Винаги ли се налага операция при скъсан менискус? Кога са необходими инжекции с хиалуронова киселина в коленете?


| Прочетено Прочетено: 2249 пъти | КоменариКоментари: 0Винаги ли се налага операция при скъсан менискус? Кога са необходими инжекции с хиалуронова киселина в коленете?

Въпроси и отговори с д-р Бисер Бочев, ортопед-травматолог, треньор на националния отбор по футбол.

Въпрос: Винаги ли се налага операция при скъсан менискус или можем да поддържаме качество на живот и без такава интервенция?
Отговор: При диагноза скъсан менискус радикалното му лечение е оперативно. Но не при всички случаи веднага се налага да се мисли за операция. Вземат се предвид следните фактори дали има травма, подуване, болка и дискомфорт, които пречат на пациента в нормалния живот.  Ако няма, то не бива да се бърза оперативно. Но при травма и травматично разкъсване и е трудно да се продължи живота с него.

Друг фактор е възрастта на пациента. При 60 години и нагоре  много внимателно трябва да се прецени дали да се мисли за хирургична намеса.

Въпрос: Колко е времето на възстановяване на менискуса и има ли нужда от физиотерапия?
Отговор: Много важно е кой от двата менискуса е скъсан, колко е бил скъсан и какъв е бил вида на операцията.Когато е бил зашит менискуса, тогава възстановяването е най-дълго: над 3 месеца.

Когато е почистен и изрязан вътрешния менискус, то тогава възстановяването е сравнително по-бързо: от 2 седмици до 2 месеца.

При скъсан външен менискус лечението обикновено е по-продължително.Той е по-„капризен”, по-трудно възстановяващ се след операция. Същото важи и при изкълчване, навяхване и разтягане на (външна) (вътрешна) колатерална ставна връзка на коляното.

Още при създаването на нашата клиника Eurovita преди 10 години, се опитахме да затворим целия цикъл при спортните травми- от превенция, профилактика през диагностика и лечение / консервативно и оперативно/ до рехабитилитация.

Въпрос: Кои са най-честите травми и в живота за какво трябва да се внимава?
Отговор: Това са уврежданията на ставите на долни крайници, а също и на горните крайници, усуквания  и травми на глезена, травмите на колената, торзионни, увреждания и счупвания на китките при падания/ особено през зимата/, травми на рамената, на гръбнака. Те са свързани с някакъв травматизъм, най-често инцидент. 

Въпрос: При хронични болки във врата и честото му схващане какви мерки препоръчвате?
Отговор: Трябва да се види конкретния случай и да се установи дали става въпрос за деформация на шийния гръбнак, увреждане на междупрешлените дискове, вкл. и дискова херния. Първо е добре да се направи консултация с невролог / неврохирург, а също и ортопед, да се направят съответните изследвания / рентген, при по-тежки случаи с други усложения и ядрено-магнитен резонанс/ , както и електромиография и тест за нервна проводимост. Целта е да се установи дали има притискане на нерв, на кое място е, или има друг проблем от неврологична гледна точка. И чак тогава да започне да се лекува причината. Схващане, болка, изтръппване на плешката и гърба  са последици. 

Въпрос: Какво ви е мнението за плазмотерапията PRP? Може ли да се приложи при изкълчен глезен на жена?
Отговор: Всеки случай е строго индивидуален. Аз съм голям привърженик на лечението с плазма, то все повече се утвърждава като сериозен лечебен метод, особено при трамвми на глезена и някои травми на колянната става, както и при някои пресни травми, както и при някои мускулни травми с изявен хематом. Това се прави и в професионалния спорт, където още в началото на травмата се се „евакуира хематома” и се инжектира на мястото плазма. При повечето увреждания е добре това да се направи в първите часове след травмата, най-късно до 1-2 дни. След това колкото повече се отлага във времето, толкова по-малко може да се разчита на този метод.

За конкретния случаи е необходимо рентгенови снимки, да се види няма ли костна травма, да се изследва връзковия апарат, и да се вземе решение: това ли ще е лечението, къде ще се постави, колко пъти и  т.н. Да, може да се помогне на жената, стига да не е с тежко увреждане и да не се налага оперативно лечение.

