Иновация предлага нов начин за почистване на зъбите


| Прочетено Прочетено: 812 пъти | КоменариКоментари: 0



Иновация предлага нов начин за почистване на зъбите

Заболяванията на венците са сред най-разпространените в световен мащаб заболявания на устната кухина. Основната причина са бактерии, като в устата се идентифицирани повече от 700 вида (вероятно броят им в бъдеще ще се увеличава). Те са здраво прикрепени към зъбните повърхности и организирани в белезникав, невидим биофилм - плака. Биофилмъте коренът на злото – от него тръгват всички проблеми с венците и зъбите, които могат сериозно да увредят здравето и да влошат качеството на живот като цяло, казва доц. д-р Елена Фиркова. Тя преподава в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и е част от екипа по Дентална медицина във водещата пловдивска клиника „Медикус Алфа“. Доц. Фиркова е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

„Има пълна промяна в концепцията за почистването на биофилма и зъбния камък“, посочва изтъкнатият специалист. Швейцарският лидер в ултразвуковите технологии EMS създава иновативен метод – т.нар. направляванабиофилм терапия (Guidedbiofilmtherapy - GBT). Терапията се прилага от няколко месеца в клиника „Медикус Алфа“.

Какво е различното?


Новата технология обръща последователността на класическите процедури за почистването на зъбния камък и плаката. Традиционно почистването се извършва с ултразвукови апарати, нерядко – при дълбоки джобове - се налага и допълнителна работа по кореновите повърхности с ръчни инструменти. Накрая процедурата приключва с полиране на зъбите с гумички, четчици и абразивни пасти. Тази последователност от процедури нерядко е продължителна и дискомфортна за пациента, води до повишена чувствителност в зъбите, а полирането - и до отнемане на част от емайловата повърхност.

Контролираната биофилм терапия обръща всичко на 180 градуса. Тя представлява 8-стъпков алгоритъм, основан на индивидуалните нужди на пациента. Акцентът е най-напред в премахването на плаката – причината за заболяването (а не накрая, както е традиционно). Биофилмът се оцветява и става видим. Така пациентът може да види кои са проблемните му участъци, т.е. къде не се справя с почистването на плаката при миенето на зъбите и да си коригира техниката. Видимата плака е по-лесна за отстраняванеот стоматолога – над и под венеца, чрез водно-въздушен спрей – въздух под налягане и ниско-абразивни пудри(глицин или еритритол) с големина на частиците от 14 до 40 µm.

Методът заглажда и пази зъбната повърхност, а не го награпавява – както се случва с употребата на класическия ултразвук, а грапавата повърхност задържа повече плака и оцветявания. Уникална е възможността за премахване на плаката от дълбоки пародонтални джобове чрез специални накрайници. След пълното отстраняване на биофилма се извършва и почистването на зъбния камък – над и под венечния ръб. Апаратът е с ултрависока честота и интуитивна технология – при по-голямо парче зъбен камък, автоматично забавя вибрациите, за да може да са с по-висок интензитет и да го разбият по-лесно и бързо.

Който е с брекети може ли да я ползва?

Контролираната биофилм терапия е практически за всеки – както за профилактика, така и за лечение. За пациентите с венечни заболявания  е основния метод на лечение и поддържане на венечното здраве, както и за премахване на петна от кафе, чай, цигари и др. Възможността за пълното почистване на плаката от трудно достъпни за гумички и четки места води до намаляване на кариесите.

За носешите брекети тази терапия е единственият начин за пълно почистване от бактериите, и за предотвратяване на възможното разрастване на венците и възпалението. Терапията е и единственият ефективен начин за почистване на импланти и предотвратяване на пери-имплантни заболявания.  Процедурата е минимално-инвазивна и се използва при естетични възстановявания като фасети и коронки, както е и задължителен етап преди избелване на зъби.

Контролиранаа биофилм терапия е съвременният подход за перфектно чисти зъби и здрави венци, тя е в тренда на новите технологии в стоматологията, посочва още доц. д-р Фиркова. Чрез нея се постига минимално инвазивно действие и максимална превенция, тя ебезвредна, ефективна и нежна към зъби, меки тъкани, импланти и реставрации.

И може би най-добрата новина за пациента – времето, което се прекарва на зъболекарския стол, когато се прилага направляваната биофилм терапия, е средно 2 пъти по-кратко!











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email