Бургаската болница провокира абитуриентите - направете нещо, което не сте правили досега!


| Прочетено Прочетено: 838 пъти | КоменариКоментари: 0



Бургаската болница провокира абитуриентите - направете нещо, което не сте правили досега!

Призивът е "Станете кръводарители и спасете човешки живот!"

УМБАЛ Бургас отправя предизвикателство към абитуриентите – направете нещо, което никога не сте правили и отпразнувайте завършването по начин, който никой в Бургас не е правил до момента и който със сигурност ще бъде запомнен!

Болницата представи проект „Това не си го правил“. Целта му е да провокира младежите, които тази година навършват 18 г., да отбележат своето пълнолетие като кръводарители. Кръводаряването е разрешено само ако имаш навършени 18 г.

Проектът промотира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред най-младите жители на региона. И отправя предизвикателство към завършващите класове - да се обединят и да направят нещо добро заедно – групово кръводаряване и дори състезание по кръводаряване сред бургаските училища!  Най-активните училища ще бъдат отличени на специална церемония на 14 юни – Световен ден на кръводарителя.

 „Напоследък са много популярни благотворителни каузи сред завършващите – „С тениска на бал“, „С автобус на бал“. Те са посветени на различни добри каузи. Нашата кауза спасява живот. Защото човешката кръв спасява живот и досега заместител няма. В Бургас има много активни млади хора - кръводарители, ние видяхме това и вярваме, че техният пример ще бъде последван“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

 Вдъхновители на проекта са бургаски ученици от Гимназията по туризъм, които миналата година при инцидент със свой съученик организират спонтанна акция по кръводаряване. В нея се включват стотици. Днес момчето, за което те дариха кръв - Илия, дойде в болницата, за да благодари на всички - близки, познати и непознаки, които са дали част от себе си, за да го спасят.

 На представянето на проекта присъстваха учители, ученици, директори на училища. Началникът на Отделението по трансфузиознна хематология д-р Тодор Бояджиев обясни, че с навършването на 18 години всеки от тях може да стане кръводарител и да помогне на нуждаещи се от кръвопреливане. И нито за миг да не забравя, че на мястото на нуждаещия се може да бъде той или негов близък.

Желаещи класове и училища могат да се включат в проекта чрез фейсбук страницата „Това не си го правил“ https://www.facebook.com/nesigopravil, като организират групово кръводаряване в училище, в което да се включат учители и родители, като промотират страницата и видеото, изготвено за целта. Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или снимка на страницата, да тагне приятели, да сподели с близки и роднини – с хаштаг #несигоправил.

Проект „Това не си го правил“ е разработен от Института за здравно образование и УМБАЛ Бургас АД, финансиран от Обществения борд на „Телъс Интернешънъл“. Партньори на проекта са: Министерство на здравеопазването, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Регионално управление на образованието – Бургас, Областна администрация – Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия, фотограф Павлина Попова.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email