Изследвай се безплатно за хепатит В и С в София


| Прочетено Прочетено: 461 пъти | КоменариКоментари: 0



Изследвай се безплатно за хепатит В и С в София

Кампанията е по повод 28 юли – Световен ден за борба с хепатита.

Във време, в което вирусите са особено популярна тема, важно е да не забравяме и вече добре познатите на медицината вируси на хепатита, които се лекуват с огромен успех в наши дни. Колкото по-рано открити, толкова по-добре.

Кампанията „Всичко е добре, когато започва навреме“ се организира от пациентско сдружение ХепАктив в партньорство с CheckPoint София и напомня, че навременната грижа за здравето е от изключително значение.

В центъра на кампанията са две истински истории на пациенти - на Силвана и Ивайло, които успешно извървяват пътя от поставянето на диагнозата до лечението. От историята на Ивайло става ясно, че почти 100 процента от пациентите с хепатит С успяват да се излекуват, а терапията с новите лекарства минава толкова леко, че има „опасност“ човек да забрави, че се лекува. Силвана разказва за това как над 20 години е живяла с вируса на хепатит В, преди да го открие по случайност, и защо е важно да говорим открито за заболяването.

  „Във време, в което разполагаме с възможности за бърза и качествена диагностика и имаме достъп до най-успешните терапии за лечение на хепатит В и С, това, което все още липсва,е информираност - защо е важно да се изследвам, имат ли симптоми тези заболявания, как се лекуват, към кого да се обърна за помощ?Ето защо ние насърчаваме хората - елате и се изследвайте безплатно. Ще ви отнеме само 15 минути, но така ще подарите здраве на себе си навреме, а какво по-смислено от това?“, споделя Силвана Лесидренска, част от Сдружение ХепАктив.

Хроничните хепатит В и С често протичат незабелязанов продължение на години и могат да увредят сериозно черния дроб, преди да се проявят симптоми.Тъй като тестовете за тях не са включени в годишния пакет профилактични изследвания, организаторите предоставят възможност за безплатно изследванеза хепатит В и С в CheckPoint София всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа (ул. Цар Самуил 111).

За хепатит В и хепатит С
- Хепатит В и С са вирусни заболявания, които увреждат черния дроб. Хепатит В се предава по кръвен и сексуален път, а хепатит С – основно по кръвен.
- В световен план 257 млн. души са инфектирани с хепатит В, а други 71 млн. с хепатит С. В България се предполага, че с хепатит В живеят 210 000 души, с хепатит С - над 80 000.
- На по-висок риск са изложени хората над 40 г.; претърпели операции, кръвопреливане (особено преди 1992 г.); диализа, чести стоматологични процедури, употреба на наркотични вещества, с татуировки, пиърсинг и др.
- Обикновено симптоми липсват до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при всеки пети от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
- Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко има пълно излекуване на хроничната му форма, но поддържащото лечение спира увреждането на черния дроб и ограничава разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
- За хепатит В има ваксина, която се прилага на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

Глобална стратегия за елиминация на вирусния хепатит до 2030 г.:

През 2016 г. СЗО създаде глобална стратегия за елиминиране на вирусния хепатит до 2030 г.В България все още не е приета разписаната през 2019 г. Национална програма за контрол и превенция на вирусните хепатити, и според актуалния брой на диагностицираните и лекувани пациенти е пресметнато, че държавата ни ще успее да осъществи частичен контрол над хепатит В и хепатит С най-рано през 2051 г.

За да се предотврати това, е нужно да се приведе в действие всеобхватна държавна политика, която да включва: национален скрининг за хепатит В и С; подобряване на достъпа до лечение, разработване на услуги в подкрепа на хората от уязвими групи; мултидисциплинарен подход при лечението на пациенти с хепатит и повишаване качеството на медицинските грижи и експертност, информационни кампании, мерки за справяне със стигмата и дискриминацията и др.

Сдружение „ХепАктив” е създадено през 2009 г. от група пациенти с основна цел да повиши информираността на обществото относно хепатита като социалнозначимо заболяване, както и да оказва съдействие на всеки нуждаещ се. www.hepactive.org

CheckPoint София е медицински център, който предоставя безплатни услуги по консултиране и изследване за ХИВ, хепатит и сексуално предавани инфекции. Не е необходимо предварително записване, но се изисква носене на маска при посещение на центъра. Използват се бързи тестове, с капка кръв от пръста, а резултатите са готови за 15 минути. Предходната консумация на храни и напитки няма значение. www.checkpointsofia.info











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email