Колко опасен е новият остър хепатит с неизвестна етиология при деца?


| Прочетено Прочетено: 682 пъти | КоменариКоментари: 0



Колко опасен е новият остър хепатит с неизвестна етиология при деца?

При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“.

Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции в страната разпространи до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца. При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят/лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на НЦЗПБ, бул. „Ген. Столетов“ 44А, гр. София, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени.

Припомняме, че на 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличаване в броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания (https://www.who.int/…/disease-outbreak-news/item/2022-DON376).

Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация (https://www.ecdc.europa.eu/…/increase-severe-acute…).

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания е установено:
- няма ясна епидемична връзка между случаите;
- не е установен общ източник на инфекция;
- лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;
- при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;
- част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;
- не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

Във връзка със случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при деца Министерството на здравеопазването изиска становище и от Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email