Защо готвенето е вид терапия?


| Прочетено Прочетено: 1368 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо готвенето е вид терапия?

Съветите са на  Магдалена Пюскюлева - арт терапевт, магистър психолог и консултант, педагог по изобразително изкуство, цитирана от sanusetsalvus.com. Автор е на книгата "Силата на седемте изкуства" , който е истински наръчник за тялото и душата, книга за здраве и личностно развитие.

Аз много обичам да ям! А също и да готвя! По-голямата част от храната я възприемам през сетивата. Харесвам, когато масата е подредена тематично, а ястието е поднесено в красиво подредена чиния - храна за окото; харесвам когато ухае на подправки- храна за носа; харесвам когато ястието още клокочи и се чува неговата мелодия- храна за ухото, но най-много харесвам ястието, когато го опитам и усетя всичко това по рецепторите върху езика! Ммм!

Кулинарното изкуство е изкуство на сетивата. Ако си спомняте, казахме, че то въздейства на 2-ра чакра - цвят оранжев. От трудотерапията препоръчвам - месене на хляб за развиване на женска енергия. Като подчертавам, че кулинарното изкуство въздейства от 5-та, 4-та, 3-та, 2-ра към 1-ва чакра. Но основно 2-ра, защото там имаме проявление на себе си през материята.
Често храненето и секса са поставяни заедно, като храната е един от най-големите афродизиаци.

Другият яфродизиак в храната се възприема през обонянието. Етеричните масла засилват фините вибрации и благотворно въздействат на фините тела. По принцип, сладките и киселите затоплящи или тежки аромати са бергамот, тамян, портокал, ванилия. Охлаждащите, успокояващи и сладки аромати са иланг – иланг, лавандула, жасмин, мента, сандалово дърво. Пречистващите, пикантни, остри и сгряващи аромати са кардамон, шафран, розмарин, камфор, тамян.

Те могат да укрепват аурата и да оказват стимулиращо въздействие върху чакрите, като подпомагат тяхното пробуждане, изцеляване и разкриване, тъй като етеричното масло е дъхът или праничната сила на растението. Вдишвайки определена миризма, ароматните молекули проникват в носа, стимулирайки нервните окончания, които превръщат молекулите в нервни импулси и ги изпращат до лимбичната система, където в зависимост от вида на аромата могат да бъдат предизвикани различни видове емоционални реакции и спомени.

Ароматите на 2-ри енергиен център са: кедър, майоран, нероли, иланг–иланг, кардамон, мандарина, кипарис, мирта, пачули, розово дърво, трифолия, лимонена върбена, лайка, канела и бадем.

Други аромати във вид на подправки, които аз ползвам в кухнята са:
- Семена от анасон - той има противовъзпалителен и диуретичен ефект, подобрява храносмилането, помага при тахикардия, подмладява кожата, повишава апетита. Етеричното масло от анасон има отхрачващо и омекотяващо действие, успокоява и облекчава мигрената и замайването.

- Портокалови корички - забързват метаболизма, подхранват косата и кожата, помагат при хроничен бронхит, укрепват имунната система.

- Лимонени корички - нормализира метаболитните процеси, бори се с целулита, има диуретичен ефект, облекчава токсините, укрепва имунитета, облекчава главоболието.
 Маслото от лимон има антибактериално действие, тонизира вегетативната нервна система, облекчава гаденето, виенето на свят. Стимулира имунитета, особено в случай на грипна епидемия. Ароматът му помага за по-лесно възприемане на трудностите и загубите, насърчава медитацията. За това можете да го консумирате на резени в чая с корен от джинджифил.

- Джинджифил - има антиоксидантно, обезболяващо, антидепресивно, бактерицидно, антисептично, възбуждащо, засилващо апетита, подобряващо храносмилането, отхрачващо, сгряващо действие, афродизиак.

- Лавандула - препоръчва се с депресията, мигрената, безсънието, повишава вниманието концентрацията, намалява умората. Аз си я слагам в чая във вид на семена, както и като украса върху крема на торти.

- Ябълка - подобрява работата на червата, детоксикира организма, стимулира метаболизма, подобрява кръвообръщението, укрепва сърцето, мозъка, костите, белите дробове, подсилва имунната система, облекчава различни здравословни неразположения, освежава дъха, предпазва от рак.

- Дюля - препоръчва се при бронхити и язвена болест на стомаха. Тя се употребява също и при някои стомашно-чревни заболявания като слабително средство. Приготвеното от семената на дюлята се използва за компреси при херпеси на устните, на гърдите при кърмачки, при гингивити, афти на устата, както и при възпалителни заболявания на лигавицата на устата и гърлото.

- Канела - облекчава депресията, подобрява настроението, намалява гаденето, виенето на свят. Етеричното масло от канела повишава метаболизма, предотвратява наддаването на тегло, намалява косопада, активира кръвообращението, подобрява храносмилането. Освен това е мощен антиоксидант и антисептик.

- Роза - успокоява ума и нервната система, облекчава главоболието и умората, подобрява физическата активност, нормализира сърдечния ритъм. Розовото масло, ако се приема вътрешно има противовъзпалително, антисептично, успокояващо и заздравяващо действие (при заболявания на стомаха, черния дроб и т. н.). Аз лично го консумирам като сладко, ликьор, вино и чай.

Ако решите да си закупите книгата ми „Силата на седемте изкуства” или да ви направя анализ по рисунката чрез артдиагностичния подход на методиката, можете да се свържете с мен като:
- ми се обадите на 0888 798963;
- да ми пишетете във фейсбук: Magi Piuskiuleva;
- както и да следите страницата ни: power of seven arts;












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email