Есенен детокс на тялото и душата


| Прочетено Прочетено: 1271 пъти | КоменариКоментари: 0



Есенен детокс на тялото и душата

Съветите са на Дияна Георгиева - консултант по здравословно хранене в Добрич.

Детокс е модерната дума за така познатата ни от миналото фраза прочистване на тялото.

Защо точно през есента е добре да го направим?

През това време на годината е все още топло, има голямо изобилие от сезонни плодове и зеленчуци. Идеята на детокса е да се изключат всички храни от животински произход, да избираме повече естествена и екологична храна и вода, и така да изчистим тялото си отвътре. Така както си вземаме душ, почистваме жилището си, така трябва да се отнасяме и към нашето тяло - да го държим чисто и здраво. Периодично и редовно да помагаме на нашия организъм да си вземе глътка въздух  с т.нар. разтоварителни дни.

Класиката е пиенето на топла вода с лимон. Но ако не сме направили прочистване на нашето тяло, то каквито и витамини и минерали да вземаме, за да го подсилим, то те няма да ни помогнат в необходимата степен.

Как да разберем, че имаме нужда от детоксикация?

Ако е налице някои от тези симптоми: липса на енергия /лесна уморяемост/, проблеми с кожата /пъпки, циреи, струпеи/, лош дъх, обложен език, често или постоянно главоболие, подуване на стомаха и корема, запек и много още.

Докато правим детокс на тялото, а и не само тогава, е добре да забравим за негативните емоции - страх, завист, гняв...

Биохимията, физическата активност и емоциите са взаимно свързани. Човек не може да работи само върху едното, за да постигне детокс на своето тяло. Ако не облагороди своите емоции, то проблемът със здравето е решен частично. Само да се храним с алкални храни не е достатъчно.

Добре е да припомним, че детоксът е противопоказан  при бременни жени, хора с диабет, и др.

Важно е да се запомни, че при детокс не трябва да оставим организмът да страда от различни хранителни дефицити, а чрез подходящи храни и сокове му помагаме сам да се справи с дисбаланса.

Есенното прочистване на тялото, разбира се,  всеки детокс през годината, трябва да се прави с радост, да се очаква, а не да бъде прилаган насила, тъй като ефектът няма да е очаквания. Когато правим нещата с желание, серотонинът е висок и те се случват с лекота.

Защо се разболяваме?

Четири фактора, влияят на нашето здраве и настроение. Когато някой от нас страда от модерните болести- високо кръвно налягане или страда от затлъстяване, или друго заболяване,  често го чуваме да казва: „Аз по наследство съм си така” Да, но този фактор в много случаи може да се промени с най-лесно приложимото: промяна в начина на хранене.

Вторият фактор, който ни разболява е стресът. На него можем да повлияем сравнително лесно и бързо. Има най-различни техники за справяне с него.

Третият фактор е екологията. На нея също може да повлием на микрониво, с наши малки, собствени усилия.

Четвъртият  фактор от който зависят нашето здраве и енергия е начинът ни на хранене.

Какво ни казва гликемичният индекс?

Много хора определят въглехидратите като „лоши” . Въглехидратите се разграждат в захари в нашия организъм и предизвикват инсулинова реакция. Те се делят на прости и сложни. Т.нар прости въглехидрати не са добри за нашето тяло. Към тях спадат храни като торти, пица, сладолед, спагети, солети, шоколад, бисквити и др. Оризът и картофите също се причисляват към групата на простите въглехидрати.  И ако искаме да свалим килограми,  е добре да ги ограничим. Това, че не са сладки, не означава, че не предизвикват инсулинова реакция в нашето тяло. В зависимост от захарта в съдържанието на всеки въглехидрат, се определя колко бурна, колко бърза ще бъде тази инсулинова реакция. Така ние ще можем да контролираме кръвната си захар. Всеки въглехидрат има свой гликемичен индекс. Поглеждайки към таблицата с данни, ние ще се ориентираме колко бързо захарта навлиза в нашия кръвопоток.

Простите въглехидрати нямат хранителна стойност за нас. На пръв поглед ни засищат, но после много бързо огладняваме и искаме отново да хапнем нещо.

Затова е добре да имаме балансирана закуска, която включва предимно растителни протеини, много витамини и минерали,  с много фибри и достатъчно течности, за да не посягаме непрекъснато към различни храни. Целта е чрез питателната закуска да поддържаме кръвната ни захар в норма,

Плодовете и зеленчуците са една добра възможност. Закуска с много фибри подпомага цялото храносмилане и работата на стомаха.

Какво е протеинов фактор?

Без значение дали спортуваме или не, нашето тяло е изградено от аминокиселини. Те могат да бъдат оприличени на тухлички, които подкрепят работата на клетките. Белтъчините участват още в изграждането на хормони и ферменти. Така, че те са важни във всеки един аспект, без значение дали искате да сваляте килограми или да направите мускулна маса, или просто искате да сте изпълнени с енергия. Въпрос на избор е дали те ще бъдат от животински или от растителен произход. Всеки има различен протеинов фактор, При интерес посетете ФБ групата „Здрави и щастливи с Дияна Георгиева”.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email