Да преборим минорното есенно настроение с позитивно мислене


| Прочетено Прочетено: 639 пъти | КоменариКоментари: 0



Да преборим минорното есенно настроение с позитивно мислене

Позитивната психология дава възможност да преборим минорното есенно настроение, твърди психоложката Ина Антонова пред BiT.

Има система от тренинги, с които човек може да се опита да отстрани и да се пребори с някои от своите проблеми

В резултат на нашето негативно възпитание се получават т.нар. когнитивни изкривявания,  свикваме да генерализираме, една загуба да възприемаме едва ли не като крушение на целия ни живот.  Или пък да казваме, плъзгайки се по най-лекото съпротивление: „Това не го мога, ще го правя винаги така”.

Извън наложеното в българската култура черногледство , и от вярването, че „много хубаво не е на хубаво”, събитията около нас внасят допълнителни страхове и тревоги.  Според психологията това е нормално, и тези събития не трябва да ни затварят в нас самите.  Сред тях са и есенните депресии, добре познати на психолозите.  Те са свързани от една страна, с чисто биологичната промяна, при която организмът да се настрои към нови климатични условия, а от друга – трябва да го различаваме от това състояние, което оприличаваме като "много сладка меланхолия".

И така, ако обичаме лятото, ако сме имали хубаво лято, то би трябвало да сме го изживели и да сме щастливи от преживяното. Вместо да тъгуваме за отминалата ваканция, по-добре е да се зарадваме на новото пътуване, което ще планираме и ни предстои.

Напоследък, все повече хора търсят помощ при специалист преди да е станало късно, и това е добра тенденция. Защото при лека тревожност, признаци на дезориентация, човекът има шанс да намери адекватно решение и бързо да се справи с възникналите оплаквания, преди те да се задълбочили.

Друга тенденция е, че все повече млади хора се оплакват от паник атаки и от хроничното прегряване в работата, познато повече като burn out.

Хората не трябва да изпитват тревожност от това, че има или ще има промяна в живота им, защото промяната става почти всяка минута. От информацията, която ни залива навсякъде се стига до един много забързан стил на живеене , с който се опитваме едва ли да се презастраховаме . Изходът е да не вживяваме прекалено много в стресовите ситуации, които ни заобикалят.  Често, когато се огледаме наоколо виждаме, че проблемите не са чак толкова нерешими, особено ако са от битов характер.

Все по-често се налага и груповата терапия, където при проблеми почти като нашия  могат да се видят  решения, които са приложени от други.  В разговорите с другите и самата среда е по-приятна за отпускане на всички, а не да си само „очи в очи” с терапевта.

Обикновено, всичко което възниква е проблем на средата ни и има нещо там, което ни кара да не са чувстваме добре, смята още психоложката Ина Антонова. Затова е хубаво да имаме обратна връзка с хората около нас, да ги чуваме какво ни казват, а не да се обиждаме.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email