Пътеводител в света на приказките - наръчник за млади родители и учители


| Прочетено Прочетено: 1767 пъти | КоменариКоментари: 0



Пътеводител в света на приказките - наръчник за млади родители и учители

Любов Миронова е сред визионерите за промяна на образователната система в България. Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Освен това е доказал се през годините бизнес треньор и медиатор. Обучила хиляди учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители. Автор е на поредицата от 108 приказни истории за Бонбончо.

- Г-жо Миронова, защо да си купим вашата книга "Пътеводител в света на приказките"?Пътеводител в света на приказките
- Това е наръчник, които ориентира младите родители и учители в света на приказките. Като такъв е ценност за всяка библиотека на четящи хора. Може да се предава през поколенията в едно семейство. Създава яснота, структура и провиждане на голямата картина, какви текстове и книги се четат на деца от 0 до 12 годишна възраст и защо.

"Пътеводител в света на приказките" помага на родителите и учителите да имат критерии за избор на книги и да се ориентират бързо в морето от заглавия, които излизат от печат сега.

Чрез нея родителите може да се ориентират в етапите на развитие на детето и начините да подкрепим тези етапи.

- За кого е предназначена книгата?
- "Пътеводител в света на приказките" е предназначена за родители и учители. От една страна, в нея има както теоретична част, в която се обяснява какви текстове са уместни по възрастови групи, как да се се разказва приказка, как да се направи книга и много други указания и инструменти.  От друга страна, в нея има и практическа част, с резултати от наблюдения в детски градини.

- Защо да четем приказки на децата?
- Приказките са различни видове. Разказваме класически приказки на децата, за да може да се свържат през тях с митовете и истината (в съкровен смисъл) за света. Разказваме и други приказни истории, за да ги възпитаваме. Понякога, когато текстове са неуместни, разказваме и без да искаме вредим. Дълбокият смисъл на разказването на приказки е изграждането на силна сърдечна връзка между разказващия и слушателя. Създаване на поле от любов.

- Каква е терапевтичната цел на приказките?
- Самата идея за терапия насочва към област на науката, наречена психология. Тя се опитва да обясни религията и като млада наука има своите ограничения.

"Пътеводител в света на приказките" е базиран на една наука с дълбоки корени, наречена педагогика или науката за детеводителство – как да се развие и формира цялостна хармонична личност. В този контекст в книгата е посочено как да се подкрепя във всеки един етап от развитието си детето в периода от 0 до 12.

Дадени са указания как родителите сами да създават възпитателни истории, с които да създават позитивна промяна в поведението на децата си.  Приказките са като балон, с който детето се спуска плавно в реалността.

В една от главите е посочено за позитивното въздействие на приказките за здравето и паметта на възрастните хора.

- Мнозина днес казват: „А, да, Червената шапчица или Хензел и Гретел са много страховити приказки. Трябва да ги пренапишем, така, че да не плащат децата“. Съгласна ли сте с такъв подход?
- Народни приказки не се пренаписват. Те носят код и връзка с митичното. В "Пътеводител в света на приказките" ясно обяснявам, като се вземе един подобен текст, как розказвачът може да го освежи, без да променя символи, последователни действия и край.

Страшните народни приказки трябва да се разказват, когато им е времето, в периода от първи до четвърти клас. Тогава детето изгражда емоционалното си тяло и има нужда от тези диапазони. Обръщам внимание, че думата, която използвам е разказват, а не четат. Защо е забранено да се гледат, като филм също подробно обяснявам в книгата.

- В този ред на мисли, дайте съвети: кои приказки да не четем на малкото дете до 3 г. напр.
- До три годишна възраст приказки няма. Така, че препоръката, е да не се четат приказки. И тъй като това създава голямо объркване в родителите и някак оставя празнота, в "Пътеводител в света на приказките" съм отделила близо 36 страници, за да посоча всички видове други текстове, които се четат в тази възрастова група и да обясня, как да ги ползват, какво развиват с тях у детето и защо точно тях сега четем, а не нещо друго.

- Защо децата толкова много обичат приказки?
- Не съм сигурна, че само децата обичат приказките. На мен лично ми се струва, че на всички възрасти хората обичат приказките. Те са код и носят послания през вековете. Една връзка с колективното несъзнавано. Приказките оставят следа в душата. Те са помощник и верен спътник по пътя на живота.

Децата, освен този аспект, имат в допълнение и още един, а именно, че тогава родителите им са само техни. Това специално време от деня, когато са прегърнати, окъпани във внимание. Ако приказката е поднесена добре, бузките им се зачервяват от удоволствие. В "Пътеводител в света на приказките"съм дала подробно упътване как разказващият приказката да се подготви, така че да постигне този ефект.

- Като родители да измисляме ли сами приказни истории?
- Горещо препоръчвам на родителите, да създават за децата си възпитателни истории. Аз самата съм създала над 400 такива истории. Три от тях са публикувани като книги, 108 са публикувани онлайн в поредицата Бонбончо.

В "Пътеводител в света на приказките" съм дала напътствия на родителите и учителите как да създават такива текстове. Има подробно описание и как да си направят сами книга.

- Откъде и как може да се закупи книгата?
- Книгата може да се закупи от Издателство "Асененци", както и от книжарската мрежа в страната.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email