Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА


| Прочетено Прочетено: 305 пъти | КоменариКоментари: 0Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА

Технологичното обновление на Военномедицинска академия (ВМА) продължава с внедряването на последно поколение апаратура в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина. Новото оборудване позволява прилагането на иновативни методики при лечение на травми и заболявания на мускулно-скелетната система.

TЕКАР- терапията е добре толерирана физиопроцедура, при която се използва радиочестотен ток с честота 480-520 kHz, водещ до селективно образуване на ендогенна топлина, обяснява доц. д-р Христина Миланова,  ръководител на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Контролираното повишаване на ендогенната температура (генерирана в самите тъкани) стимулира естествения оздравителен отговор на организма с бърз противовъзпалителен, хиперемичен и обезболяващ ефект. Използват се два режима на работа – капацитивен и резистиван, което позволява да се приспособи терапията в зависимост от патологията.

Голямо предимство на апарата е опцията за съчетаване на терапевтичните възможности на TЕКАР- терапията с мануални техники и пасивни/активни движения.

Сред основните терапевтични ефекти са облекчаване на болката, противовъзпалително действие, мускулна релаксация и добра тъканна регенерация. Клинично доказана е ефективността на този вид терапия при травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат (наранявания, контузии, луксации, фрактури); дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно- двигателния, костно-ставния и сухожилния апарат (артроза с различна локализация, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити), както и при заболявания на нервната система – неврити, невралгии, радикулити.

ТЕКАР-терапията може да се прилага както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи процедури.

Вторият апарат е за високоинтензивана магнитотерапия. Чрез генериране на фокусирано високоинтензивно магнитно поле с определен интензитет ефикасно и бързо се подобрява физиологичната проводимост на нервно-мускулния апарат, което води до изразен обезболяващ ефект. Прилага се при остри и хронични болкови състояния при травматологични, неврологични и ревматологични заболявания.

Клинично доказан е бърз и дълготраен обезболяващ ефект при 87% от пациентите след 5 до 10 сесии. Високоинтензивната магнитотерапия е отлично средство за профилактика на рисковете и усложненията след продължително обездвижване, за засилване на мускулатурата и подобряване на тъканната трофика.

Наблюдава се добър терапевтичен ефект при болкови синдроми – ахилодиния, цервикалгия, гоналгия, миалгии; хронични артрози; болест на Бехтерев; синдром на карпалния канал; хроничен бурсит, епикондилит, тендинопатии и импийджмънт синдром, посочва доц. Миланова.
Сред противопоказанията са кардиостимулатор; метални импланти в тялото; тежка сърдечна или дихателна недостатъчност; онкологични заболявания; бременност; фебрилитет; активно кървене в последния месец, склонност към кървене, прием на антикоагуланти; не се прилага при деца.Акценти от ЗдравницаСъветите на Джуна при шипове

Съветите на Джуна при шипове

Повечето от рецептите си Джуна знае от Ванга, но е добавила към тях и познанията на руската билкова школа, като е събрала и прилагала солидно количество изпитани рецепти в практиката си....още

Традиционни методи за справяне с високото кръвно

Традиционни методи за справяне с високото кръвно

Какви ефективни средства за борба с високото кръвно предлага народната медицина? Какви рецепти ще ви помогнат да тонизирате тялото. Кои продукти трябва да избягвате?...още

Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?

Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?

В основата на имунната защита участват вродения и придобития имунитет, и как може той да бъде модулиран, така че да се подкрепи защитата на организма срещу COVID-19....още

Колко (без)опасни са туфите за уши?

Колко (без)опасни са туфите за уши?

Ушната кал често се приема като нещо, което задължително и щателно трябва да се чисти. Не се подвеждайте обаче по думата "кал"! Този секрет всъщност има важна функция в ухото, по-конкретно в ушния канал и в никакъв случай не е само нещо мръсно....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email