Несъвместимост на храните по Аюрведа


| Прочетено Прочетено: 908 пъти | КоменариКоментари: 0



Несъвместимост на храните по Аюрведа

Според Аюрведа, всяка храна има вкус (раса), загряващ или охлаждащ ефект (виря), послевкус (випака), действие (карма) и набор от характеристики (гуни). Много от храните имат и прабхав - нестандартно или необяснимо действие, което не се обяснява с основите вече изброени показатели.

Когато две или повече хранителни субстанции имат различни показатели и се комбинират, това може да доведе нарушение в храносмислането и дори да предизвика натрупването на токсини в храносмилателната система. Същите тези храни, ако се консумират поотделно, могат дори да стимулират храносмилателния процес, посочва сайтът http://www.ayurvedic-recipes.com.

От друга страна, всеки тип храна е подходяща за конкретна доша и според Аюрведа, дори има значение времето през деня, в което се консумират храните.

Наред с това е важно да се има предвид, че всеки човек е уникален и е възможно дори при нормално трудносмилаеми храни, съответният човек да се справи без проблем с храната.

Много от невъзможните комбинации по-долу могат да се преодолеят с подходящи подправки.

Основни концепции в комбинирането на храните:

- Избягвайте комбинирането на прясно или кисело мляко с кисели или цитрусови плодове.

- Прясното мляко трябва да се консумира топло, с подправки и най-добре самостоятелно. Според Аюрведа най-добре е това да става в тъмната част на денонощието.

- Избягвайте комбинирането на плодове с картофи или други нишестени храни.

- Избягвайте комбинирането на дини и пъпеши със зърнени храни. Изобщо дините и пъпешите е най-добре да се консумират отделно.

- Като цяло е добре плодовете да не се консумират с други храни, както и да не се консумират различни плодове на едно ядене. Въпреки че има доста изключения, в повечето случай е добре това правило да се спазва.

- Медът не трябва да се готви (или нагрява над 40 градуса), в противен случай се превръща буквално в лепило и запушва мембраните на клетките и така способства за натрупването на токсини.

- Зеленчуците, сготвени заедно обикновено неутрализират негативните си ефекти едни на други. Въпреки това, комбинирането в едно ястие на повече от 3-4 зеленчука не се препоръчва.

- Не консумирайте различни протеини на едно хранене. Това важи особено силно за мляко и месо.

- Не консумирайте студена вода преди, по време и след хранене. Малко количество топла вода преди хранене е допустимо, както и малки глътки топла вода по време на хранене. След това по-добре да не се консумира вода за няколко часа.

- След края или по време на храненето е допустимо да се изпие чаша ласи с подправки.

- В края на храненето една трета от стомаха трябва да е пълна със твърда храна, една трета с течност, а една трета да е свободна. Разбира се това е допустимия максимум при здрав човек.

- Яжте поне 4 часа преди сън и пийте течности най-късно 2 часа преди сън

- Плодовете е най-добре да се ядат преди обяд и не по-късно от 16 часа. Кафа доша е добре да избягва сладки плодове преди 10 часа.

- Суровите зеленчуци е най-добре да се ядат на обяд.

- Консервираните и замразените храни, както и полуфабрикатите според Аюрведа са тамастични и следва да се избягват. Най-добрия избор при липса на пресни храни са сушените.

- Сготвената храна запазва сатвичните си качества обикновено до 3 часа, след което постепенно става раджастична (и праната изчезва), а след около 12 часа - тамастична. Чапати от прясно смляно брашно остава сатвично до 8 часа.

- Ако се налага да притопляте храна (Аюрведа не го препоръчва), направете го като добавите малко вода и оставите храната да се се поготви малко с нея.

- Избягвайте да се храните, ако не сте гладни и да пиете течности, ако не сте жадни. Също така не пийте течности, ако сте гладни и не яжте, ако сте просто жадни.

- Не прекалявайте с подправките, прекаленото им използване, особено на лютите прави храните раджастични и дори тамастични.

- Рафинираните храни като бялата захар и бялото брашно са тамастични и по-добре ги избягвайте.

- Пържените в баня от мазнина храни (с изключение на гхи) са силно тамастични и по-добре ги избягвайте.

- Месото, рибата, яйцата, както и всички останали хранителни продукти от животински произход (с изключение на млечните) са силно тамастични.

- Гъбите (с изключение на някои китайски и японски разновидности, които са раджастични) са силно тамастични, поради паразитната си природа. Заедно с това ефектът им е непредсказуем и могат както силно да разбалансират една или повече доши, така и да се проявят като тридошови, така че е по-добре да се избягват.

- Червената леща и соевите продукти според Аюрведа са тамастични и е добре да се избягват.

-  Ферментиралите храни (освен изцяло млечнокиселата ферментация) са тамастични и по-добре ги избягвайте. Тук освен алкохолните продукти, се включва и всеки хляб с мая или квас (при които освен млечнокисели бактерии участие имат и други видове бактерии). Все пак хлябът с квас е далеч по-приемлив избор от този с мая. От друга страна киселото мляко поради изцяло млечнокиселата ферментация се счита за сатвичен продукт.

- Повечето сирена поради това, че приготвянето им се извършва или чрез сирище от животни или чрез гъби са тамастични.

- Не преяждайте!











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email