Уникална трансплантация на роговица от трупен донор обсъждаха очни лекари


| Прочетено Прочетено: 218 пъти | КоменариКоментари: 0Уникална трансплантация на роговица от трупен донор обсъждаха очни лекари

Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентаграм“.

Роговицата е лъскавата и прозрачна обвивка на окото, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Различни заболявания, между които  каратоконус, увреждане на роговицата след операция за перде, след изгаряния и инфекции, могат да доведат до помътняването й, в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи слепота. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света.

При пенетриращата кератопластика на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. От донорската роговица се изрязва миниатюрно парче, което съответства абсолютно точно на увредената част, която се отстранява от окото на реципиента.

Трансплантираният материал се поставя на освободеното място и се зашива със специален конец, който е 10 пъти по-тънък от косъм. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново.

Предимството на новата технология, която благодарение на фемтосекундния лазер е 50% роботизирана, е възможността да се направи много по-прецизен разрез, без увреждане на ендотела (вътрешната мембрана на роговицата. която най-много отговаря за нейната прозрачност), което осигурява ефекта от операцията и скъсява много времето за възстановяване.

Фемтосекундният лазер при трансплантация на роговица  е широко използван в западните страни, но в България за тази операция се използва единствено в очна болница „Пентаграм“. В лечебното заведение той се прилага и в рутинната практика при лечение на катаракта, където подобрява значително оперативните резултати.

Над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, университетски преподаватели, както и много млади специалисти – специализанти, студенти взеха участие в конференцията.

На живо присъстваха и Д-р П. Весели, собственик на една от големите очни клиники в Словакия, както и д-р Парис Транос, известен хирург в областта на заболяванията на ретината, който е председател на Офталмологичното дружество на Северна Гърция. Той изнесе много интересна презентация за новости в лечението на макулната дегенерация. трима чужди специалисти се включиха онлайн.

Д-р Карл Клаас от  Белгия,  който е известен на публиката в България, тъй като е оперирал много болни с отлепване на ретината, представи трудни случаи с дупки в макулата. Сред онлайн гостите бяха и двама много известни хирурзи от Словения.

Д-р Владимир Пфайфер, (Университетска очна клиника, Любляна, Словения) демонстрира нови импланти при лечение на катаракта. Става въпрос за мултифокални лещи за корекция на астигматизма. Д-р Дреф пък се спря на пресбиопията (корекция на старческото далекогледство).Акценти от ЗдравницаБлаготворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още

Лишеите - богати на йод

Лишеите - богати на йод

Лишеите се отличават с високо съдържание на колоидообразуващи вещества, които имат отлични абсорбционни свойства. Колоидите добре се свързват с токсините в червата и ги извеждат от организма....още

Все повече млади хора се оперират за премахване на катаракта

Все повече млади хора се оперират за премахване на катаракта

С 20 години е спаднала възрастта, при която се извършва операция за премахване на катаракта. Все по-често се оперират млади хора в трудоспособна възраст....още

Санаториумът на ВМА в Банкя разширява водолечението с нови процедури

Санаториумът на ВМА в Банкя разширява водолечението с нови процедури

Преди дни тържествено бе осветен новоизграденият външен басейн с минерална вода и съоръжение за подводна лечебна физическа култура в Болница за продължително лечение и рехабилитация в Банкя, част от структурата на ВМА....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email