Въпрос: Кога се налага поставяне на хиалуронова киселина в коленете?
Отговор:
Най-вече когато има износване на ставите. Отново трябва да се подходи индивидуално към всеки случай. Има различни фирми, които предлагат инжекционен вариант на хиалуронова киселина в различен процент, с различно молекулно тегло.

Препоръчва се и постоперативно, при пациенти, които са претърпели по-тежки ставни операции,  да се направи тази манипулация или плазмотерапия.

Въпрос: Лекувате ли дискови хернии на професионални спортисти?
Отговор: Естествено, налага се да ги лекуваме. В нашата клиника Eurovita не извършваме такива операции. Има определени индикации при които това да се случва, особено тези, които засягат функционалния дефицит, изтръпвания, моторни и сензитивни увреждания, които биха могли да бъдат по-тежки от гледна точка на възстановяване. Тези случаи подлежат на хирургично лечение. При по-леките случаи, когато се налага консервативно лечение поемаме тези случаи.

Въпрос: За какво трябва да внимаваме при тренировки? Има ли хранителни добавки, които можем да вземаме с цел избягване на травми?
Отговор: Зависи какъв режим на трениране се избира и какви цели си поставяте с тези тренировки. Ако те са само за тонус, да се чувства човек по-свеж,  то тогава трябва да се адаптира тежестта на тренировките според възрастта и изискванията. Ако целите са по-високи, то тогава пак трябват индивидуални съвети. Важното при по-тежки тренировки е мускулатурата е да се поддържа с аминокиселини, които подхранват мускулите или протеини. А който се усеща, че му действат добре, може да си взема и хранителни добавки.

Въпрос: Какви хранителни добавки са подходящи за възстановяване на връзки, стави, глезени и др. след травма?
Отговор: Като единствено лечение- не. Това, което трябва да се направи е комплексно лечение: установяване на степента на увредата и план за лекуване.

Въпрос: Какво лечение ще препоръчате при износване на ставния хрущял?
Отговор: Трябва да се установи първо в коя зона е: най-често това е под капачето. Ние подхождаме първо с инжекционна терапия. В зависимост от възрастта, състоянието на пациента и др, се правят с хиалурон или с плазма. Когато е на носещата повърхност, е необходимо да се прецени дали направо да не се избере оперативното лечение.

Въпрос: Малко жени знаят, че понякога се получава плоскостъпие по време на бременност заради изместване центъра на тежестта. При други се появяват болки във врата и чак тогава се установява, че стъпват неправилно. Кога трябва да се направи такъв преглед профилактично и най-рано?
Отговор: Бебето до 5-месечна възраст трябва да бъде прегледано ехографски от ортопед 2 пъти най-рано, за да се види състоянието на тазобедрените му ставички.

Това е най-добре да стане още до първия месец след раждането му /до 6-а седмица/ и след това още веднъж между 4-и и 5-и месец В най-ранна детска възраст трябва да се направят такива прегледи, за да се види как стъпва детето. След навършване на 10-годишна възраст, ако има съмнение за плоскостъпие, да се  потърси специалист и да се носят стелки. Добре е да работи и с кинезитерапевт, особено ако има скъсяване на ахилесовите сухожилия.Акценти от ЗдравницаСтрадате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Възпалени венци, устна кухина, зъбобол, народната медицина е събрала и за тези болежки цял арсенал от изпитани рецепти. Здравница подбра някои от тях....още

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Българката Инна Русева живее и работи като лекар в Букурещ. Тя е на 32 години и е родена в Разград. Заминава за Румъния през 2008 г., за да следва медицина в Университета по медицина и фармация "Карол Давила"....още

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Диана Младенчева е скромна и отдадена майка от Северозапада, а нейният син, Ици е с диагноза, която го прави специален. Техният свят вече се е сривал веднъж. В началото на 2020 г., първият им кон – Мерзух - загива в трагичен пожар....още

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Лавандула отглежда семейство Калоянови в бесарабското българско село Василевка в Украйна. Над 300 души от Василевка и околните села работят на 55-хектаровото поле....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email