Трите подправки за щастие, без които не може нито една трапеза


| Прочетено Прочетено: 891 пъти | КоменариКоментари: 0



Трите подправки за щастие, без които не може нито една трапеза

Съветите са на Тревясалата ферма.

Лечебните свойства на растенията, са познати още в древността. Повечето билки и подправки, първоначално са били използвани в медицината за лечение на различни състояния и постепенно са станали неотменна част от кухнята и традиционните ястия на много народи. Без подправки/билки, едно ястие не само не е полезно, а и не е вкусно!

В България съществува огромно богатство и разнообразие на растителни видове – около 3600. От тях, около 650 се употребяват като лечебни растения, а всяка година се събират над 300 вида, които освен в кухнята, се използват в състава на различни лекарствени препарати, масла, козметика и в народната медицина.

Тревясалата ферма отглежда и предлага на Фермерски пазар - Варна различни видове подправки и билки – пресни и сушени.

Чубрицата, например, е сред топ 13 билки по полезност в страната ни. За нея баба Ванга дори казва – „има чубрица, няма главоболие“. Това е една от най-българските подправки и почти няма ядене, в което да не се слага. В по-стари времена е считана за афродизиак. Римляните я използвали като пипер, а през Средновековието я използвали в сладкиши.

Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата и затова с нея се подправят всички постни ястия, трудносмилаеми храни, като варива (боб, леща, зелен фасул, грах), както и всички видове меса.

Народната медицина препоръчва билката при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят или сърцебиене и др. Известна е и със силното си антибактериално действие.

Гюзумът /познат още като джоджен/ е много известен с антимикотичното си действие. Изследвания са установили, че неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие. Растението се характеризира с отлична антиоксидантна активност, която отлага окислението на мазнините и редуцира образуването на вредни вещества. Използва се при храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, болки в стомаха и червата. С масло от джоджен може да се прави масаж, който има облекчаващо действие при силен стрес, мигрена и главоболие.

Босилекът е известен още като "царската билка". Има почти магически свойства. С изразено болкоуспокояващо действие е, затова помага при стресови състояния. Приема се при умора и депресия. Поради високите нива на етерични масла, често се използва в ароматерапията.
Благодарение на своето противовъзпалително действие се употребява при инфекциозни и хронични състояния на отделителната система и дихателните пътища.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email