Иновативен метод помага при рак на простатата


| Прочетено Прочетено: 631 пъти | КоменариКоментари: 0



Иновативен метод помага при рак на простатата

Нискодозовата брахитерапия е щадяща, позволява запазване на простатната жлеза и предпазва от усложнения.

Очаква се скоро лечението да се покрива изцяло от Здравна каса

Трима мъже с ранен рак на простатата бяха успешно оперирани в Клиниката по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ чрез прилагане на нискодозова брахитерапия, която се използва вече рутинно в столичната болница. Методът е иновативен за България и представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган.

Операциите се състояха на 27 и 28 юли 2022 г. и преминаха изключително успешно. Първите двама пациенти бяха изписани още в петък, а третият ще се прибере вкъщи днес (1.08.2022 г.).

Какво представлява методът

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване.

Нискодозовата брахитерапия е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Тя позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната им функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което макар и рядко (в около 10-15% от случаите) се наблюдава при оперативното лечение (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина (инконтиненция), което води до значително влошаване качеството на живот.

Пациентите пролежават в болницата само 48 часа, след което могат да бъдат изписани за домашно лечение. Докато сийдовете с йод 125 изотоп функционират в простата на пациентите, те са напълно безопасни за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото им. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза.

Процедурата се извършва от мултицисциплинарен екип, в който се включват: уролог и операционна сестра (извършващи имплантирането на сийдовете), лъчетерапевт и медицински физик (които, според размера и конфигурацията на простатата изчисляват колко зрънца ще са необходими и създават индивидуалния план за поставянето им, за да се получи желания ефект) и анестезиологичен екип (които е от критично значение освен заради осигуряване на безопасността на пациента под анестезия, така и поради специфичната нужда от абсолютна неподвижност на пациента по време на процедурата, свързана с необходимостта от прецизност от порядъка на милиметър)

За кого е подходящ
Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лечение в комбинация с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

Колко струва
Очаква се съвсем скоро процедурата да започне да се реимбурсира от НЗОК и да бъде още по-достъпна за пациентите. В момента пациентите имат варианта сами да заплатят за сийдовете (зрънцата радиоактивен йод) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

За карцинома на простатата
Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

Генетична връзка между рака на простатата и този на млечната жлеза
Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email