При четирима българи е потвърден новият коронавирус COVID-19


| Прочетено Прочетено: 465 пъти | КоменариКоментари: 0



При четирима българи е потвърден новият коронавирус COVID-19

Положителни са резултатите за COVID-19 на повторно изследваните мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово. От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица – контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. В следствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19. В Плевен положителен резултат има и пробата на 61-годишен мъж, който е пациент на Клиниката по пулмология и фтизиатрия в университетската болница. Мъжът е бил контактен на 27-годишния пациент, установен по-рано. В Габрово положителен резултат има при лице от медицинския персонал – също жена. Това стана ясно на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Издирени и изследвани са всички контактни лица от първа линия. В момента тече установяването на втората линия контактни лица, които също ще бъдат подложени на тестване за COVID-19. Целта е както бързото установяване на всички лица и поставянето им в изолация, за да се прекъсне веригата на разпространение, така и да бъде намерен т. нар. нулев пациент, т.е. лицето, предало заболяването на потвърдените случаи. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че двете лечебни заведения в Габрово и Плевен работят в карантинен режим – в инфекциозните им отделения не се приемат и не се изписват пациенти.
В двете болници се осъществяват строги дезинфекционни мерки, а достъпът до тях е контролиран, за което съдействат и органите на МВР. Кунчев припомни, че плановите операции са отменени както в двете лечебни заведения, така и на територията на цялата страна със заповед на здравния министър, считано от 6 март. Лечебните заведения продължават да оказват спешна медицинска помощ и да осъществяват всички неотложни медицински дейности.

„Четиримата пациенти са установени в резултат на разширяването на кръга на изследваните лица с такива, които не отговарят на профила на заболелите от COVID-19. В този смисъл, в България, ситуацията почти на 100% повтаря тази в повечето европейски държави – като начин на разпространение и като профил на засегнатите – лица, които са били в болница, и персонал, работещ в съответното отделение“, посочи още доц. Кунчев.

В момента заседават и областните щабове, формирани в Габрово и Плевен. Те ще получат указания от Националния оперативен щаб, като ще им бъдат предоставени и указанията, разработени от китайските здравни власти.

Предвижда се мерките на територията на двата града да бъдат засилени, а препоръките за ограничаване или отмяна на масовите събития стават задължителни. Това посочи председателят на оперативния щаб генерал-майор Мутафчийски. Той призова гражданите да не изпадат в паника и да следват указанията на здравните власти за ограничаване на социалните контакти, избягване на масови мероприятия и поддържане на висока лична хигиена. Генерал-майор Мутафчийски обясни още, че както лечебните заведения в Габрово и Плевен, така и тези на територията на цялата страна пристъпват към откриването на допълнителни инфекциозни легла, които да бъдат използвани за пациенти, при които има съмнение или са с потвърдени проби за COVID-19.

В Габрово допълнителни легла ще бъдат разкрити в държавната белодробна болница, като се предвижда и преобразуване на част от хирургичните легла в инфекциозни. В Плевен допълнителни легла ще бъдат разкрити в Клиниката по пулмология и фтизиатрия.

В международен план 106 хил. души са доказано заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 3600, а възстановилите се след заболяването са 60 хил. души.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email