Не сме си научили урока по екология!


| Прочетено Прочетено: 262 пъти | КоменариКоментари: 0

Не сме си научили урока по екология!

Годишно всеки европеец генерира пластмасов отпадък, равен на теглото му, казва Сабина Максимова в първо интервю за "Здравница".

Визитка:
Сабина Максимова е икономист и маркетолог с над 15 г. опит в управление на маркетинг проекти. Тя е маркетинг консултант; социален предприемач - основател и управител на ZERA решения за нулевиотпадъци и многократна употреба; активист в международното движение „Свободни от пластмаса“. Посланик е на Грийнпийс за премахване на пластмасовите чаши от детските градинив България. Създател и координатор на Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие-Варна.

- Г-жо Максимова, защо инициирате тази кампания гражданите да носят и да пазаруват с многократни памучни торби?
- Обществен център за околна среда и устойчиво развитие провежда първата акция срещу найлоновите торбички на 21 ноември в далечната 1998 г. Това става пред шестте тогава големи супермаркети в града. Най-големият по това време варненски ежедневник „Народно дело“ излиза с водещо заглавие от първата си страница „Варненци получиха урок по екология в… пазарска чанта“. 22 години по-късно ситуацията с потребителските навици на хората е колкото различна, толкова и сходна. Явно не сме си научили урока по екология. Да, днес проблемите с пластмасовото замърсяване карат все повече търговци да заменят найлоновите торби с хартиени или такива от био полимери. Но тук идва нашето притеснение на еколози  -- опасната тенденция да заменяме един проблем с друг.

Ако еднократните найлонови торби не се рециклират и остават в околната среда за столетия, то еднократните торби от хартия не решават проблема защото:

За производството на една хартиена торба се използва 26 пъти повече вода и 40% повече енергия, отколкото за найлонова.

Масовото навлизане на биополимерни торби води до безконтролното обезлесяване на големи територии за добив на биомаса.

Инициирахме кампанията „Ела с торба, спаси ела“ , за да покажем правилния модел на потребление - да използваме една и съща вещ/торба отново и отново.

Всеки път, когато изхвърляме една малотрайна вещ, задвижваме процеси, за които не подозираме или не се замисляме: заради още една торба, отсичаме още едно дърво. Изпращаме още един камион. Създаваме още един отпадък. Човекът употребява с нечувани темпове. И е откъснат от мисълта за последствията.

- Приложимо ли е в голям мащаб пазаруване с многократни памучни торби, така както бе някога?
- Да, напълно. Щом е било, пак ще бъде. И никак не е трудно – навикът да носиш собствени торби просто трябва да се възроди. Доказано е, че след 10-тия път всеки може да свикне. Важно е потребителят да го поиска.

- Какъв тип торби са най-екологични за природата?
- Многократни, трайни. Една торба трябва да се употреби минимум 120 пъти, за да неутрализира отпечатъка си върху природата. Какво да кажем за употребата на 120 торби за 3 месеца. И така, всеки един от нас…. Не е възможно, няма да се справим с такива темпове на потребление.

- Имате ли наблюдения за профила /бизнес и социален/ на тези, които подкрепят кампанията?
- Младите хора – защото са по-информирани. Всички хора които проактивно търсят информация по определени проблеми са наясно с последствията от свръхпотреблението. Но това са едва 10% от всички пазаруващи. Обръщаме се към останалите 90% с апел да започнат да носят със себе си винаги многократна торба, защото усилието си заслужава

- Откъде могат да закупят? Често продажби на памучни торби са свързани с други благотворителни каузи - напр. в полза на хора с увреждания и т.н?
- Да, в онлайн магазина на сайта ни - ecovarna.info, има не много продукти, но пък всяка покупка подпомага определена екологична кауза. Например печалбата от продажбата на металните гравирани чаши отива за Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“.

Тениски с логото „20 години Лист по лист“ са в полза на най-дългогодишната ни кампания за разделно събиране на хартия, която продължава и до днес.

На самия фермерски пазар – Варна също могат да се закупят многократни торби, като по този начин не само се подпомага организацията на пазара, но и фермерите, на които им спестяваме разхода да опаковат продуктите ни в еднократна хартиена или биополимерна торба.

- Какво да направим -  напр. забравили сме си торбата у дома или сме напазарували повече. Купуваме нова или правим компромис...
- Интересни са резултатите от нашата анкета, проведена сред клиентите на Фермерски пазар-Варна. Всички имат многократна торба. 30% имат поне една многократна торба, а 2/3 - поне четири.

Една трета от хората пазаруват спонтанно  и затова не си носят торба. Други 30%  имат, но са я забравили на път за магазина (у дома или в колата). Над 40% споделят, че имат торби, но обикновено прибягват към еднократна, защото са напазарували повече от планираното.

Решението е винаги да носим торба, както носим ключовете за дома. Защото винаги се налага да си закупим нещо.

Ако смятаме, че торбите не стигат, то тогава да започнем с пазаруване от най-тежкото към по-лекото. Така в една торба побираме, в повечето случаи, всичко необходимо от пазарния списък.

А и винаги можем да вземем нещо в ръце, докато стигнем до колата, например. Или защо не в дамската ни чанта. Тя побира неподозирано много. Няма защо винаги да ползваме торбичка за всичко. Винаги има решение, което изключва еднократната торба, стига да има желание да го открием.

- Какво казвате на тези, които не вярват, че по този начин можем да спасим Земята?
- Различни неща, според причините, поради които не вярват.На невярващите, че човекът няма сила на промени планетата – официално сме в ерата на Антропоцена – геология, състав на атмосферата, климата. 9 милиарда тона отпадъци покриват Земята.

Всеки европеец генерира пластмасов отпадък, равен на теглото му всяка една година. България е в челната тройка на потребителите с най-много използвани торби на човек. Затова казваме, че промяната зависи от нас.

В заключение искам да насоча вниманието към едно  вълнуващо видео. Направихме го специално за кампанията „Ела с торба, спаси ела“ от много красиво място във Варна, превърнало се, за съжаление, в сечище и впоследствие в сцена на граждански портести. Може да го видите тук: https://youtu.be/VD74KV0gzFc

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаЕдна от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е ... гневът. В него има много повече енергия - да ни организира, структурира, мобилизира, той носи измамно усещане за контрол....още

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Пергата е храната, която си приготвят пчелите през летния сезон и я складират за зимните месеци. Това е високопротеинова храна и е единственият продукт, който е претърпял млечно-кисела ферментация....още

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

По случай Световния ден на сколиозата на 25 юни деца и юноши със съмнение или установено гръбначно изкривяване ще бъдат преглеждани от лекар-ортопед и кинезитерапевт....още

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Родината на гроздовидната череша е Северна Европа и Северна Азия. Расте на юг от Северния полярен кръг. У нас се среща по влажни места, сред широколистни гори и храсталаци, по брегове на реки до 1200 м н.в....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email