Апаратура от Българската Коледа вкара в Топ 4 в света Центъра по епилепсия в УМБАЛ Св. Ив.Рилски


| Прочетено Прочетено: 524 пъти | КоменариКоментари: 0



Апаратура от Българската Коледа вкара в Топ 4 в света Центъра по епилепсия в УМБАЛ Св. Ив.Рилски

ЕЕГ по време на ЯМР ще позволи да бъдат диагностицирани и оперирани и най-сложните случаи на епилепсия.

В топ 4 в света се нареди Центърът по функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”-София  след като получи специален апарат и софтуер – дарение от Българската Коледа. Благодарение на него стана възможно да се извършва едновременно изследване с магнитен резонанс и електроенцефалография.

„Апаратурата, която получихме сега от Българската Коледа, ни дава възможност да извършваме едно от най-високоспециализираните изследванаия, каквито се правят само в реномираните центрове за лечение на епилепсия в Германия, Франция и САЩ. Това нововъведение ни поставя реално сред водещите центрове за хирургия на епилепсията”, обясни доц. Красимир Минкин – началник на Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Досега едновременното извършване на ЕЕГ и магнитно-резонансно изследване (ЯМР) беше невъзможно, защото технологично в магнитния резонанс не могат да се използват метални електроди. В новата ни апаратура електродите и проводниците, които свързват двете машини – ЯМР и ЕЕГ- апарата, също дарен ни от Българската Коледа преди 3 години, не са метални. Точно това ги прави уникални и много скъпи”, допълни началникът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Марин Пенков. Той уточни, че изследването ще трае около един час, за което време ще се получава по-точна и детайлна информация както за електрическата активност на мозъка, така и за анатомичните му особености.

Т.нар. комбинирано изследване ЕЕГ и ЯМР спада към един от трите признати метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Другите два са магнитоенцелография, смятан за най-прецизен, но и съответно най-скъп, и високоразделителна ЕЕГ, при която се използват над 200 канала. „Третият метод, който е напълно конкурентоспособен на изброените, и който вече имаме при нас, е ЕЕГ-ЯМР“, обясни неврологът доц. Петя Димова, която, заедно с доц. Минкин се занимава с най-тежките случаи на епилепсия у нас. Тя поясни, че до момента за диагностиката на пациентите се е използвал 64-канален апарат за видео ЕЕГ мониториране, снабден със софтуер за извършване на постпроцесинг (обработка на данни) от най-разнообразни изследвания: ЕЕГ, ЯМР, SPECT-CT и PET-CT. Комбинацията от тези изследвания дава представа къде може да име огнище на епилептична активност и да се прецени дали то може да бъде оперирано. За съжаление има пациенти, чийто случаи са толкова сложни, че нито един от стандартните методи: ЕЕГ, ЯМР, SPECT-CT и PET-CT не позволява огнището на епилепсията да бъде точно определено. И тогава се прибягва до високотехнологично изследване, каквото вече ще се прилага и у нас.

Над 300 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за последните 10 години. В повечето от случаите става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Новото изследване ще позволи да бъдат оперирани и диагностицирани и най-сложните случаи, на които досега е отказвана хирургия.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева изрази радостта си, че вече и най-трудните пациенти ще могат да се лекуват хирургично, за да престанат въобще пристъпите им или да получат значително подобрение.
По световни данни 1% от населението е с някаква форма на епилепсия. В България обаче поради съществуващата стигма голяма част от пациентите не се лекуват по Здравна каса, за да останат скрити от обществото, обясни Събева. 











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email