Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности


| Прочетено Прочетено: 215 пъти | КоменариКоментари: 0Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности

По повод 11-и февруари - Международен ден за борба с епилепсията потърсихме мнението на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ).

Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

- Г-жо Събева, какви проблеми срещате?
-  В годините проблемите не се променят , а се натрупват нови, защото медицината се развива и до нашите пациенти трудно и след много време достигат тези новости. Отново липсват медикаменти, от 9 години ново лекарство не е влизало в позитивната листа. Чака се твърде много и за реимбурсация. У нас няма нито едно медицинско изделие в помощ на човека с резистентна епилепсия. достъп до детските градини, училища, университети и работни места. Стигмата е твърде голяма за да си позволяват да обявяват своето заболяване, ако то може да бъде скрито. Семействата , често остават в изолация, за да не разберат другите за проблема на детето.
Трудностите продължават . Обществото често отговаря, че не се страхува и приема, но реакциите в различните обществени институции са различни. Продължава да не се знае много за заболяването независимо от усилията , които нашата организация полага заедно с лекарите.

- Как работи първия у нас дневен център за хора с епилепсия, който открихте преди близо 1 година?
- От декември м.г. центърът е с делегирано държавно финансиране. Проведе се конкурс и вече има назначени специалисти и персонал , грижещ се за клиентите. Но имаме трудности в насочването на нуждаещите се. Очаква се ние да ги издирваме, а не службите да им предлагат тази нова услуга. В същото време се надяваме в най-скоро време да се запълни капацитета на центъра. Той е ограничен за деца и младежи с епилепсия от 3 до 35 години.

- Какви са следващите планове на пациентската организация на която сте председател? Кампании, инициативи, акции?
- Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) работи по един проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на трудовата заетост на младежи с епилепсия, като фокус група са и семействата на такива деца. Получаването на компетенции при търсене на работа от тези млади хора е от особено значение.  И затова е добре те да имат начални познания и добиване на самочувствие при представяне пред работодател. Асоциацията има много планове, които са осъществими с разбиране и подкрепа. Необходим е Център за хора над определената младежка възраст от 35 години., необходима е заместваща грижа за семействата в състояние на невъзможност да се грижат за период от време за децата и лицата с тежка епилепсия, резидентна грижа , трудотерапия, работни места и всички други дейности за един нормален живот.

За съжаление, нещата се случват бавно, но трябва да продължим в изпълнение на нашите планове, за да сме спокойни за адекватността на услугите и след нас.

Асоциацията дълги години провеждаше семинари в страната и безплатни прегледи на хората от най-отдалечени и бедни региони. За съжаление, на този етап сме прекъснали поради липса на преносимо ЕЕГ. Много от нашите лекари са заявили желание за участие , но без апаратурата няма никакъв смисъл да се пътува. Хората очакват да чуят съвет, да се срещнат с лекар и да получат подкрепа. Надявам се по проекта да успеем в различни региони отново да помогнем на семействата.

- Може ли да видим в скоро време пациенти с епилепсия с каски или с гривни на ръцете, които да алармират за започващ пристъп, както това се прави в други страни?
- Опитваме се в продължение на една година да се внесат гривните в България, но няма процедура по която държавата да е заинтересована страна. Парадокс е, че ние трябва да намерим фирма, която да закупи това медицинско изделие, да го предаде за изпитание на Агенцията по лекарствата, а тя от своя страна  да издаде разрешение за разпространение у нас. Как да намерим фирма , която да закупи нещо, което може и много дълго време да не възвърне вложените средства от тази фирма?.

- Увеличава ли се епилепсията и при кого е по-голям проблем: при децата и подрастващите или при възрастните?
- Това е въпрос на статистика. При нас тя все още не е на ниво за да можем да излезем с адекватни числа.

Интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаДесетте нации, които се хранят най-здравословно

Десетте нации, които се хранят най-здравословно

Народите, които се хранят най-здравословно, имат нещо общо: кухня, която е съобразена с обмяната на веществата и работата на стомашно-чревния тракт. Как се храним ние и какво можем да променим самите, за да сме по-здрави?...още

Отблязваме Успение Богородично - един от най-големите християнски празници

Отблязваме Успение Богородично - един от най-големите християнски празници

На 15-и август църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жената и семейството. В цялата страна, където има манастири и църкви, наречени на Божията майка, хората правят курбани и раздават осветено грозде, диня и погача....още

Защо наричат черния дроб главната лаборатория на човека?

Защо наричат черния дроб главната лаборатория на човека?

Пречистване на кръвта, кръвообразуване, участие в обмяната на мазнините, белтъчините, витамините и хормоните, в синтезирането на редица жизнено важни вещества, в терморегулацията – това са само част от дейностите в тази лаборатория....още

Мерки в сезона на кърлежите

Мерки в сезона на кърлежите

Кърлежите са преносители на вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят заболявания, най-чести от които са Лаймска борелиоза (Лаймска болест) и Марсилска треска....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл. Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл.

Натурално, пречистено масло от черен дроб на норвежка треска. Натурален източник на Омега-3. С натурален вкус на малина. Подходящо за възрастни и деца...


Цена: 15.60 лв.


Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email