Внезапна и нова болка - най-чест симптом за костни метастази при рак на гърдата


| Прочетено Прочетено: 978 пъти | КоменариКоментари: 0



Внезапна и нова болка - най-чест симптом за костни метастази при рак на гърдата

Съветите са на д-р Елица Върбанова, Клиника по медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник  Младост пред форум за пациенти "Костно здраве при рак на гърдата".

Ракът на млечната жлеза е най-често диагностицираният карцином при жените, с повече от 2 млн. нови случая през 2020 г. Честотата и смъртността му са се увеличили през последните 3 десетилетия.

Метастатична костна болест при рак на гърдата


Метастази може да се получат във всяка кост, но най-често се срещат в ребра, гръбначен стълб, таз, дългите кости на ръцете и краката. Внезапна и нова болка - това е най-честият симптом на метастатична костна болест. В началото тази болка може да идва и да си отива, но с течение на времето тя да стане постоянна.

Може трудно да се направи разлика между болката в костните метастази и болка, причинена от артрит или натоварване напр. Затова болката не бива да се подценява и да се чака, а да се потърси онколог.

Какви са възможностите за ранна диагностика на метастазите?

Това са костна сцинтиграфия, SPECT/ СТ, ПЕТ-скенер и допълнително изясняване на някои находки с ядрено-магнитен резонанс или обикновено СТ сканиране.

Костната сцинтиграфия е основният метод , който се прилага след 1971 г.  Тя представлява функционален образ на  скелета и именно тези функционални промени настъпват по-рано от структурните и  се виждат при тази костна сцинтиграфия. Понякога обаче могат да се получат фалшиви позитивни резултати, които се дължат заради възрастови изменения, посттравматични състояния, възпалителни лезии и др.  Костната сцинтиграфия се използва за откриване и проследяване на костни метастази при рак на гърдата в начален и напреднал стадий, а също и при наличие на костна болка.  Към тях се добавят и серумните маркери за костно разграждане.

SPECT/ СТ – е мултимодален метод, който залага на съвременна хибридна диагностична техника. Тя позволява анатомично локализиране и диференциално-диагностично разграничаване на злокачествени от доброкачествени образувания/ лезии. При този метод се визуализират огнища с размери по-големи от 10 мм.  При неясни находки трябва да се прибегнат към други методи на диагностика.

ПЕТ-скенер. Това е позитронноемисионна томография с компютърна томография, при който с едно изследване се получава информация за морфологични изменения, а също и за метаболизма на даден орган или система. При ПЕТ-скенера се дава оценка за агресивността на тумора и повлияването му от лечението. ПЕТ-скенера не се прилага за скрининг и за откриване на ранен стадий на рак на млечната жлеза поради по-ниската чувствителност при визуализации на лезии под 1 см. И с този метод може да се появят фалшиви позитивни резултати , ако има  възпаления, фиброаденом или фиброзна дисплазия. Методът се препоръчва и за доказване на локален рецидив и далечни метастази , а също и за проследяване ефекта от химиотерапия.

Какво изследване да се назначи решава онкологът.

Какво е лечението на метастатична костна болест при рак на гърдата?

Лечението изисква мултидисциплинарен подход, при който се включват онколог, лъчетерапевт, специалист по палиативни грижи и ортопед. Прилага се системна терапия, която има за цел да забави прогресията на заболяването може да включва ендокринна терапия или химиотерапия, заедно с бифосфонати или биологични агенти.

Изключително важни са поддържащите грижи, които да подобрят качеството на живот на пациентките с рак на гърдата. Това означава контрол на симптомите. При обща отпадналост се препоръчва повишаване на физическата активност. При загуба на тегло и при умора се препоръчват продукти за повишаване на апетита.

Болката е най-честият и стресиращ симптом, който се появява при болните от рак на млечната жлеза. Тя може да бъде в резултат на тъканна увреда или заради неврологично засягане.

Прилага се и обезболяваща терапия, която е изключително индивидуална.

Може да се получи и хиперкалцемия заради повишена костна резорбция, която се наблюдава при 30-40 на сто от случаите. Наблюдават се и мускулна слабост, хипорефлексия, дезориентация, гадене, повръщане, загуба на концентрация. При наличие на тези симптоми веднага трябва да ги споделите с вашия онколог.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email