За първи път у нас робот асистира в три гръдни операции


| Прочетено Прочетено: 460 пъти | КоменариКоментари: 0



За първи път у нас робот асистира на в три гръдни операции

За първи път у нас робот-асистирани гръдни хирургични интервенции извършиха гръдните хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия и неговия екип извършиха три лобектомии на пациентки със злокачествени образувания – недребноклетъчен карцином на белия дроб. И трите пациентки се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции.

Първата програма за роботизирана гръдна хирургия в болница Токуда и в България стартира след като доц. Минчев и д-р Антон Ангелов преминаха обучителния и сертификационен процес за работа с хирургичния робот Да Винчи.

Сертификацията се проведе в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – САЩ. Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона. С въвеждането ѝ, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се превръща в единствената болница в страната, в която се извършват Да Винчи операции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с Да Винчи позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията от хирурга, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите вътре в тялото на пациента, в сравнение с отворена или видеоасистирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Отворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване  на ребрата, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. Това означава значителна оперативна травма за пациента. В отделението по Гръдна хирургия отдавна се прилагат видеоасистирани торакоскопски операции, а въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции. С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата Да Винчи позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

Видовете операции, които ще могат да бъдат извършвани с помощта на робота Да Винчи, включват хирургия при онкологични заболявания на белия дроб – изрязване на част от белия дроб (белодробна резекция), премахване на един от лобовете на белия дроб (лобектомия) или на един от двата бели дроба (пулмонектомия), както и хирургия при заболявания на медиастинума – тумори, кисти и др., премахване на тимусна жлеза, операции на хранопровода и др.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email