Битката с въшките. Как да се преборим?


| Прочетено Прочетено: 1560 пъти | КоменариКоментари: 0



Битката с въшките. Как да се преборим?

Въшките по главата са проблем, който ту изчезва, ту се появява. Децата са най-уязвими и обичайно те са обект на обезпаразитяване.

Какви паразити са въшките?

Главовите въшки /Pediculus humanis capitis/ са паразити, които могат да бъдат открити по главата на човек и които се хранят с кръвта от скалпа. Всеки, който влиза в близък контакт със заразен с въшки, както и с негови дрехи и други вещи, е изложен на риск от заразяване. Това е начинът по който става преминаването на главовите въшки от един човек към друг.

Децата от 3 до 11 г. и техните семейства са най-уязвимата група. Заразата се предава особено лесно по време на игра, в училище, по време на спортни занимания, носене на едни и същи шапки, ползване на аксесоари за коса, гребени и кърпи.

Важно е да се знае, че заразяването с главови въшки няма нищо общо с личната хигиена, всеки човек потенциално е изложен на риск от зараза с неприятните паразити.

Инкубационен период

Жизненият цикъл на въшките допълнително усложнява отстраняването на неприятните гадинки. Гнидите представляват яйцата на въшките, които женските снасят. Те са трудно забележими и често се бъркат с прашинките от пърхот.  Гнидите здраво се прикрепват към косъма в непосредствена близост до скалпа и имат овална форма, дължина 2-3 мм, и обикновено са в бял до жълт цвят.

Излюпването на яйцата отнема около седмица. Възрастните въшки са с големина на сусамово семе, имат 6 крачета и са в сиво-бял цвят. Те обикновено живеят 30 дни и през това време е необходимо да се хранят с кръв.

Когато въшката падне от главата на човек, тя умира в рамките на 2 дни.

Признаци

Симптомите на овъшляване са гъделичкащо усещане за нещо, което се движи в косата: сърбеж, причинен от алергична реакция от ухапванията, рани по главата, причинени от надраскване, а също и раздразнителност.

Откриването им често е трудно, обикновено диагнозата се потвърждава и от присъствието на гниди, в близост до скалпа, обясняват експерти от аптеки Ремедиум.

В аптеките се предлагат много препарати срещу главовите въшки : шампоани, лосиони, концентрирани емулсии и аерозоли, като повечето от тях съдържат активни съставки, които убиват гнидите. С тях се покрива цялата повърхност на главата и те действат като физическа бариера, която ги задушава.Трябва стриктно да се спазват концентрацията и продължителността на действие, за да има успех. След прилагане на препарата е задължително главата да се разреше със специален гребен или механично въшките да се премахнат.

Има и редица други домашни средства, които през годините са се доказали, че елиминират тези паразити: напр.кокосово масло, масло от чаено дърво, зехтин, майонеза и дори оцет.

Има рецепти и с някои силни етерични масла като розмарин, лимонена трева, цитронела, лимонена трева, евкалипт, които имат репелентно действие върху гнидите.

Подстригването също не може да изкорени проблема с въшките, необходимо е главата да се обръсне и да се стигне до голо. Това може да се приложи при малки деца и възрастни, както и при мъже. След това обаче скалпа пак трябва да се третира срещу гниди.

Ако имате бебе до 2 годинки или дете с алергия, трябва специално внимание за избор на продукт срещу въшки. Много често обезпаразитяването не се изкоренява докрай и след 7 дни курсът на лечение трябва да се повтори.

За да се избегне заразяването отново се препоръчва бельо, дрехи и чаршафи да се изперат при температура над 50 градуса. Добре е изхвърлите старите гребени и четки за коса ,защото те са потенциален развъдник за нови гниди. По принцип, не е хигиенично да давате лична четка за коса, както и шапка да се носят от други .

В периоди на заразяване в детските градини и училища, проверявайте превантивно косата на вашето дете веднъж седмично. Не винаги е толкова лесно да се предотврати заразяването с въшки, тъй като това е често срещано заразяване.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email