Сушените сливи - храна и лекарство


| Прочетено Прочетено: 1490 пъти | КоменариКоментари: 0



Сушените сливи - храна и лекарство

Съветите са на Светла Русева, основател на фейсбук групата "Бързо, лесно, вкусно- Веган".

През март сезонни регионални  плодове просто няма. Чудесна алтернатива са изсушените на слънце, идеално узрели в сезона си, български сливи.

Хората, които ядат 3-4 сушени сливи дневно са по-малко склонни да изпитат прояви на хиповитаминоза и заболявания, развиващи се на фона на витаминен дефицит, микро и макро елементи.

Веществата, присъстващи в пулпата от сливи имат тонизиращи свойства, стимулират мозъка, повишават цялостната ефективност, концентрацията, физическата издръжливост.

Изсушените сливи са богати на компоненти, които влияят положително на състоянието на ноктите, косата и кожата.

Сините сливи имат диуретични свойства, помагат за отстраняването на излишната течност от тялото. Ястия, които включват тези сушени плодове, са полезни за хора, страдащи от оток, заболявания на пикочно-половата система.

Изсушените сливи са богати на вещества, които стимулират секрецията на жлъчката.

Полифеноли, калий и други хранителни вещества, които влизат в тялото чрез яденета на сливи, придават сила и еластичност на стените на кръвоносните съдове, укрепват сърдечния мускул, нормализират сърдечната честота.

Поради това, хората, които редовно включват тези сушени плодове в диетата си, значително намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.

Веществата, съдържащи се в сушените сливи, подобряват зрението, намаляват неблагоприятните ефекти върху очите при продължително или прекалено интензивно зрително натоварване.

Сините сливи са богати на антиоксидантни съединения, които позволяват на тялото успешно да устои на отрицателните ефекти на свободните радикали. Ежедневната консумация на сушени сливи спомага за забавяне на стареенето на органи, тъкани и системи на човешкото тяло и намалява вероятността от поява на туморни тумори, разказват производителите от био градини Алваново.

Когато се ядат сливи, вещества, които укрепват имунната система, намаляват риска от развитие на инфекциозни заболявания и настинки, намаляват влиянието на отрицателните фактори на околната среда върху органите и тъканите на човешкото тяло.

Сините сливи са източник на съединения, способни да понижат кръвното налягане. Ястия, които съдържат тези сушени плодове са много полезни за хора, страдащи от хипертония.

Витамини от група В и други хранителни вещества, присъстващи в пулпата от сливи, нормализират нервната система, намаляват неблагоприятните ефекти на стреса върху организма, спомагат за борбата с тревожността, понижават раздразнителността, и склонността към безсъние.
Доказано е, че редовната консумация на сливи спомага за ускоряване на метаболитните процеси в организма.
Изсушените сливи са леко, но ефективно слабително средство. За да се справят с продължителен запек, обикновено достатъчно е да се ядат 3 броя на ден.

В традиционната медицина сушените сливи се използват за увеличаване на апетита и за увеличаване на производството на храносмилателен сок.

Изсушената каша от сливи (пестил) съдържа съединения с антимикробни и противовъзпалителни свойства. Отварата от тези сушени плодове е ефикасно средство за изплакване с болки в гърлото, стоматит и други заболявания, придружени от възпаление на меките тъкани на устата и орофаринкса.

При редовна консумация на сини сливи, се повишава качеството на еякулата при мъжете, симптомите на предменструалния и менопаузалния синдром при жените са намалени.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email