Успешната история на един билкар от Сливен


| Прочетено Прочетено: 926 пъти | КоменариКоментари: 0



Успешната история на един билкар от Сливен

Една история на фондация "Тръст за социална алтернатива"

В България билкарите се броят на пръсти. Един от тях е Любен Пенков. Преди пет години той и съпругата му разкриват дори своя билкарница на централния пазар в Сливен.

„Бабата и дядото на моята съпруга са потомствени билкари, и така по наследствена линия се зароди интереса и у нас, обучаваха ни дълги години“, разказва Любен.

Възрастните са им предали и уменията и знанията - как да познават билките, как и по кое време да ги берат, търпението и изпипването на детайлите в процеса на работа. „А търпение се иска, да знаеш в колко часа да станеш и тази билка да я набереш, да не е прекалено влажно или обратното, да знаеш кога и как да я изсушиш, за да я съхраниш“, допълва мъжът.

 „През 2014 г. решихме с жена ми да поискаме от община Сливен разрешение за един преместваем обект на централния пазар, за да продаваме продукцията си. Изобщо не бяхме сигурни дали ще успеем, нито дали ще имаме клиенти, но рискувахме“, споделя още Любен.

 През 2016 г. той научава от свои познати за възможностите, които предоставя проектът „Бизнес алтернативи“ на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА).

Чрез него се предоставят 6-месечни обучения на млади предприемачи с добри бизнес идеи или вече работещи фирми. Целта е да получат полезни практически знания, които да им помогнат да създадат или развият бизнеса си – като например как да управляват финансите и счетоводството си, да планират и проучват пазара и други пазарни умения.

 Любен преминава през обучението и споделя, че едни от най-полезните неща, които е научил от лекторите е да не пилее времето си, да е по-организиран и винаги да прави предварително проучване преди да предприеме каквато и да е крачка. Любен се явява на конкурса по проекта „Бизнес алтернатива“ на ТСА и печели една от първите три награди, като получава и финансиране в размер на 5000 лв. С наградата той закупува парцел край Сливен, където в дългосрочен план планира също да разшири бизнеса си.

 Иначе, сега Любен и съпругата му не смеят да сменят мястото на билкарницата. „Толкова добре върви и постоянно увеличаваме клиентите си“, разказва мъжът. Дори обмисля да създаде микроцех в собствения си дом, както и да изгради модерна сушилня за билките.

 „Обемът продукция става все по-голям, затруднявам се с естественото сушене на билките и ще трябва да приедприема крачки към разширяване, за да съм готов за новия сезон“, казва Любен.

 Научил уроците си, Любен вече е планирал няколко хода напред. За да съхрани потомствената линия на билкарството в неговото семейство.

 Третият курс на проекта за стумиларане на предприемачеството се очаква да започне най-късно в началото на  октомври.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email