Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА


| Прочетено Прочетено: 603 пъти | КоменариКоментари: 0



Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА

Технологичното обновление на Военномедицинска академия (ВМА) продължава с внедряването на последно поколение апаратура в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина. Новото оборудване позволява прилагането на иновативни методики при лечение на травми и заболявания на мускулно-скелетната система.

TЕКАР- терапията е добре толерирана физиопроцедура, при която се използва радиочестотен ток с честота 480-520 kHz, водещ до селективно образуване на ендогенна топлина, обяснява доц. д-р Христина Миланова,  ръководител на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Контролираното повишаване на ендогенната температура (генерирана в самите тъкани) стимулира естествения оздравителен отговор на организма с бърз противовъзпалителен, хиперемичен и обезболяващ ефект. Използват се два режима на работа – капацитивен и резистиван, което позволява да се приспособи терапията в зависимост от патологията.

Голямо предимство на апарата е опцията за съчетаване на терапевтичните възможности на TЕКАР- терапията с мануални техники и пасивни/активни движения.

Сред основните терапевтични ефекти са облекчаване на болката, противовъзпалително действие, мускулна релаксация и добра тъканна регенерация. Клинично доказана е ефективността на този вид терапия при травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат (наранявания, контузии, луксации, фрактури); дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно- двигателния, костно-ставния и сухожилния апарат (артроза с различна локализация, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити), както и при заболявания на нервната система – неврити, невралгии, радикулити.

ТЕКАР-терапията може да се прилага както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи процедури.

Вторият апарат е за високоинтензивана магнитотерапия. Чрез генериране на фокусирано високоинтензивно магнитно поле с определен интензитет ефикасно и бързо се подобрява физиологичната проводимост на нервно-мускулния апарат, което води до изразен обезболяващ ефект. Прилага се при остри и хронични болкови състояния при травматологични, неврологични и ревматологични заболявания.

Клинично доказан е бърз и дълготраен обезболяващ ефект при 87% от пациентите след 5 до 10 сесии. Високоинтензивната магнитотерапия е отлично средство за профилактика на рисковете и усложненията след продължително обездвижване, за засилване на мускулатурата и подобряване на тъканната трофика.

Наблюдава се добър терапевтичен ефект при болкови синдроми – ахилодиния, цервикалгия, гоналгия, миалгии; хронични артрози; болест на Бехтерев; синдром на карпалния канал; хроничен бурсит, епикондилит, тендинопатии и импийджмънт синдром, посочва доц. Миланова.
Сред противопоказанията са кардиостимулатор; метални импланти в тялото; тежка сърдечна или дихателна недостатъчност; онкологични заболявания; бременност; фебрилитет; активно кървене в последния месец, склонност към кървене, прием на антикоагуланти; не се прилага при деца.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email