Как да се справим с подутия корем?


| Прочетено Прочетено: 1934 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се справим с подутия корем?

Съветите са на Елена Терзиева, нутриционист и консултант по хранене.

Колкото и да се наслаждаваме и да разчитаме на нашето вкусно и здравословно меню, дори и то може да предизвика момент на съжаление. Защо? Защото скоро след като сме похапнали, забелязваме, че коланът започва да ни стяга.

Какво да правим?


Защо изобщо да правим нещо? Живеем във времена, когато отвсякъде ни се усмихват красиви манекени с плоски коремчета, особено когато дойде летния сезон. Сякаш всички са на плажа и демонстрират плочки на корема.

Но ето истината: лекото подуване е напълно нормално. Стомахът леко се разширява след хранене, за да може да се извърши храносмилането. Това се случва дори и след най-здравословното ястие.

Когато подуването е леко, нямате дискомфорт или болка, най-доброто което можете да направите, е да промените отношението към своето тяло. Т.е. да го приемете като естествено състояние. Напомнете си, че то е нормално и позволява да се случат процесите на храносмилане. Тялото ви работи и прави всичко възможно да достави така необходимите хранителни вещества до вашите клетки.

Това, което обикновено ни притеснява, е че изглеждаме около 3-ти месец бременни или все едно сме качили някой килограм. Но помислете си: кога за последен път забелязахте някой друг, който е подут? Ако не се сещате, значи по същия начин, никой не забелязва и вашето коремче.

Всяко тяло има собствена конструкция и някои тела просто са устроени така – с леко коремче, трудно могат да развият плочки, но пък си имат своята хармоничност и чар. Замислете се дали и при вас не е така и заложете на естествената си красота!

Подут корем - кога наистина е проблем?

Всичко казано по-горе не означава, че подуването трябва да се игнорира. То може да е сигнал за хранителни непоносимости, нарушена чревна флора, неправилно хранене, прекалено много фибри в храна, неправилно приготвяне на храната, инфекция.

В кои случаи да обърнем внимание? В случаите, когато подуването е съпроводено със запек или диария, непременно се обърнете към специалист. Когато имате газове с неприятна миризма, може да има някакво нарушение. Иначе образуването на газове резултат от естествената ферментация, която се случва в чревния тракт и ако се случва незабелязано, няма за какво да се притеснявате.

Какво да правим?

За начало може да обърнете внимание кои храни го причиняват, но елиминирането на всички храни или големи групи от тях не е добра идея, тъй като може да се лишите от ценни вещества. Освен това така е по-трудно да определите, кой точно е виновникът. Елиминирането на храни е по-добре да стане под наблюдението на нутриционист или диетолог, който знае какво прави.

Освен храните, може да има и някои други причини. Не винаги причинителите на подуването са глутенът и млечните продукти, въпреки че към тях най-често изпитваме непоносимост. Понякога не самите те, а някои техни съставки причиняват проблема. Например, лектинът е протеин, който свързва въглехидратите и се съдържа както в млечните храни, така и в зърнените, бобовите и в някои зеленчуци. Много хора имат непоносимост именно към него. Други считат, че не им понася оризът (който дори не съдържа глутен), но понякога се оказва, че причината е в лука или чесъна, който обикновено се добавя в оризовото ястие. В други случаи, може да си мислите, че имате хранителна непоносимост, а дас е окаже, че просто имате инфекция с H. Pylori, кандида или други патогени.

Целта на консултацията с нутриционист е да установи дали подуването на корема е наистина проблем и най-вече да намери причината за него. Когато я знаем, не е трудно да я отстраним.

И… не бързайте да се разделяте с бобовите! Забелязала съм, че моите клиенти често избягват бял боб и леща, защото ги подуват. Но тези храни са богати на протеини и фибри, от които не бива да се лишаваме. Те ни помагат да се изхождаме редовно и да се чувстваме сити за по-дълго. Причината за дискомфорт при консумация на бобови, най-често е в неправилното приготвяне. Опитайте следващия път да ги накиснете за няколко часа в топла вода с малко лимон (или сода за тези с форма на бъбрек). Изхвърлете водата, изплакнете ги добре и чак тогава сгответе!

Друга причина е количеството. Боб яхния, който е гъст и съдържа повече боб, отколкото други съставки, ще ви подуе много повече, отколкото супа, в която се съдържа малко количество боб. Ако основното ви ястие се състои от бобова култура, много по-вероятно е да причини дискомфорт, отколкото ако добавите малко количество пюре от грах или бобена салата, към основно. Интересното при бобовите е, че ако ги консумирате редовно вашето тяло ще свикне с тях. Опитайте, дайте им шанс и ако наистина не се чувствате добре, дори и с малко порции, тогава консултирайте се с нутриционист с какво да ги заместите.

Бъдете толерантни към своето тяло разбирайте го, обичайте го и то ще ви се отблагодари!

Здравето е… в теб!












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email