Психолог: Да не оставаме в отрицание на ситуацията


| Прочетено Прочетено: 2438 пъти | КоменариКоментари: 0



Психолог: Да не оставаме в отрицание на ситуацията

Стела Семерджиева в първо интервю за „Здравница” за трудностите в семейството при карантина.

Стела СемерджиеваВизитка:
Стела Семерджиева има 4-годишно обучение за терапевт в Института по психотелесна психотерапия. Завършила е детска и юношеска психология в Бургаския свободен университет.  Специалист е и по фамилни констелации.Има множество допълнителни обучения, участия в уъркшопи, семинари, ритрийти.

- Г-жо Семерджиева, какви капани крие карантината и наложеното неизлизане от къщи за психиката ни?

- Първо трябва да уточним, че карантина, означава принудителна мярка за контрол на заразните заболявания. Налага се, чрез ограничаване на свободата на движение и социални контакти на здрави хора за определен срок.

Тази извънредна ситуация за много от нас е без аналог в живота ни до сега. Една част от нас, като че все още не могат да повярват, че това се случва и е дошло в нашият живот – в нашата реалност. Все още има хора, които имат „фантазията”, че това е един филм който ей сега ще свърши, един кошмар, от който ще се събудим и всичко ще е по старому.

Капан би било да останем в това отрицание на ситуацията: „това не е вярно” или „това е някаква глупост, измислица”, през което неминуемо минаваме, за да стигнем до приемането на тази реалност, казвайки си „да така е и какво бих могъл да направя от тук нататък”; „как мога да позитивирам тази ситуация”; „как мога да я превърна в мой ресурс”, „мога ли да извлека дивидент от нея”.

- Как така става: искаме да си останем вкъщи да си починем, да сме повече със семейството и децата, а сега, когато сме заедно, ставаме нервни, започваме да си крещим, да крещим и на децата?
- Напрежението се поражда от различни фактори. На първо място ситуацията, в която сме попаднали не е „нито риба, нито рак”, тоест режима ни не е нито работен, нито почивен. Налага ни се едновременно да работим „home-office”, да готвим, да учим с децата и за всичко това трябва да си намерим пространство, което да може са съвместим с това на другите обитатели на дома. Тази неустановеност ни обърква, а отгоре на всичко и несигурността породена от притесненията за здравето и живота на нас и нашите близки.

От друга страна, тази необичайна и извънредна обстановка ни налага сами да структурираме и организираме цялото си ежедневие. Тоест структурата, която преди е била движена от външни правила /например 7.00 ставам, 8.00 водя на децата на училище, 8.30 отивам на работа, 12.00 си поръчвам обяд, 17.30 взимам децата и се прибирам/ то сега трябва да изградим сами, като постигнем същите резултати /децата да са научили, работата да е свършена, обяда да е приготвен и т.н./.

От психологична гледна точка това означава, че трябва да преместим локусът /мястото/ на контрола от факторите извън нас, към тези вътре в нас – нашите волеви усилия, качества, знания, умения. Такава ситуация създава особени затруднения за хора, които са свикнали външните обстоятелства да ги насърчават, насочват и ръководят, а сега се налага те самите да се научат да управляват времето си. Ето защо ако човек осъзнае, какво точно го движи ще разкрие много за начинът по който гледа на света и за ролята в собствения му живот.

Що се отнася до крещенето, то е форма на вербална агресия, а децата се оказват най-удобния ни обект върху, когото да разтоварим  генерираното в нас напрежение. За да не се случва това е необходимо да реагираме срещу стимула, който е предизвикал реакцията ни и то в момента в който сме били предизвикани.

- Как да разнообразим затвореното си ежедневие?
- На първо място, за да осъзнаем как можем да разнообразим е добре да се сетим за нещата, за които все не ни е оставало време или за тези, които все отлагаме. Да започнем да учим нов език, да разучим нова песен, да прочетем книга, която отдавна стои в библиотеката ни или да дочетем тази, която сме започнали и все не успяваме да довършим, да изкараме някой онлайн курс, за някоя нова компютърна програма, която би ни донесла и допълнителна квалификация.

От друга страна, съвременните комуникации ни позволяват без да напускаме домът си да общуваме пълноценно с познати и непознати. А интернет ни предоставя достъп до неограничени ресурси от информация и забавления.

