Иновация предлага нов начин за почистване на зъбите


| Прочетено Прочетено: 121 пъти | КоменариКоментари: 0Иновация предлага нов начин за почистване на зъбите

Заболяванията на венците са сред най-разпространените в световен мащаб заболявания на устната кухина. Основната причина са бактерии, като в устата се идентифицирани повече от 700 вида (вероятно броят им в бъдеще ще се увеличава). Те са здраво прикрепени към зъбните повърхности и организирани в белезникав, невидим биофилм - плака. Биофилмъте коренът на злото – от него тръгват всички проблеми с венците и зъбите, които могат сериозно да увредят здравето и да влошат качеството на живот като цяло, казва доц. д-р Елена Фиркова. Тя преподава в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и е част от екипа по Дентална медицина във водещата пловдивска клиника „Медикус Алфа“. Доц. Фиркова е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

„Има пълна промяна в концепцията за почистването на биофилма и зъбния камък“, посочва изтъкнатият специалист. Швейцарският лидер в ултразвуковите технологии EMS създава иновативен метод – т.нар. направляванабиофилм терапия (Guidedbiofilmtherapy - GBT). Терапията се прилага от няколко месеца в клиника „Медикус Алфа“.

Какво е различното?


Новата технология обръща последователността на класическите процедури за почистването на зъбния камък и плаката. Традиционно почистването се извършва с ултразвукови апарати, нерядко – при дълбоки джобове - се налага и допълнителна работа по кореновите повърхности с ръчни инструменти. Накрая процедурата приключва с полиране на зъбите с гумички, четчици и абразивни пасти. Тази последователност от процедури нерядко е продължителна и дискомфортна за пациента, води до повишена чувствителност в зъбите, а полирането - и до отнемане на част от емайловата повърхност.

Контролираната биофилм терапия обръща всичко на 180 градуса. Тя представлява 8-стъпков алгоритъм, основан на индивидуалните нужди на пациента. Акцентът е най-напред в премахването на плаката – причината за заболяването (а не накрая, както е традиционно). Биофилмът се оцветява и става видим. Така пациентът може да види кои са проблемните му участъци, т.е. къде не се справя с почистването на плаката при миенето на зъбите и да си коригира техниката. Видимата плака е по-лесна за отстраняванеот стоматолога – над и под венеца, чрез водно-въздушен спрей – въздух под налягане и ниско-абразивни пудри(глицин или еритритол) с големина на частиците от 14 до 40 µm.

Методът заглажда и пази зъбната повърхност, а не го награпавява – както се случва с употребата на класическия ултразвук, а грапавата повърхност задържа повече плака и оцветявания. Уникална е възможността за премахване на плаката от дълбоки пародонтални джобове чрез специални накрайници. След пълното отстраняване на биофилма се извършва и почистването на зъбния камък – над и под венечния ръб. Апаратът е с ултрависока честота и интуитивна технология – при по-голямо парче зъбен камък, автоматично забавя вибрациите, за да може да са с по-висок интензитет и да го разбият по-лесно и бързо.

Който е с брекети може ли да я ползва?

Контролираната биофилм терапия е практически за всеки – както за профилактика, така и за лечение. За пациентите с венечни заболявания  е основния метод на лечение и поддържане на венечното здраве, както и за премахване на петна от кафе, чай, цигари и др. Възможността за пълното почистване на плаката от трудно достъпни за гумички и четки места води до намаляване на кариесите.

За носешите брекети тази терапия е единственият начин за пълно почистване от бактериите, и за предотвратяване на възможното разрастване на венците и възпалението. Терапията е и единственият ефективен начин за почистване на импланти и предотвратяване на пери-имплантни заболявания.  Процедурата е минимално-инвазивна и се използва при естетични възстановявания като фасети и коронки, както е и задължителен етап преди избелване на зъби.

Контролиранаа биофилм терапия е съвременният подход за перфектно чисти зъби и здрави венци, тя е в тренда на новите технологии в стоматологията, посочва още доц. д-р Фиркова. Чрез нея се постига минимално инвазивно действие и максимална превенция, тя ебезвредна, ефективна и нежна към зъби, меки тъкани, импланти и реставрации.

И може би най-добрата новина за пациента – времето, което се прекарва на зъболекарския стол, когато се прилага направляваната биофилм терапия, е средно 2 пъти по-кратко!Акценти от ЗдравницаКои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато

Кои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато

Дали заради географското разположение на България, четирите сезона, или мощната енергия, която извира от недрата на земята ни, но на територията на страната ни растат най-много билки в Европа, при това – най-целебните....още

Разликите между Деменция и Алцхаймер?

Разликите между Деменция и Алцхаймер?

Над 100 заболявания могат да протекат с дементен синдром. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция (60 до 70%), като следващата по честота е съдовата деменция....още

Благотворителен футболен турнир за дами в подкрепа децата с онкохематологични заболявания

Благотворителен футболен турнир за дами в подкрепа децата с онкохематологични заболявания

Вторият Благотворителен футболен турнир за дами любителки през 2021 г. ще се състои на 2 октомври (събота). Организираното от фен клуба на Арсенал в България (ASCB) събитие набира средства в помощ на сдружение Деца с онкохематологични заболявания....още

Кои са най-активните квартали на София?

Кои са най-активните квартали на София?

За първи път в столицата се проведе надпревара, която нареди София сред физически най-активните градове в света и определи кой е най-активният квартал на столицата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email