Как храната отразява емоционалното ни състояние?


| Прочетено Прочетено: 782 пъти | КоменариКоментари: 0



Как храната отразява емоционалното ни състояние?

Съветите са на Софи Йотова, едно от най-популярните млади лица на кулинарията у нас, създател на вдъхновяващия блог Foodie Boulevard. Йотова е също и коучинг по хранене.

Как храната отразява емоционалното ни състояние?

Когато човек има проблеми с храната, то това означава, че той има проблеми на друго място, които просто „избиват” чрез храната. Това, което прави храната трудна за управление е, че тя е в живота ни докато сме живи. Ние се храним, за да живеем. За разлика от спирането на цигарите и алкохола напр., без които спокойно можем да минем.

Връзката ни с храната е много сложна и има различни измерения: преяждане,  прием на  т.нар нездравословна храна,  прекалено вторачване в здравословни продукти, нехапване с часове, ако сме  под стрес. И във всички тези състояния  може  не се крие някакъв здравословен проблем. Но може и да е точно обратното.

Първо е трудно човек да осъзнае, че храната изисква внимание. И второ, да разбере от какъв тип помощ се нуждае, ако е зависим от нея в някаква степен.

Задачата е човек сам да осъзнае, че има такъв проблем не само като това започва да му прави впечатление, но и като чете статии и друга литература и се замисли дали това не е той.  Особено, когато чете  пациентски истории на други хора.

Балансът е динамично състояние , и това означава постоянно да обгрижваш себе си според обстоятелствата в които се намираш. Това много често означава да хапваме сезонните плодове и зеленчуци, ние да решаваме кога и колко да хапваме, но без да залитаме в крайности.

За и против консумацията на мляко и млечни продукти?

Сами по себе си млечните продукти са добри, въпросът е защо искаме да ги консумираме повече или да ги изключим от храненето си, ако имаме такива намерения? Често, когато човек отказва да консумира един или друг продукт се намира на прага на един проблем, при който рестрикцията не е решение.

Нападението и критиката са най-грешните подходи към един човек, който има нужда от помощ. Когато човек има проблем, той няма нужда да се чувства под атака. Той има нужда от пространство, за да сподели своята истина, какво чувства, да говори за своите избори и какво те му дават, и т.н.

Когато забележим, че  човек минава през някаква деструктивна връзка с храната, то е добре, ако успеем да му помогнем да види една различна гледна точка по темата.

Трябва да имаме предвид също, че ако един хранителен режим е бил добър за нас, то не означава ще той ще бъде добър и 10 години по-късно например.

Не трябва да налагаме на никой начина на хранене към който ние се придържаме.

Софи  Йотова може да помогне на всеки един от нас да разбере какъв е реалният проблем, който се проектира чрез храната отвъд хапването, което ни трябва да живеем и готвенето, което правим за себе си и любимите си хора.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email