Лечебните свойства на сладкия маджун, приготвен от сорго


| Прочетено Прочетено: 1897 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебните свойства на сладкия маджун, приготвен от сорго

Съветите са на Тихомир Трайков, градинар и веган.

Идеята да отглеждам захарна метла бе заради сина ми, който има алергия към млечни продукти. Потърсих храни със високо съдържание на калций и тогава попаднах на сладкия маджун, който в някои части на страната наричат още петмез.

Спомних се,че сладкият маджун бе едно от малкото лакомства, познати на моите баба и дядо. Спомних си, че и аз като малък много го обичах. И ето, имало защо да го обичам и аз, като един траен и незаменим заместител на захарта.

Било е време, когато са го правили от дини и пъпеши, а по-късно от захарна метла, позната и като сорго (Sorghum). Беше време и аз да продължа тази традиция за домашна направа на сладък маджун от сорго, именно заради полезните му качества.

Трябва да се знае, че сорго е много подходящ и за здравословни кълнове. Характерното за тях е, че са богати на голямо количество калий, калций, желязо, магнезий и бета-каротин. Съдържат и витамин С в пъти повече в сравнение с портокалите /7 пъти повече/ и  със спанака /5 пъти/.

Естественият хлорофил и много ферменти от соргото са незаменими в процеса на обмяната на веществата и способстват за изхвърляне на токсините.

Рецепта № 1 за приготвяне на кълнове:

Накиснете семената в студена вода за една нощ /8 часа/.  След това ги изплакнете с чиста вода в сито. В тава разстелете семената на тънък слой. Покрийте с домашно фолио. Изплаквайте семената всеки ден.След 2-3 дни кълновете ще са готови за употреба.

Рецепта№ 2 за приготвяне на детокс-чай:

Народна рецепта при цироза на черния дроб: Измийте 100 гр семена в цедка. Изсипете ги в 3 литра вряща вода. Оставете ги да врят похлупени около половин час на слаб огън. Чаят трябва да ври, докато течността намалее с 1 литър. Отварата се прецежда и от получения чай се пие през целия ден вместо вода. Не се приемат никакви други течности: кафе, сок, газирани напитки. Чаят не се затопля отново при всеки нов прием.

Отварата се приготвя всеки ден, като се приема в продължение на 3 месеца за детоксикация на черния дроб и 6 месеца при цироза.

Сорго може да се запече със люспите на фурна и да се смели, подобно на кафе, като по този начин напитката пречиства черния дроб.

Отглеждането на захарна метла е доста лесно и може да бъде приложено на места, където не достига вода, защото растението е сухоустойчиво. Сеитбата се извършва от 10 април за южните части на България и след 1 май - за северните.

Засяването може да бъде извършено по два начина:  на редове, както царевицата, през 10-15 см по една семка и междуредията да са на 50 - до 70 см см или на гнезда и да бъде комбинирано с боб и тикви, като бобът в случая се засява, когато растенията са поне със 30 см височина;.

Соргото може да се отглежда и по трети начин- с мулчиране като се създадат добри условия за това и да се засажда в края на редовете с пипер или до домати, за да бъде създадена шарена сянка, която доматът предпочита.

Наторяването може да се извърши при засяването, като се насипва угнила тор или компост в редовете или гнездата. Височината, която достига е 3 - 3.50 м в подходящи условия.

След прибиране на реколтата се почистват листата му, което е най-трудоемката част. Захарната метла се изцежда с различни преси, с които трябва да разполагате, защото по друг начин няма как да го изстискате. После сокът се сварява до желаната гъстота и се налива още горещ в бурканчета и се затваря, за да се стерилизира сам, или се стерилизира в последствие. В някои места в България го съхраняват и в глинени съдове и делви, които се държат в мазета и килери, както са правили в миналото нашите деди. 











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email