Мъжете у нас са 8 пъти по-застрашени от фатален инсулт, отколкото във Франция


| Прочетено Прочетено: 539 пъти | КоменариКоментари: 0



Мъжете у нас са 8 пъти по-застрашени от фатален инсулт, отколкото във Франция

Експерти обсъждат необходимостта от Национален план за справяне със сърдечносъдовите заболявания.

„Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в страните от ЕС. Техният дял е 40% от смъртността при жените и 39% от смъртността при мъжете в страните, членуващи в Европейското кардиологично дружество. Основните диагнози са исхемична болест на сърцето и инсулт“,съобщи проф. Щефан Ахенбах, д.м.н.,президент на Европейското кардиологично дружество.

Профилактиката е основният подход за справяне със ситуацията, това е и основната цел на Плана за действие на Европейския съюз. По отношение на рисковите фактори България се посочва от ESC като пример, където за мъжете има 8 пъти по-висок риск от смърт от инсулт в сравнение с мъжете във Франция.

С лекцията на проф. Ахенбах започна първата среща на Националния алианс за сърдечносъдово здраве, организирана от Дружеството на кардиолозите в България и в. „Капитал“. Темата на срещата е „Подобряване на здравните показатели чрез национална програма за съвременно риск-базирано лечение на атеросклеротичните сърдечносъдови заболявания“.

Германският специалист представи новите препоръки за профилактика и оценка на сърдечносъдовия риск, приети на конгреса на европейското дружество през август. Страните в ЕС са разделени на такива с нисък сърдечносъдов риск като Франция и Испания и такива с много висок, сред които е и България. Новост е двуетапният подход в справянето с основните рискови фактори – първо да се постигат междинни стойности на артериалното налягане, холестерола и след това прицелните стойности. За кръвното налягане например се препоръчва първо то да се задържи под 140 mmHg и след това да се върви към прицелните стойности между 120 и 130 mmHg. Целта е да не се демотивират пациентите, когато е трудно да се покрият прицелните стойности.

„Сърдечносъдовите заболявания продължават да бъдат много голямо предизвикателство. Без обединяване на широка експертна и обществена подкрепа няма да постигнем желаните резултати. Искрено се надявам да бъдем чути, крайно време е националният план за сърдечносъдово здраве да се случи. Ресурсът, отделян за кардиологична помощ, трябва да бъде много по-голям“, каза чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

От сърдечносъдови заболявания страдат 1,6 млн. българи. Коварството е, че при много хора първата и единствена проява на болестта е смъртта, допълни проф. Гудев.

Проф. Фаусто Пинто, председател на World Heart Federation, отправи призив по повод Световния ден на сърцето – за осигуряване на достъпна медицинска помощ за сърдечно здраве чрез използване и на дигиталните технологии. Той подчерта, че тези болести са предотвратими и лечение, когато има добре развита профилактика и достъп до съвременно лечение. Дружество на кардиолозите в България: Необходим е Национален план за сърдечносъдово здраве, за да се справим с високата смъртност от тези заболявания.
В лечението на инсулта България изостава с 15 г., инвазивната кардиология трябва да се включи в борбата с исхемичните инсулти
България спешно се нуждае от Национален план за сърдечносъдово здраве, който да включва и програми за профилактика, и иновации в лечението. Прилагането на доказани от науката решения, навлизането на дигиталните технологии, подобряването на кадровото обучение и по-активното взаимодействие с пациентските организации са важни съставни части на визията за съвременно здравеопазване в областта на сърдечносъдовите заболявания, на които се дължи основният дял от смъртността у нас.

Около тези изводи се обединиха участниците в първата среща на Националния алианс за сърдечносъдово здраве.

„Апелът ни към управляващите е спешно да се обърне внимание на недостига на кадри за спешната и извънболничната помощ, защото той ще се пренеси и върху нас, които опитваме да се справяме с последствията от сърдечносъдовите заболявания. Другият апел е свързан с основните диагнози – миокарден инфаркт и инсулт. Докато при инфаркта осигуряваме съвременно лечение, терапията при инсулт в България изостава с 15 г. Апелирам инвазивната кардиология да се включи в борбата с исхемичния инсулт – това е единственият начин за осигуряване на достъпно съвременно лечение и ровнопоставеност на хората по региони“, каза доц. д-р Васил Велчев от УМБАЛ „Св. Анна“,  председател на Дружеството по интервенционална кардиология .

„България все още няма решение по отношение на автоматичните дефибрилатори, които да бъдат разположени на обществени места и да бъдат спасявани хора със синдрома на внезапна сърдечна смърт. Този въпрос трябва най-после да бъде решен и обучени хора, които не е необходимо да бъдат лекари, да могат да помагат. Другият проблем е, че хората със сърдечносъдови заболявания трябва да се лекуват предимно в болнични лечебни заведения. Дистанционен кардиомониторинг осигурява проект на БЧК за 500 души в района на Враца, който е пред старт“, каза д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Свръххоспитализациите се дължат до голяма степен и на факта, че около 30% от тях се дължат на болници, които са технологично изостанали и така се изкривява статистиката.  Необходими са високотехнологична болнична помощ, а не просто от добре разпределени структури“, каза д-р Иван Маджаров, шеф на БЛС. Отговорностите на отделния човек са изключително ниски, необходим е механизъм за стимулиране на хората да провеждат профилактични прегледи – например чрез промяна в здравноосигурителната тежест или чрез друг подход, допълни той.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email