Безплатни тестове за АНА антитела в София


| Прочетено Прочетено: 710 пъти | КоменариКоментари: 0



Безплатни тестове за АНА антитела в София

Предоверяване на т.нар. „artificial intelligence” е на четвърто място като причина за грешна диагностика в областта на автоимунните ревматични заболявания. Данните бяха изнесени от проф. Marvin Fritzler по време на симпозиум в Германия и касаят изследване, правено в САЩ.

Според проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София, „приемането на един резултат безкритично, както е подаден от машината, е много сериозен проблем и в България, за който обаче никой не говори. Твърде често приписваме на машините способността да „разчитат“, докато те всъщност не могат да „четат“ – разпознаването не е разбиране, в него няма контекст.

„Ние полагаме огромни усилия при нас този проблем да не се допуска. Това е и ролята на висшия медицински персонал, който трябва да мисли в контекст върху получените резултати. За съжаление в много лаборатории, особено тези, които са извън лечебните заведения, това не се случва“, убеден е имунологът.

Над 12 млн. лекарски грешки се правят в САЩ годишно. У нас точна статистика няма, но като процент резултатите вероятно са аналогични. Според същото изследване хората с автоимунни ревматични заболявания посещават средно 6 лекаря, докато им бъде поставена диагноза, която се забавя средно с 2,1 г.

„Това е причината Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да разшири обхвата на безплатните тестове за антинуклеарни антитела (АНА), които са един от първите предвестници на много автоимунниревматични заболявания, обяснява проф. Кюркчиев.

Досега безплатните изследвания бяха насочени към здрави или с неуточнена симптоматика майки, сестри и дъщери на пациенти със системен лупус еритематозус, прогресивна системна склероза и първичен синдром на Сьогрен. Те вече ще обхващат и представители на мъжкия пол (синове, бащи, братя) на пациенти с изброените заболявания.

Лабораторията по клинична имунология използва имунофлуоресцентен тестза откриване и количествено определяне на антинуклеарни антитела. За разлика от останалите методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат е образ. Различните образи са групирани в 29 типа.

Тъй като ANA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги ревматолози, гастроентеролози, невролози къде да съсредоточат търсенето си и съответно какво автоантитяло може да се очаква при дадения пациент.

Това ще бъде и знак за тези хора, които все още са здрави, да водят начин на живот, който включва:
- Да не използват перорални контрацептиви, защото съдържат естрогени, които стимулират автоимунния отговор;
- Да се откажат от пушенето, което е свързано с автоимунните заболявания;
- Да повишат двигателната си активност;
- Да ограничат приема на имуностимуланти. Много хора смятат, че това ги предпазва от болести. Истината е, че тези препарати имат своето място при имунодефицитни състояния, те предпазват частично от инфекции, но за хора с автоимунна предиспозицияса абсолютно противопоказани;
-Да се самонаблюдават за кожни, ставни прояви или нетипични температурни състояния.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email