Или просто можем да се обърнем навътре към себе си и да изследваме какво се случва. Да се запитаме „кой е вътре”, да чуем истинският си глас, който често заглушаваме в забързаното си ежедневие.  Да се свържем с емоциите си и да им дадем пространство, да ги преживеем. Да се опитаме да си създадем радост тук и сега – в настоящия момент. Без да отлагаме удоволствието в бъдещето, защото имаме днес, просто днес.

- Как да общуваме с партньора/половинката си?
- „Изолацията“ от социума поставя на изпитание отношенията в двойката. Всяка малка система (като семейството напр. ) непрекъснато взаимодейства с други системи около нея, които й влияят и на които тя влияе. Сега това взаимодействие е ограничено. Досега сме свикнали на определена автономност, която излизането от къщи за работа ни позволява. Вечер сме се прибирали с много впечатления, които да споделим с партньора. Всеки ден ни е предлагал казуси, за които да потърсим неговата подкрепа или мнение. Сегашната ситуация сякаш ни лишава от всичко това. Но! Всичко зависи от нас – определена автономност можем да си осигурим и сами в къщи. Кажете на партньора си просто: „От 10 до 16 аз ще работя в дневната – моля да не ме безпокоите!“.
Вечер е времето за настолни игри, разговори, разглеждане на стари албуми, гледане на любим филм заедно. Идеи можете да почерпите и от разнообразните инструменти, които има на пазара – книжки, карти за партньорски отношения като Love Box например и др. Сега е времето – вашите партньорски отношения са във вашите ръце! И не е нужно да подкрепяме статистиката за нарастване броя на разводите след края на карантината.

- Как да подходим с децата, особено ако са малки, как да ги усмирим вкъщи?
- Можем да използваме дългото време през което ще сме заедно като не само съжителстваме, а пълноценно общуваме с тях. Тоест да правим много неща заедно – готвим, четем, играем игри.

Също така да се постараем чрез нашето поведение да им покажем, да дадем пример как човек се справя в една такава ситуация. Защото е много важно не само, какво казваме на децата си, а какво показваме, защото показвам е по-висшата степен на казвам. Това важи и за малки и по-големи деца, като конкретно за най-малките е добре да се намерят по-нестандартни начини за привличане на вниманието и изразходване на енергията им, в които да има и творчески процес с активното участие на самото дете. Например домашен концерт, домашен театър, спорт в домашни условия и др. Интернет е неизчерпаем извор на идеи, само на един клик разстояние.

- Как самите ние да се съхраним – от стреса заради епидемията, от стреса у дома, от стреса заради това, че можем да загубим работата си?
- Следва да имаме предвид че стресът сам по себе си не е нещо негативно. Стресът е реакция на нашият организъм към ситуация, в които ресурсите ни за справяне с нея са недостатъчни. В трудна ситуация той ни е необходим, за да се справим с нея. Тоест въпреки, че сме обезпокоени чрез стреса ние се мобилизираме и се справяме. Но когато твърде дълго стоим в ситуация на стрес започваме да се чувстваме претоварени, стресът се натрупва и се появяват негативните му страни. Стресът се превръща в дистрес и тогава може да стигнем до изтощение или отключим някакво заболяване.
 За да не се стига до дистрес може да опитаме да се разтоварваме чрез различни релаксации, дихателни практики, слушане на релаксираща музика, а също и чрез смяна на гледната точка към трудната ситуация. Например, като се опитаме да я разгледаме като нова възможност за позитивна промяна.

- Какви ще са положителни ползи от карантината и епидемията?
- Ползите могат да се разгледат както в глобален аспект, така и индивидуално за всеки един човек. В глобален аспект те вече се случват – намалени са значително нивата на вредните парникови газове, възстановяват се някои екосистеми, тоест природата си взима глътка въздух, също така мнозина емигранти се завърнаха при близките си, семействата се сплотяват, хората се научават да уважават границите си.

В личен план също могат да се очертаят ползи, основната от които е, че човек ще има шанса да се срещне с истинската мотивация за правене на нещата в живота си.

И накрая мога да кажа, че кризата ще ни покаже как можем да живеем по -простичко, по-лесно, естествено и без излишна суета и претенции.

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email