Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности


| Прочетено Прочетено: 259 пъти | КоменариКоментари: 0Лечението на епилепсия у нас изпитва редица трудности

По повод 11-и февруари - Международен ден за борба с епилепсията потърсихме мнението на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ).

Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

- Г-жо Събева, какви проблеми срещате?
-  В годините проблемите не се променят , а се натрупват нови, защото медицината се развива и до нашите пациенти трудно и след много време достигат тези новости. Отново липсват медикаменти, от 9 години ново лекарство не е влизало в позитивната листа. Чака се твърде много и за реимбурсация. У нас няма нито едно медицинско изделие в помощ на човека с резистентна епилепсия. достъп до детските градини, училища, университети и работни места. Стигмата е твърде голяма за да си позволяват да обявяват своето заболяване, ако то може да бъде скрито. Семействата , често остават в изолация, за да не разберат другите за проблема на детето.
Трудностите продължават . Обществото често отговаря, че не се страхува и приема, но реакциите в различните обществени институции са различни. Продължава да не се знае много за заболяването независимо от усилията , които нашата организация полага заедно с лекарите.

- Как работи първия у нас дневен център за хора с епилепсия, който открихте преди близо 1 година?
- От декември м.г. центърът е с делегирано държавно финансиране. Проведе се конкурс и вече има назначени специалисти и персонал , грижещ се за клиентите. Но имаме трудности в насочването на нуждаещите се. Очаква се ние да ги издирваме, а не службите да им предлагат тази нова услуга. В същото време се надяваме в най-скоро време да се запълни капацитета на центъра. Той е ограничен за деца и младежи с епилепсия от 3 до 35 години.

- Какви са следващите планове на пациентската организация на която сте председател? Кампании, инициативи, акции?
- Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) работи по един проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на трудовата заетост на младежи с епилепсия, като фокус група са и семействата на такива деца. Получаването на компетенции при търсене на работа от тези млади хора е от особено значение.  И затова е добре те да имат начални познания и добиване на самочувствие при представяне пред работодател. Асоциацията има много планове, които са осъществими с разбиране и подкрепа. Необходим е Център за хора над определената младежка възраст от 35 години., необходима е заместваща грижа за семействата в състояние на невъзможност да се грижат за период от време за децата и лицата с тежка епилепсия, резидентна грижа , трудотерапия, работни места и всички други дейности за един нормален живот.

За съжаление, нещата се случват бавно, но трябва да продължим в изпълнение на нашите планове, за да сме спокойни за адекватността на услугите и след нас.

Асоциацията дълги години провеждаше семинари в страната и безплатни прегледи на хората от най-отдалечени и бедни региони. За съжаление, на този етап сме прекъснали поради липса на преносимо ЕЕГ. Много от нашите лекари са заявили желание за участие , но без апаратурата няма никакъв смисъл да се пътува. Хората очакват да чуят съвет, да се срещнат с лекар и да получат подкрепа. Надявам се по проекта да успеем в различни региони отново да помогнем на семействата.

- Може ли да видим в скоро време пациенти с епилепсия с каски или с гривни на ръцете, които да алармират за започващ пристъп, както това се прави в други страни?
- Опитваме се в продължение на една година да се внесат гривните в България, но няма процедура по която държавата да е заинтересована страна. Парадокс е, че ние трябва да намерим фирма, която да закупи това медицинско изделие, да го предаде за изпитание на Агенцията по лекарствата, а тя от своя страна  да издаде разрешение за разпространение у нас. Как да намерим фирма , която да закупи нещо, което може и много дълго време да не възвърне вложените средства от тази фирма?.

- Увеличава ли се епилепсията и при кого е по-голям проблем: при децата и подрастващите или при възрастните?
- Това е въпрос на статистика. При нас тя все още не е на ниво за да можем да излезем с адекватни числа.

Интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаАнтоновден е! Почитаме паметта на Антоний Велики

Антоновден е! Почитаме паметта на Антоний Велики

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка"....още

Безплатни тестове за АНА антитела в София

Безплатни тестове за АНА антитела в София

Предоверяване на т.нар. artificial intelligence е на четвърто място като причина за грешна диагностика в областта на автоимунните ревматични заболявания....още

Да научим повече за Метафоричните асоциативни карти

Да научим повече за Метафоричните асоциативни карти

Метафоричните асоциативни карти (понякога наричани OH-карти, проективни карти) имат повече от 20 години история. Първото тесте карти е създадено през 1975 г. от Ели Раман, канадски професор по история на изкуствата....още

Полски хвощ - билка за здрави зъби

Полски хвощ - билка за здрави зъби

Билките в българските домове не са изключение. От няколко години аз открих прибавих и хвощът към домашната билкова аптечка, като най-ефективен е под формата на тинктура....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email