ВМА с нов модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб


| Прочетено Прочетено: 635 пъти | КоменариКоментари: 0



ВМА с нов модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб

Нов модерен апарат във Военномедицинска академия дава шанс за по-прецизна диагностика и ефективно лечение на болните с карцином на белия дроб. Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 е едва третата в България и вече е на разположение на специалистите от Отделението по бронхология на ВМА.

„Апаратът поставя диагностиката на карцинома на белия дроб на нова основа”, коментира ръководителят на отделението д-р Христо Йорданов. „Биопсията от криоапарата е с големина около 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава голям комфорт за работа на колегите патолози, тъй като материалът е предостатъчен за имунохистологично изследване, могат да се направят много срезове и по-лесно да се открие карцином. И най-вече – при пациентите с недребноклетъчен карцином, да остане материал за генетичен анализ”, обясни д-р Йорданов.

За разлика от дребноклетъчния, при който се предписва химиотерапия, основният метод за лечение на този тип рак е оперативен. „Новата тенденция, когато е в стадий на неоперабилност, са прицелните генни и имунотерапии. За назначаването им обаче се изисква материалът от биопсията да има достатъчна големина. Само така могат да бъдат изследвани всички генетични фактори, което е от изключително значение за по-нататъшното лечение”, подчерта специалистът.

С модерния криоапарат ще се правят още реканализации на централни тумори, които запушват главните и дялови бронхи или трахеята. „Можем да го използваме и за девитализация на кървящи процеси в белите дробове. Апаратът е изключително модерен и бъдещето в бронхологията е криобиопсията да измести изцяло щипковата в близките 5 години”, коментира още д-р Йорданов.

Отделението по бронхология към ВМА е едно от най-модерните в България. Освен с иновативния ERBE Cryo 2, разполага с 4 фибробронхоскопа, рентгенов апарат с C-рамо, ригиден бронхоскоп за поставяне на стентове на трахеята.

Над 10 000 българи са с рак на белия дроб, показва статистиката. Това е и най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете. По данни на Раковия регистър, с тази диагноза са 19.4% от силния пол и 4% от жените. Новооткритите случаи са 3572, а всяка година „жертвите му” са над 3000 души. Ракът на белия дроб е и най-честата причина за смърт от рак и в световен мащаб, като изпреварва по честота колоректалния и простатния карцином.

„Големият проблем при заболяването е, че протича  подмолно и нехарактерно и в момента на диагностицирането повечето пациенти се намират в стадий на неоперабилност”, алармира д-р Йорданов.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email