Внимавайте с качеството на дезинфектантите!


| Прочетено Прочетено: 434 пъти | КоменариКоментари: 0Внимавайте с качеството на дезинфектантите!

Съветите са на д-р Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор на медиен уебинар.

Хората бяха информирани достатъчно за мерките, които трябва да спазват в борбата с коронавируса - и като дезинфекция, и като физическа дистанция, и като предпазни маски, които трябва да носят.  Налице е у някои хора обаче нежелание да бъдат спазвани,  особено на емоционално ниво. Този проблем го има не само в България, но и почти навсякъде, но това не означава, че не трябва да изискваме.

Дезинфекцията остава ключов фактор за ограничаване на заразата, докато не бъдат  измислени ефикасни ваксини и лекарства. Дезинфектантите станаха аткрактивен пазар, и много фирми решиха да се включат в него като започнат производство или дистрибуция. В здравно министерство има Експертен съвет по биоциди, който разглежда много внимателно всички кандатстващи продукти: какви съставки съдържат, имат ли забранени компоненти, доказателствен анализ за ефективност срещу бактерии, вируси, гъбички и пр. И по какъв начин дезинфектантът трябва да се използва: той трябва да съдържа указания за използването му.  Преди коронакризата този Екпертен съвет е разгледал между 50 и 70 искания за нови дезинфектанти годишно. Сега, от януари  2020 г. досега са получени над 200 заявки.

При проверка е установено, че има над 100 козметични продукти, които се разпространяват с „претенции”, че  са дезинфектанти. Но не са!Тъй като не могат да гарантират реална дезинфекция, но на указанията им пише точно обратното. Много потребители обаче са подведени и ги купуват. Здравно министерство е изпратило предупредителни писма до фирмите-производителки и срок от 48 ч. да спрат да ги предлагат. Повечето  фирми са изпълнили разпорежданията на ведомството. Тези производители, които не са го сторили, има задължителни механизми това да бъде сторено.

Как да разберем, че един дезинфектант е истински?
1. Да се купува дезинфектант, който е признат за такъв, и името му може да се намери на сайта на здравно министерство. Тук има пълен регистър на всички разрешени дезинфектанти и точно описание на свойствата, които имат.
2. Често свойства на дезинфектант се приписват на различни кремове и сапуни, но не са.
3. Потребителят може да погледне върху етикета номера на разрешително то и от коя дата е признат продуктът за дезинфектант.
4. На пазара са налице и някои груби нарушители, които предлагат дезинфектанти с арабски, турски и др. произход, които дори си измислят номер на разрешителното, който е сложен върху етикета.

Консумацията на дезинфектанти скочи рязко. В големи обекти, на оживени търговски центрове и др. дезинфекция се извършва почти непрекъснато. Трябва да се знае обаче, че COVID-19 е въздушно-капкова инфекция. В никакъв случай обаче не се омаловажава обработката на повърхности, но не трябва да се стига до крайности. Спомняте си, здравни експерти влязохме едва ли не в пререкания с кметове в Ямболско, които бяха наели хеликоптери да пръскат с дезинфектанти, тъй като тази мярка няма как да помогне
Предаването на коронавируса става с пряк контакт с вирусоносител и то по въздушен път. Затова в помещения, където се стои дълго- офиси, училища, трябва да се обърне внимание на дезинфекцията на въздуха. Това е по-сложно и по-скъпо. Напр. със специални UV- лампи срещу  вируси.

Ситуацията с разпространението на коронавируса се променя много динамично както в България, така и на Балканите, а също и в Европа.
В България смъртността от новия коронавирус е около 1%. "Процентът на смъртността варира от 0.7% – 0.8% до 1.5% – 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2.5%. У нас е 1%“.

По-важното е дали случаите са струпани на едно място или са дифузно разпространени. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси.Акценти от ЗдравницаДариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Дариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Фондация "Продължи доброто" дари на Клиниката по неврохиругия на Пирогов интубационен бронхоскоп. Ендоскопският апарат произведен от японския концерн PENTAX, който има над 50 г. опит в производството на медицински ендоскопи....още

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

15 леснодостъпни билки имат лечебно действие върху зъбите и венците. С тях лесно и бързо всеки сам може да си приготви екологично чист натурален продукт за устна хигиена. Те са разумна алтернатива на традиционните пасти за зъби....още

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове. Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища....още

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбежът в ушите се среща често и освен самостоятелен проблем, може да е симптом за подагра или диабет при възрастните, за подуване на шийните лимфни възли (скрофулоза, живеница) при децата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email