Иван Чай - история, свойства и полезни качества


| Прочетено Прочетено: 2914 пъти | КоменариКоментари: 0



Иван Чай - история, свойства и полезни качества

Теснолистната върбовка (Chamaenerium angustifolium L., Epilobium angustifolium) я наричат още Кипрей, на английски: Fireweed, Rose Bay, Great Bay, Willow-herb; руски: Иван чай. Тя принадлежи на сем. Пупалкови – Onagraceae.

Растението се среща из цялата страна по влажни, каменисти места и сипеи, край потоци и брегови стръмнини, по насипи и канавки, из сечища и пожарища във всички планински места в близост до борова или смърчова гора до 2 000 м н. в. Забележително е, че това е първото растение, което се появява след горски пожарища, от където идва и английското му наименование – Fireweed (огнен, пожарен бурен).

Среща се в цяла Европа, Азия и Северна Америка, обяснява известният наш учен проф. Пенчо Далев в своята книга "Диворастяща храна".

Лечебни качества
Теснолистната върбовка се прилага в народната медицина като противовъзпалително, омекотяващо, ранозаздравяващо и кръвовъзстановително средство. В последните години много се говори и пише за лечение и профилактика при рак на простатата и на пикочния мехур с теснолистна върбовка.

Чай от растението се препоръчва на всички мъже, които страдат от проблеми с простатата.

Използване като храна
В листата се съдържат витамин С, дъбилни вещества и много микроелементи: желязо, никел, мед, манган, титан, молибден и бор. Корените са богати на скорбяла.

Младите стъбла и листа се употребяват като салата, супа и чай. Корените са сладки и могат да се консумират и в суров вид или като подправки към супа и различни други менюта.

Салата от теснолистна върбовка
100 г млади стъбла и листа се попарват с 1 л вряла вода, похлупват се за 5-10 мин, след което водата се отцежда, добавя се 1 глава лук, нарязана на ситно, 1-2 супени лъжици настърган хрян, посолява се на вкус и се разбърква добре. При поднасяне може да се гарнира със сметана или майонеза.

Ловджийска салата от теснолистна върбовка
Млади стъбла и листа се нарязват на много ситно, прибавят се и няколко ситно нарязани листа от киселец, посолява се и се размесва добре. Салатата се гарнира с доматен пикантен сос или с горчица.

Супа от теснолистна върбовка
100 г млади стъбла и листа от теснолистна върбовка, 100 г млади листа от коприва, 100 г листа от киселец се нарязват на ситно, размесват се и се попарват с 1 л вряла вода. Похлупват се и се оставят 5-10 мин, след което водата се отцежда и сместа се задушава с 30-40 мл олио. Отделно се настъргват на ренде 1 средно голям морков и 1 средно голяма глава лук. 2 средно големи картофа се обелват и нарязват на малки парченца с големина 0,5-1 см. 1,5 л вода се поставя да заври, всички продукти се изсипват във врящата вода и се вари до омекване на картофите. Малко преди да завърши варенето супата се посолява на вкус и се прибавя 1-2 с. л. настърган хрян или горчица.

Подправка за супа от теснолистна върбовка
Равни количества листа от теснолистна върбовка, киселец и медуница се изплакват със студена вода, нарязват се на ситно, осоляват се (5-10% сол към общото тегло) и сместа се претрива между дланите. Тази смес може да се съхранява дълго време в хладилник. Използва се като подправка към месни и зеленчукови супи.

Как да познаем билката?
Теснолистната върбовка е многогодишно тревисто растение. Стъблото е кръгло или леко ръбесто, изправено, неразклонено или слабо разклонено, гъсто облистено. Високо е от 30 см 2 м. Листата са дълги 4-15 см и до 3 см широки, тънки, последователно разположени, ланцетни, заострени, приседнали или с къси дръжки. Листата му приличат на листата на върба, от където произлиза българското и едно от английските му названия.

Цветовете са розово-червени – цикламени, понякога бели, рядко бели, на дълга дръжка, едри, до 2 см дълги и до 3 см в диаметър, събрани във връхни гроздовидни съцветия. Цъфтежът е продължителен – когато долните цветове са дали зрели плодове, връхните продължават да цъфтят.
Цъфти юни-септември. Плодът е дълга до 8 см кутийка, в която се съдържат продълговати семенца снабдени с хвърчилка. Коренището е дебело, дълго, разклонено и пълзящо.

От къде да намерим билката?
Теснолистна върбовка или т.нар. Иван Чай можете да намерите в "Здравница".

Можете да направите Вашата поръчка онлайн. "Здравница" доставя своите продукти до всяка точка на България и Европа.

Иван Чай можете да закупите и на място в търговските обекти на "Здравница":

Здравословен магазин "Здравница"
гр. София, ул. Неофит Рилски 23, тел.: 02 483 73 42

Логистичен център "Здравница"

гр. София, ул. Одрин 74, тел.: 02 483 72 91













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email