Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности


| Прочетено Прочетено: 201 пъти | КоменариКоментари: 0Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности

По повод 11-и февруари - Международен ден за борба с епилепсията потърсихме мнението на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ).

Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

- Г-жо Събева, какви проблеми срещате?
-  В годините проблемите не се променят , а се натрупват нови, защото медицината се развива и до нашите пациенти трудно и след много време достигат тези новости. Отново липсват медикаменти, от 9 години ново лекарство не е влизало в позитивната листа. Чака се твърде много и за реимбурсация. У нас няма нито едно медицинско изделие в помощ на човека с резистентна епилепсия. достъп до детските градини, училища, университети и работни места. Стигмата е твърде голяма за да си позволяват да обявяват своето заболяване, ако то може да бъде скрито. Семействата , често остават в изолация, за да не разберат другите за проблема на детето.
Трудностите продължават . Обществото често отговаря, че не се страхува и приема, но реакциите в различните обществени институции са различни. Продължава да не се знае много за заболяването независимо от усилията , които нашата организация полага заедно с лекарите.

- Как работи първия у нас дневен център за хора с епилепсия, който открихте преди близо 1 година?
- От декември м.г. центърът е с делегирано държавно финансиране. Проведе се конкурс и вече има назначени специалисти и персонал , грижещ се за клиентите. Но имаме трудности в насочването на нуждаещите се. Очаква се ние да ги издирваме, а не службите да им предлагат тази нова услуга. В същото време се надяваме в най-скоро време да се запълни капацитета на центъра. Той е ограничен за деца и младежи с епилепсия от 3 до 35 години.

- Какви са следващите планове на пациентската организация на която сте председател? Кампании, инициативи, акции?
- Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) работи по един проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на трудовата заетост на младежи с епилепсия, като фокус група са и семействата на такива деца. Получаването на компетенции при търсене на работа от тези млади хора е от особено значение.  И затова е добре те да имат начални познания и добиване на самочувствие при представяне пред работодател. Асоциацията има много планове, които са осъществими с разбиране и подкрепа. Необходим е Център за хора над определената младежка възраст от 35 години., необходима е заместваща грижа за семействата в състояние на невъзможност да се грижат за период от време за децата и лицата с тежка епилепсия, резидентна грижа , трудотерапия, работни места и всички други дейности за един нормален живот.

За съжаление, нещата се случват бавно, но трябва да продължим в изпълнение на нашите планове, за да сме спокойни за адекватността на услугите и след нас.

Асоциацията дълги години провеждаше семинари в страната и безплатни прегледи на хората от най-отдалечени и бедни региони. За съжаление, на този етап сме прекъснали поради липса на преносимо ЕЕГ. Много от нашите лекари са заявили желание за участие , но без апаратурата няма никакъв смисъл да се пътува. Хората очакват да чуят съвет, да се срещнат с лекар и да получат подкрепа. Надявам се по проекта да успеем в различни региони отново да помогнем на семействата.

- Може ли да видим в скоро време пациенти с епилепсия с каски или с гривни на ръцете, които да алармират за започващ пристъп, както това се прави в други страни?
- Опитваме се в продължение на една година да се внесат гривните в България, но няма процедура по която държавата да е заинтересована страна. Парадокс е, че ние трябва да намерим фирма, която да закупи това медицинско изделие, да го предаде за изпитание на Агенцията по лекарствата, а тя от своя страна  да издаде разрешение за разпространение у нас. Как да намерим фирма , която да закупи нещо, което може и много дълго време да не възвърне вложените средства от тази фирма?.

- Увеличава ли се епилепсията и при кого е по-голям проблем: при децата и подрастващите или при възрастните?
- Това е въпрос на статистика. При нас тя все още не е на ниво за да можем да излезем с адекватни числа.

Интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаНЗОК ще съдейства за облекчаване на процедурата по кандидстване за лечение

НЗОК ще съдейства за облекчаване на процедурата по кандидстване за лечение

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе домакин на среща, състояла се между управителя на институцията д-р Дечо Дечев и представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“....още

Безвредно почистване на дома с етерични масла

Безвредно почистване на дома с етерични масла

Ако се питате как така лимонът е в състояние да премахне загорелите мазнини от печката и мазните петна от дрехите, да почисти фаянса и да лъсне металните части, то отговорът е: Такава е неговата природа!...още

У нас се предлагат „Салатени миксове“ с неразрешени съставки

У нас се предлагат „Салатени миксове“ с неразрешени съставки

Контролните органи на БАБХ осъществиха извънредна тематична проверка на посочените хранителни продукти, която включва обекти за производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла с вложено в състава им маслиново масло....още

Защо наричат вечерната иглика шунков стрък?

Защо наричат вечерната иглика шунков стрък?

Вечерната иглика се разтваря само при залез слънце, а на сутринта съцветието изчезва. Затова в немскоговорящото пространство вечерната иглика е позната като нощна свещица....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 250 мл. Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 250 мл.

Студено пресовано масло от ядки на сибирски кедър. Натурален източник на бета-ситостерол. Подходящо за директна консумация и козметични цели....


Цена: 54.20 лв.


Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Сироп от черен бъз (350 гр.)
Сироп от черен бъз (350 гр.)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Ябълков пектин на прах (80 гр.)
Ябълков пектин на прах (80 гр.)

Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email