Кардиолози спасиха от ампутация ръцете на двама мъже и родилка


| Прочетено Прочетено: 337 пъти | КоменариКоментари: 0Кардиолози спасиха от ампутация ръцете на двама мъже и родилка

Д-р Зоран Станков приложи минимално инвазивна процедура на пациенти с критично запушване и тромбоза на пръстите на ръцете.

Чрез техники от инвазивната кардиология, които обикновено се използват за съдовете на сърцето, д-р Зоран Станков, интервенцонален кардиолог, приложи успешно лечение на съдовете на пръстите на ръката на трима пациенти. И тримата, двама мъже на 20 г. и 50 г. и  родила наскоро жена на 28 г., са със запушени две от артериите, захранващи с кръв ръката и дланта.

При прегледите и на тримата пациенти д-р Зоран Станков установява, че имат анатомична аномалия, която не позволява при запушена артерия друга да снабди с кръв пръстите на ръцете, както е при повечето хора. Едновременно с това е запушена едната артерия и малките отдалечени клончета на ниво пръсти на ръката. В тези случаи хирургично нищо не може да се направи. Преди да постъпят в Сърдечно-съдов център при двамата мъже е направен опит за медикаментозно лечение, но без особен ефект. При младата жена са ампутирани няколко от фалангите на пръстите и дори е била планирана ампутация на всички фаланги, ако намесата на д-р Станков не даде резултат. При нея увреждането е настъпило вследствие на инцидент по време на раждането, което довежда до запушване на улнарната артерия, чиятофункция е водеща за кръвоснабдяване на ръката на пациентката. Установява се, че има частичен недостиг на кръв на пръстите и загиване на тъкан.

Младият мъж постъпва в Сърдечно-съдов център, за да се установи дали има оросяване на пръстите и дали може да му се помогне преди да бъде извършена пластика на един от чуканите на пръст на ръката.След приложената интервенция не се налага нито пластика на чукана, нито реимплантиране. При него травмата настъпва вследствие на  физическа работа и компресия на артерията. Дълго време ръката е била притисната в една и съща позиция от неща, които пациентът е носил, и затова е развил малки тромби и последвало запушване на артерията на ръката. Тромбите са започнали да слизат надолу до артериите, които захранват фалангите на пръстите. Затова се налага да се отворят микросъдове на фалангите посредством безкръвна вътресъдова процедура. Третият пациент се консултира с д-р Станков след сърдечна коронарна интервенция.

За щастие ендоваскуларните методи, които д-р Зоран Станков и екипът прилагат решават проблемите и на тримата пациенти. Направена е тромбаспирация (изсмукване на тромбите, запушили артерията) в комбинация с техники и медицински изделия, прилагани в инвазивната кардиология. Подобни методики рядко се използват и  при такива пациенти това е последен отчаян опитим да бъдат спасени пръстите.

Подобни процедури се извършват обикновено на артериите на долен крайник. А д-р Зоран Станков и колегите му имат обширен опит именно в отпушването артериите на крайници. Такива интервенции се извършват от ендоваскуларни специалисти.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email