Бабинден е!


| Прочетено Прочетено: 474 пъти | КоменариКоментари: 0



Бабинден е!

21-и януари е Ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите. В цялата страна празникът се отбелязва като Бабинден! 21-и януари е обявен за професионален празник през 1951 г. с указ на Народното събрание. Интересното е, че празникът съвпада с датата, на която тогава се е празнувал Бабинден.

На 21.01.2019 г. (понеделник) от 11.00 ч. екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи Деня на родилната помощ, известен още катоБабинден, с ритуала „миене на ръце“. Той ще се състои в рапортната зала на четвъртия етаж в здравното заведение (гр. София, ул. „Михалаки Ташев №2), съобщиха от лечебното заведение.

Събитието ще стартира с обиколка на изцяло обновеното отделение по хирургия на млечната жлеза в Първа САГБАЛ „Света София“. Столична община финансира ремонта с 250 000 лв.

Участие ще вземат  Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община,  Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и стопанска дейност” и ВрИД заместник-кмет по направление "Столично общинско здравеопазване" и д-р Веселин Милев, председател на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичен общински съвет.

За празника Националният статистически институт подготви инфографика, от която можете да разберете колко са лекарите акушер-гинеколози и акушерките в България, както и колко деца са поели първата си глътка въздух в ръцете им.

Страната ни е разполагала  с 1447 акушер-гинеколози и 3207 акушерки  през 2017 г. Те са помогнали за раждането на 63 955 деца, от които 32 787 момчета.

Най-много АГ лекари има в столицата – 403, а акушерките са – 809. Най-плачевно е положението в Перник – 7 АГ специалисти и 31 акушерки.

 Очаквано, най-много раждания има в София при които са проплакали 6 992 момченца и 6 605 момиченца.  С най-ниска раждаемост е Видинска област -288 момчета и 284 момичета, сочи още статистиката.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email