Родопският силивряк - цветето на Орфей


| Прочетено Прочетено: 5462 пъти | КоменариКоментари: 0



Родопският силивряк - цветето на Орфей

Родопският силивряк (Haberlea Rhodopensis) е наричан още цветето на Орфей, е разпространен само в Родопа планина и Северна Гърция. Вирее върху склонове, които почти никога не се огряват от слънце и предимно върху варовикови скали. Растението е нежно, а листата му са като ваза, за да може да улавя роса, влага.

Изследователите му са забелязали, че обича да расте върху свещени места – светилища, древни обители, скални феномени.

Извън периода си на цъфтеж, силиврякът остава скрит от хорските очи с привидно невзрачната си  зелена листна розета и с умението си да изпада в анабиоза (състояние , при което видимите жизнени процеси са забавени или спрени поради неблагоприятни външни условия). Затова го наричат още „възкръстващо” растение.

Изследователите му твърдят още, че е растение, което е древен вид, счита се дори, че е „връстник” на динозаврите.

Свързват още с древни обреди и ритуали. Траките са го ползвали в своите обреди за смъртта и възкресението, като се имат предвид неговите свойства. Има легенди, които го свързват с Орфей, едно от народните му наименования е Орфеево цвете.

Вярвало се, че всяка пролята капка кръв на Орфей (при смъртта му, когато вакханките го разкъсват) се превръщат в това цвете.  Според други, цветето е създадено от сълзите му заради загубата на любимата му Евридика.

Цветето е изобразено и върху старинни римски монети, сечени във Филипопол. Върху тях е изобразена красива жена/ богиня, който държи в дясната си ръка мистичното цвете.

Предполага се, че силиврякът е една от съставките на амброзията. Затова то присъства днес и в различни сиропи за подмладяване.

В по-ново време, то е е открито за фармакопеята през 1834г. от унгарския учен Имре Фривалдски. В латинското му име, което му дава са съчетани фамилията на ботаника Хаберле - преподавател на Фривалдски и на Родопите – планината, в която расте.

В народната медицина силиврякът е известен със своите 6 имена: освен Орфеево цвете, китара, стирак, шапиво биле, хаберлей.

Правели с него още китки, а също са го окичвали върху плевните и оборите за берекет и здраве. И тогава забелязали, че дори и престояло няколко години на слънце, когато е било окачено с корените, то е било… живо.

Лечебните му свойства

Ако се направи спиртен извлек със силивряк, то той действа укрепващо на имунната системта. Името му шапиво биле е останало отпреди, когато са търсели лек за шапа при овцете. ( добавяли са накълцани листа от растението в храната на животните).

Намира приложение и в хомеопатията, особено ветеринарната.

Ботаниците са забелязали още, че цветето не го нападат различни вредители, т.е то съдържа вероятно отблъскващи вещества. Досега учените не са виждали „болен” силивряк.

Химичният състав на растението е сходен с този на едно друго „възкръстващо” растение от същото семейство Силиврякови (Gеѕnеrіасеае). Това е т.нар сръбска рамонда (Ramonda serbica Pancic), която може да се види, макар и много рядко и у нас.

Именно от листа на (Ramonda serbica Pancic) през 2008 г. датският учен Ларсен изолира специфичен гликозид, който е основният фитохимичен агент на растението. Гликозидът има огромно приложение заради това, че има антибактериален, антиоксидантен  ефект и се стигне до това, че подтиска туморни образувания при опитни животни. Цветето има и благотворно действие и върху паметта и централната нервна система.

Българските учени са си поставили за цел да изучат (секвенция) и по-добре генома на хаберлея.

Екстрактът от силивряк е натурален продукт, който укрепва и повишава еластичността на клетъчните мембрани, подпомага функциите на черния дроб и щитовидната жлеза.

Забелязано е още, че при изсичането на гори в Родопите, цялата популация от силивряк, която е виреела, изчезва. Затова видът е записан в Червената книга на България, и в специална Програма за опазването му. То може да вирее от 135 м (където има находища ) до 1800 м. надморска височина, но расте твърде авно.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email