Внимавайте с качеството на дезинфектантите!


| Прочетено Прочетено: 477 пъти | КоменариКоментари: 0Внимавайте с качеството на дезинфектантите!

Съветите са на д-р Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор на медиен уебинар.

Хората бяха информирани достатъчно за мерките, които трябва да спазват в борбата с коронавируса - и като дезинфекция, и като физическа дистанция, и като предпазни маски, които трябва да носят.  Налице е у някои хора обаче нежелание да бъдат спазвани,  особено на емоционално ниво. Този проблем го има не само в България, но и почти навсякъде, но това не означава, че не трябва да изискваме.

Дезинфекцията остава ключов фактор за ограничаване на заразата, докато не бъдат  измислени ефикасни ваксини и лекарства. Дезинфектантите станаха аткрактивен пазар, и много фирми решиха да се включат в него като започнат производство или дистрибуция. В здравно министерство има Експертен съвет по биоциди, който разглежда много внимателно всички кандатстващи продукти: какви съставки съдържат, имат ли забранени компоненти, доказателствен анализ за ефективност срещу бактерии, вируси, гъбички и пр. И по какъв начин дезинфектантът трябва да се използва: той трябва да съдържа указания за използването му.  Преди коронакризата този Екпертен съвет е разгледал между 50 и 70 искания за нови дезинфектанти годишно. Сега, от януари  2020 г. досега са получени над 200 заявки.

При проверка е установено, че има над 100 козметични продукти, които се разпространяват с „претенции”, че  са дезинфектанти. Но не са!Тъй като не могат да гарантират реална дезинфекция, но на указанията им пише точно обратното. Много потребители обаче са подведени и ги купуват. Здравно министерство е изпратило предупредителни писма до фирмите-производителки и срок от 48 ч. да спрат да ги предлагат. Повечето  фирми са изпълнили разпорежданията на ведомството. Тези производители, които не са го сторили, има задължителни механизми това да бъде сторено.

Как да разберем, че един дезинфектант е истински?
1. Да се купува дезинфектант, който е признат за такъв, и името му може да се намери на сайта на здравно министерство. Тук има пълен регистър на всички разрешени дезинфектанти и точно описание на свойствата, които имат.
2. Често свойства на дезинфектант се приписват на различни кремове и сапуни, но не са.
3. Потребителят може да погледне върху етикета номера на разрешително то и от коя дата е признат продуктът за дезинфектант.
4. На пазара са налице и някои груби нарушители, които предлагат дезинфектанти с арабски, турски и др. произход, които дори си измислят номер на разрешителното, който е сложен върху етикета.

Консумацията на дезинфектанти скочи рязко. В големи обекти, на оживени търговски центрове и др. дезинфекция се извършва почти непрекъснато. Трябва да се знае обаче, че COVID-19 е въздушно-капкова инфекция. В никакъв случай обаче не се омаловажава обработката на повърхности, но не трябва да се стига до крайности. Спомняте си, здравни експерти влязохме едва ли не в пререкания с кметове в Ямболско, които бяха наели хеликоптери да пръскат с дезинфектанти, тъй като тази мярка няма как да помогне
Предаването на коронавируса става с пряк контакт с вирусоносител и то по въздушен път. Затова в помещения, където се стои дълго- офиси, училища, трябва да се обърне внимание на дезинфекцията на въздуха. Това е по-сложно и по-скъпо. Напр. със специални UV- лампи срещу  вируси.

Ситуацията с разпространението на коронавируса се променя много динамично както в България, така и на Балканите, а също и в Европа.
В България смъртността от новия коронавирус е около 1%. "Процентът на смъртността варира от 0.7% – 0.8% до 1.5% – 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2.5%. У нас е 1%“.

По-важното е дали случаите са струпани на едно място или са дифузно разпространени. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси.Акценти от ЗдравницаСтрадате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Възпалени венци, устна кухина, зъбобол, народната медицина е събрала и за тези болежки цял арсенал от изпитани рецепти. Здравница подбра някои от тях....още

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Българката Инна Русева живее и работи като лекар в Букурещ. Тя е на 32 години и е родена в Разград. Заминава за Румъния през 2008 г., за да следва медицина в Университета по медицина и фармация "Карол Давила"....още

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Диана Младенчева е скромна и отдадена майка от Северозапада, а нейният син, Ици е с диагноза, която го прави специален. Техният свят вече се е сривал веднъж. В началото на 2020 г., първият им кон – Мерзух - загива в трагичен пожар....още

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Лавандула отглежда семейство Калоянови в бесарабското българско село Василевка в Украйна. Над 300 души от Василевка и околните села работят на 55-хектаровото поле....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email