Пътеводител в света на приказките - наръчник за млади родители и учители


| Прочетено Прочетено: 1870 пъти | КоменариКоментари: 0



Пътеводител в света на приказките - наръчник за млади родители и учители

Любов Миронова е сред визионерите за промяна на образователната система в България. Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Освен това е доказал се през годините бизнес треньор и медиатор. Обучила хиляди учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители. Автор е на поредицата от 108 приказни истории за Бонбончо.

- Г-жо Миронова, защо да си купим вашата книга "Пътеводител в света на приказките"?Пътеводител в света на приказките
- Това е наръчник, които ориентира младите родители и учители в света на приказките. Като такъв е ценност за всяка библиотека на четящи хора. Може да се предава през поколенията в едно семейство. Създава яснота, структура и провиждане на голямата картина, какви текстове и книги се четат на деца от 0 до 12 годишна възраст и защо.

"Пътеводител в света на приказките" помага на родителите и учителите да имат критерии за избор на книги и да се ориентират бързо в морето от заглавия, които излизат от печат сега.

Чрез нея родителите може да се ориентират в етапите на развитие на детето и начините да подкрепим тези етапи.

- За кого е предназначена книгата?
- "Пътеводител в света на приказките" е предназначена за родители и учители. От една страна, в нея има както теоретична част, в която се обяснява какви текстове са уместни по възрастови групи, как да се се разказва приказка, как да се направи книга и много други указания и инструменти.  От друга страна, в нея има и практическа част, с резултати от наблюдения в детски градини.

- Защо да четем приказки на децата?
- Приказките са различни видове. Разказваме класически приказки на децата, за да може да се свържат през тях с митовете и истината (в съкровен смисъл) за света. Разказваме и други приказни истории, за да ги възпитаваме. Понякога, когато текстове са неуместни, разказваме и без да искаме вредим. Дълбокият смисъл на разказването на приказки е изграждането на силна сърдечна връзка между разказващия и слушателя. Създаване на поле от любов.

- Каква е терапевтичната цел на приказките?
- Самата идея за терапия насочва към област на науката, наречена психология. Тя се опитва да обясни религията и като млада наука има своите ограничения.

"Пътеводител в света на приказките" е базиран на една наука с дълбоки корени, наречена педагогика или науката за детеводителство – как да се развие и формира цялостна хармонична личност. В този контекст в книгата е посочено как да се подкрепя във всеки един етап от развитието си детето в периода от 0 до 12.

Дадени са указания как родителите сами да създават възпитателни истории, с които да създават позитивна промяна в поведението на децата си.  Приказките са като балон, с който детето се спуска плавно в реалността.

В една от главите е посочено за позитивното въздействие на приказките за здравето и паметта на възрастните хора.

- Мнозина днес казват: „А, да, Червената шапчица или Хензел и Гретел са много страховити приказки. Трябва да ги пренапишем, така, че да не плащат децата“. Съгласна ли сте с такъв подход?
- Народни приказки не се пренаписват. Те носят код и връзка с митичното. В "Пътеводител в света на приказките" ясно обяснявам, като се вземе един подобен текст, как розказвачът може да го освежи, без да променя символи, последователни действия и край.

Страшните народни приказки трябва да се разказват, когато им е времето, в периода от първи до четвърти клас. Тогава детето изгражда емоционалното си тяло и има нужда от тези диапазони. Обръщам внимание, че думата, която използвам е разказват, а не четат. Защо е забранено да се гледат, като филм също подробно обяснявам в книгата.

- В този ред на мисли, дайте съвети: кои приказки да не четем на малкото дете до 3 г. напр.
- До три годишна възраст приказки няма. Така, че препоръката, е да не се четат приказки. И тъй като това създава голямо объркване в родителите и някак оставя празнота, в "Пътеводител в света на приказките" съм отделила близо 36 страници, за да посоча всички видове други текстове, които се четат в тази възрастова група и да обясня, как да ги ползват, какво развиват с тях у детето и защо точно тях сега четем, а не нещо друго.

- Защо децата толкова много обичат приказки?
- Не съм сигурна, че само децата обичат приказките. На мен лично ми се струва, че на всички възрасти хората обичат приказките. Те са код и носят послания през вековете. Една връзка с колективното несъзнавано. Приказките оставят следа в душата. Те са помощник и верен спътник по пътя на живота.

Децата, освен този аспект, имат в допълнение и още един, а именно, че тогава родителите им са само техни. Това специално време от деня, когато са прегърнати, окъпани във внимание. Ако приказката е поднесена добре, бузките им се зачервяват от удоволствие. В "Пътеводител в света на приказките"съм дала подробно упътване как разказващият приказката да се подготви, така че да постигне този ефект.

- Като родители да измисляме ли сами приказни истории?
- Горещо препоръчвам на родителите, да създават за децата си възпитателни истории. Аз самата съм създала над 400 такива истории. Три от тях са публикувани като книги, 108 са публикувани онлайн в поредицата Бонбончо.

В "Пътеводител в света на приказките" съм дала напътствия на родителите и учителите как да създават такива текстове. Има подробно описание и как да си направят сами книга.

- Откъде и как може да се закупи книгата?
- Книгата може да се закупи от Издателство "Асененци", както и от книжарската мрежа в страната.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email