Българка с плантация за боровинки в Румъния


| Прочетено Прочетено: 1334 пъти | КоменариКоментари: 0



Българка с плантация за боровинки в Румъния
Снимка: БТА

Българката Венета Йорга живее в Румъния и заедно със съпруга си произвежда така наречената американска култивирана боровинка. Имат малка плантация от 40 декара в подножието на планината Фъгъраш, разказва за БТА Юлия Баховски, създател на единствения информационен портал за българите в Румъния MyRoBiz.

Всяка година по Коледа сънародничката ни прави и подаръчни кошове пакети, които съдържат семейните продукти - сладка, сиропи, компоти и дори ракия от боровинки.

Венета е родена в Пловдив. По образование е икономист. Вече 13 години живее в Бод, Брашов и е майка на две деца - Мия и Алекс. "Никога не съм си мислела, че един ден ще създам семейство в Румъния. Преди да срещна мъжа ми, с когото се запознахме на морето в България и се влюбихме от пръв поглед. Първоначално ме привлече Брашов, който много прилича на Пловдив по тепетата и Стария град. Така дойдох, уж само на гости, а останах", споделя Венета пред MyRoBiz.

 - Какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъска в началото и как ги преодоля?
- В началото ми беше доста трудно, тъй като не знаех езика. Носталгията към България беше огромна. Току-що бях завършила магистратура, опитвах да си намеря работа в Брашов, но не успявах. Владеенето на английски и руски не беше достатъчно.
На втората година, след едно лято в Америка, и след много идеи в главата ми за това с какво да се захвана, реших да отворя представителен магазин на българска марка парфюми в Брашов. Внасях техните продукти директно от фабриката им в Пловдив. Така успявах да посетя и родителите си там. На следващата година отворих още един магазин и така, говорейки с колежките ми и срещайки се с много и различни хора, започнах да уча езика много бързо. Паралелно с магазините и вече с едно дете, помагах на мъжа ми в счетоводството и административната дейност в неговия бизнес - тогава беше партньор на известна телекомуникационна компания.

Така, години наред, успяхме заедно да създадем дом, семейство, бизнес. Но стресът не беше никак малък (по едно време имахме дори и 40 агенти - брокери в шест различни града), което ни накара да се кротнем и да поемем в друга посока. А именно - агрономията. Пречки и бюрокрация навсякъде се намират, но и възможностите са навсякъде - само трябва да ги откриеш.

- Би ли ни разказала повече за твоя бизнес?
- Бизнесът ни се базира основно на износа на едро на боровинки, но през последните три години наблягаме също и на локален план на дистрибуция към крайни клиенти в Брашов - потребители, както и много тукашни сладкарници, малки и големи магазини. Имаме договори с фирми от България, Полша, Италия, които купуват на едро от нас през сезона на боровинките. Този плод е сравнително скъп, но страшно полезен, особено за диабетици, силен антиоксидант и имуностимулант.

Все повече хора започват да опознават качествата му и консумацията на боровинки расте. Но заедно с това се появяват все повече нови плантации, конкуренцията не е малка. Преди три години ние бяхме едни от малкото производители, които тук в Брашов доставяхме до дома и офиса по поръчка пресни боровинки и микс от пресни плодове.

През периода на пандемията обаче, този вид дистрибуция стана все по-разпространен. И за да задържим редовните си клиенти, започнахме да преработваме боровинките в сладка, сиропи, натурални сокове.. предлагаме замразени, сушени дехидратирани боровинки, боровинков ликьор (афината) и боровинкова ракия. Но бизнесът ни не се ограничава само до боровинките. В момента работим по един нов и доста голям проект в областта на риболова и туризма, който отдавна ни е мечта.

- С какво Румъния е привлекателна за живеене и за бизнес?
В Румъния хората не се притесняват или страхуват да опитат и да успеят. Тук наистина се вижда по-високият стандарт на живот, не само заради минималната работна заплата, която е по-висока от българската, но и защото тук се усещат позитивизмът и професионализмът, които се оценяват.

Цялото интервю на Юлия Баховски с Венета Йорга четете на:

https://myro.biz/2021/02/17/balgarite-v-rumania-veneta-iorga/











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email