Добавките в храните крият сериозен риск за здравето на децата


| Прочетено Прочетено: 569 пъти | КоменариКоментари: 0



Добавките в храните крият сериозен риск за здравето на децата

В доклада си ”Добавките в храните и здравето на децата” от август 2018 г. Американската академия по педиатрия призова за спешни реформи в регулаторния процес в САЩ по отношение добавките в храните.

Според специалистите, някои от използваните при обработката, съхранението и опаковането на храните химикали могат да нанесат сериозни поражения върху детското здраве. Педиатрите обосноват искането си с все по-големия брой проучвания, които сочат, че някои добавки в храните оказват негативно влияние върху растежа и развитието на детето, а също така водят до увеличен риск от затлъстяване в детската възраст.

В САЩ е разрешено използването на повече от 10 хил. добавки, които модифицират физико-химичните свойства на храните- цвят, мирис, вкус, микробиологична стабилност и др.  Много от тях са били одобрени за употреба още през 50-те години на миналия век, а около 1000 от тях са обозначени като „признати за безопасни”, което автоматично не изисква одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата.

Съществуват критични слабости в сегашния регулаторния процес на хранителните добави, които не могат да гарантират, че добавените в храните химикали са достатъчно безопасни, обосновават се водещи педиатри, цитирани от сп.” Практическа педиатрия”.

От Американската академия по педиатрия настояват да се вземат мерки не само по отношение на добавките, които се поставят директно в храните, но и спрямо т.нар. непреки добавки, които са свързани с технологичния процес на производство на опаковките ( пластмаса, лепило, боя, хартия, картон и др.)

Според тях най.-голямо притеснение будят следните добавки:

1. Бисфеноли – използват за заздравяване на пластмасовите опаковки и метални кенчета. Попадайки в организма действат като естрогени и потенциално могат да доведат до по-ранен пубертет, намалена фертилност , увеличаване на телесните мазнини. А също така да окажат негативно въздействие върху нервната и имунната система на подрастващия организъм. Въпреки, че Бисфенол А вече е забранен за производството на бебешки бутилки и чаши, той все още се използва при редица други продукти.

2. Фталати – представляват естери, които се използват с цел увеличаване гъвкавостта и дълготрайността на пластмасите. Попадайки в организма влияят върху развитието на гениталиите ( при момчетата), крият риск от затлъстяване и допринасят за сърдечно-съдовите заболявания. През 2017 г. Комисията за безопасност на потребилските продукти не случайно въведе забрана за използването на някои фталати в продуктите за грижа за деца.

3. Перфлуоро –алкални химични вещества. Откриват се основно в хартиените и картонени опаковки. Свързват се с понижен имунитет, ниско тегло при раждане на бебето и намалена плодовитост в последствие. Имат негативно действие върху щитовидната жлеза, метаболизма, храносмилането, развитието на мозъка, мускулите и костите.

4. Перхлорат (калиев) - добавя се към някои опаковки за суха храна с цел контрол на статичното електричество. Нарушава функциите на щитовидната жлеза и забавя развитието на детето.

5. Изкуствени оцветители – използват се масово в детските хранителни продукти. Асоциират се със състояние като дефицит на вниманието и хиперактивност.  Проучванията, цитирани в доклада категорично доказват, че изключването на изкуствените оцветители от хранителния режим на децата, страдащи от хиперактивност намаляват проявите на това състояние.

6. Нитрити – използват се основно за консервиране и подобряване на цвета на месото и преработените местни продукти. Оказват влияние върху производството на тиреоидни хормони и способността на кръвта да доставя кислород в тялото. Пряко се асоциират с риска на рак на стомашно-чревния тракт и засягане на нервната система.

От Американската академия по педиатрия смятат, че потенциалните вреди в добавките в храните могат да бъдат особено големи за децата поради факта, че подрастващият детски организъм в сравнение с този на възрастните е по-чувствителен към приема на химикали , дори само от гледна точка на телесно тегло. Химикалите, които оказват влияние върху ендокринната система напр. могат да имат трайни негативни ефекти върху здравето на детето, тъй като хормоните координират сложни функции в тялото. Дори малки смущения в ключовите моменти от развитието на детето могат да имат последици за цял живот, се казва в доклада.

Американската академия по педиатрия отправя две важни препоръки:

1. По-строг процес при обозначаване на добавките в храните  като”безопасни”, вкл. нови изисквания за тестване на токсичността и повторно тестване на вече одобрените химикали.

2.Провеждане на изследвания, които да дават по-ясна представа за влиянието на добавките върху развитието на детския организъм и върху човешкото здраве като цяло.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email