Здравословно ли е домашният любимец да спи при нас?


| Прочетено Прочетено: 574 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословно ли е домашният любимец да спи при нас?

Темата вълнува много хора. Около 1/4 от собствениците на кучета ги оставят да спят в леглата им, докато притежателите на котки са по-толерантни. Като цяло, обаче който има космест четирилапичко знае, че това е нехигиенично.

Мнозина го правят вероятно, защото домашният любимец в спалнята ни топли, осигурява ни близост, помага ни да не се чувстваме толкова самотни сърца, и не на последно място ни дава известно усещане за сигурност. Както и усещането, че сме потребни някому.

Преди обаче да пуснем четиралапичко при нас в леглото е добре да знаем следните неща:

1. Пренасяне на паразити
Кучетата ,както и котките, (особено ако ги пускаме навън) могат да станат източник на различни паразити за къщата, които лесно да попаднат и в леглото – напр. бълхи  и кърлежи, а също и някои видове тении. Ако искате четирилапичко да спи до вас, на леглото то трябва да го водите на ветеринар за регулярни  ваксини и на всеки 3 месеца  да му се дават подходящите противопаразитни препарати. 

Ако котката живее само в дома ви, то рискът от заразяване е по-малък, но имайте предвид, че част от заразите могат да дойдат чрез обувките, изтривалката пред вратата и др.

2. Чистота в жилището
Поддържането на висока хигиена в жилището, а също и чистота в спалнята при наличие на домашен любимец е основен приоритет.  Това важи не само за стаята и леглата върху които спите, но и кътовете и спалните зони в които дремят четирилапичковците. 

Кучетата имат навика да подушват всякакви места и неизбежно носят мръсотия и микроби по козината си.Редовното избърсване на лапите им или изкъпване намалява риска от зарази, но не винаги е на 100 процента. Ако оставяте кучето да спи до вас в леглото, то трябва редовно да прахосмукирате матрака и да сменяте завивките си доста често.

Ако страдате от алергия обаче не е добра идея да спите с домашния любимец в една стая, а какво остава – в едно легло. Съжителството с косместите може да провокира астма, тъй като алергените се поглъщат от дихателните пътища.

3. Качеството на съня не трябва да страда
Много породи кучета не спят през цялата нощ, те се изправят,  движат се в стаята, събарят предмети и това събужда собствениците им. Ако спите леко, или имате трудности със заспиването, то не е препоръчително да оставяте домашния любимец да броди из стаята, колкото и да го обичате.

4. Пазете се от пристрастяване
Ветеринарни лекари, а също и медици предупреждават, че все повече кучета и котки се превръщат в заместители на партньора в живота ви, който липсва.Добре е да осъзнаете това, да не се пристрастявате към тях, и да запълните емоционалните липси с хора, с партньори и приятели.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email