Кардиолози спасиха от ампутация ръцете на двама мъже и родилка


| Прочетено Прочетено: 700 пъти | КоменариКоментари: 0



Кардиолози спасиха от ампутация ръцете на двама мъже и родилка

Д-р Зоран Станков приложи минимално инвазивна процедура на пациенти с критично запушване и тромбоза на пръстите на ръцете.

Чрез техники от инвазивната кардиология, които обикновено се използват за съдовете на сърцето, д-р Зоран Станков, интервенцонален кардиолог, приложи успешно лечение на съдовете на пръстите на ръката на трима пациенти. И тримата, двама мъже на 20 г. и 50 г. и  родила наскоро жена на 28 г., са със запушени две от артериите, захранващи с кръв ръката и дланта.

При прегледите и на тримата пациенти д-р Зоран Станков установява, че имат анатомична аномалия, която не позволява при запушена артерия друга да снабди с кръв пръстите на ръцете, както е при повечето хора. Едновременно с това е запушена едната артерия и малките отдалечени клончета на ниво пръсти на ръката. В тези случаи хирургично нищо не може да се направи. Преди да постъпят в Сърдечно-съдов център при двамата мъже е направен опит за медикаментозно лечение, но без особен ефект. При младата жена са ампутирани няколко от фалангите на пръстите и дори е била планирана ампутация на всички фаланги, ако намесата на д-р Станков не даде резултат. При нея увреждането е настъпило вследствие на инцидент по време на раждането, което довежда до запушване на улнарната артерия, чиятофункция е водеща за кръвоснабдяване на ръката на пациентката. Установява се, че има частичен недостиг на кръв на пръстите и загиване на тъкан.

Младият мъж постъпва в Сърдечно-съдов център, за да се установи дали има оросяване на пръстите и дали може да му се помогне преди да бъде извършена пластика на един от чуканите на пръст на ръката.След приложената интервенция не се налага нито пластика на чукана, нито реимплантиране. При него травмата настъпва вследствие на  физическа работа и компресия на артерията. Дълго време ръката е била притисната в една и съща позиция от неща, които пациентът е носил, и затова е развил малки тромби и последвало запушване на артерията на ръката. Тромбите са започнали да слизат надолу до артериите, които захранват фалангите на пръстите. Затова се налага да се отворят микросъдове на фалангите посредством безкръвна вътресъдова процедура. Третият пациент се консултира с д-р Станков след сърдечна коронарна интервенция.

За щастие ендоваскуларните методи, които д-р Зоран Станков и екипът прилагат решават проблемите и на тримата пациенти. Направена е тромбаспирация (изсмукване на тромбите, запушили артерията) в комбинация с техники и медицински изделия, прилагани в инвазивната кардиология. Подобни методики рядко се използват и  при такива пациенти това е последен отчаян опитим да бъдат спасени пръстите.

Подобни процедури се извършват обикновено на артериите на долен крайник. А д-р Зоран Станков и колегите му имат обширен опит именно в отпушването артериите на крайници. Такива интервенции се извършват от ендоваскуларни специалисти.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email