Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА


| Прочетено Прочетено: 330 пъти | КоменариКоментари: 0Нова апаратура и иновативни терапии по физиотерапия във ВМА

Технологичното обновление на Военномедицинска академия (ВМА) продължава с внедряването на последно поколение апаратура в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина. Новото оборудване позволява прилагането на иновативни методики при лечение на травми и заболявания на мускулно-скелетната система.

TЕКАР- терапията е добре толерирана физиопроцедура, при която се използва радиочестотен ток с честота 480-520 kHz, водещ до селективно образуване на ендогенна топлина, обяснява доц. д-р Христина Миланова,  ръководител на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Контролираното повишаване на ендогенната температура (генерирана в самите тъкани) стимулира естествения оздравителен отговор на организма с бърз противовъзпалителен, хиперемичен и обезболяващ ефект. Използват се два режима на работа – капацитивен и резистиван, което позволява да се приспособи терапията в зависимост от патологията.

Голямо предимство на апарата е опцията за съчетаване на терапевтичните възможности на TЕКАР- терапията с мануални техники и пасивни/активни движения.

Сред основните терапевтични ефекти са облекчаване на болката, противовъзпалително действие, мускулна релаксация и добра тъканна регенерация. Клинично доказана е ефективността на този вид терапия при травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат (наранявания, контузии, луксации, фрактури); дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно- двигателния, костно-ставния и сухожилния апарат (артроза с различна локализация, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити), както и при заболявания на нервната система – неврити, невралгии, радикулити.

ТЕКАР-терапията може да се прилага както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи процедури.

Вторият апарат е за високоинтензивана магнитотерапия. Чрез генериране на фокусирано високоинтензивно магнитно поле с определен интензитет ефикасно и бързо се подобрява физиологичната проводимост на нервно-мускулния апарат, което води до изразен обезболяващ ефект. Прилага се при остри и хронични болкови състояния при травматологични, неврологични и ревматологични заболявания.

Клинично доказан е бърз и дълготраен обезболяващ ефект при 87% от пациентите след 5 до 10 сесии. Високоинтензивната магнитотерапия е отлично средство за профилактика на рисковете и усложненията след продължително обездвижване, за засилване на мускулатурата и подобряване на тъканната трофика.

Наблюдава се добър терапевтичен ефект при болкови синдроми – ахилодиния, цервикалгия, гоналгия, миалгии; хронични артрози; болест на Бехтерев; синдром на карпалния канал; хроничен бурсит, епикондилит, тендинопатии и импийджмънт синдром, посочва доц. Миланова.
Сред противопоказанията са кардиостимулатор; метални импланти в тялото; тежка сърдечна или дихателна недостатъчност; онкологични заболявания; бременност; фебрилитет; активно кървене в последния месец, склонност към кървене, прием на антикоагуланти; не се прилага при деца.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email