Познавате ли лечебните свойства на белия киселец?


| Прочетено Прочетено: 2115 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли лечебните свойства на белия киселец?

Когато се каже киселец (Rumex acetosa L.) , веднага се сещаме за традиционния  диворастящ зеленчук, който е е един от най-ранните пролетни растения.

Захари Стоянов в своите „Записки“ пише за него като за благословена храна, която хайдутите събирали в планинските гори и се хранели с него. Той гаси жаждата, повишава апетита и възвръща силите. Листата на киселеца имат вкус, много близък до този на киви или на кисели ягоди. Те се използват за салати, супи, пюрета, гарнитури и за консервиране.

Киселецът е познат и използван от египтяните още преди 5000 години. По-късно гърци и римляни го употребявали за подобряване на храносмилането.

Зеленчукът съдържа хранителни и биологично активни вещества: белтъци – 2%, въглехидрати 3,2%, мазнини 0,7%; витамини – витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин С, витамин РР; микроелементи – желязо, калций, магнезий, калий, фосфор; органични киселини – ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Характерният кисел вкус се дължи на високото съдържание на оксалова киселина.

Киселецът е хранително, но и здравословно и лечебно растение. Известен е и се прилага отдавна от народната медицина, посочва проф.д-р Пенчо Далев. Отвара от листа на киселец се пие при разстройство и като жлъчегонно средство при жълтеница и други заболявания на черен дроб. Той подобрява храносмилането. Използва се като противоскорбутно средство – за набавяне на витамин С. Има противовъзпалително действие и подобрява апетита. Киселецът се използва в хомеопатията.

Белият киселец (Oxális acetosélla) се нарича още в нашата фитотерапия обикновено киселиче, а също кукувичи хляб, кукувиче месо, шамрок. На вкус листата  му също са кисели, поради съдържащата се в тях оксалова киселина. Цветовете са единични, бели с розово-виолетови жилки и жълти петънца в основите, разположени на края на дълга 5-10 см цветоносна дръжка.
Цъфти в края на пролетта и началото на лятото. В католическите страни го наричат „алелуя цвете“, тъй като цъфти между християнските празници Пасха и Петдесетница, когато се пеят псалми, завършващи с рефрена „алелуя“. Плодът представлява петгнездна кутийка, изпълнена със семенца.

Белият киселец се използва от народната медицина и се прилага като чай, настойки и отвара. Използва се като жлъчегонно и пикочогонно (диуретично) средство. Действа и като противовъзпалително и регулиращо храносмилането средство, а също така при нарушение на обмяната на веществата в организма. Прилага се и за отстраняване на лош дъх в устата и при някои кожни заболявания. Листата се употребяват в свежо състояние при пролетна умора. Сок от листата притежава антисептично и ранозаздравяващо действие. С компреси от намачкани свежи листа се налагат гнойни рани за бързо излекуване.
Консумиран в големи количества и дълго време белият киселец може да предизвика проблеми с бъбреците и уринарния път, както и обикновения киселец.

Белият киселец притежава подобни ароматни и вкусови качества, като киселеца, и може да се използва във същите кулинарни форми и комбинации – за приготвяне на салати, супи, пюрета, плънки и др.

Освежаваща напитка от бял киселец
200 г листа от киселец се заливат с 2 л вряща вода, похлупват се и се оставя да се охладят. Прецежда се през гъсто сито и към отварата се прибавя 100 г захар. Разбърква се до разтваряне на захарта и се оставя в хладилник. Напитката се поднася добре охладена. По желание, захарта може да се избегне.

Киселец на прах
Събраните листа от киселец се сушат първоначално на сянка в проветриво помещение за 2-3 дни, а след това за 2-3 часа във фурна при 600С. Смилат се в кафемелачки и се съхраняват в добре затворени съдове. Прахът се използва за подправка към зеленчукови и месни супи.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email