Вредно ли е млякото? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1512 пъти | КоменариКоментари: 0



Вредно ли е млякото? (част 1)

Мнението е на ученият проф. Валтер Файт (Prof. Dr.Walter Veith)

Като цяло учените са почти единни по въпроса за млечните. Най-общо тяхното мнение е следното: У човека липсват биологични механизми за пълноценно разграждане на млечен белтък от чужд биологичен вид. А след кърмаческата възраст – дори на собствения, човешкия белтък! Белтъкът е сложна храна, даже по-точно казано – той е „структура”, която трябва да се разгради на съставни части (аминокиселини), посредством ферменти, които са специфични за всеки конкретен вид белтък. И се отделят само там, където има нужда от тях. Затова природата е дала на котката едни ензими, на козата-други, а на човека-съвсем различни, защото не е предвидено котката да бозае от кравата, а кучето- от лисицата.

Резултатът от заобикалянето на природните закони почти винаги е тъжен.

Затова млякото и млечните продукти могат да бъдат и в различна степен винаги са вредни за: очи, имунна система (най-вече диабет тип 1, ревматоиден артрит) бели дробове (бронхити, хреми, възпаления), дебело черво (всякакви възпаления в него), кожа (екземи, обриви), за множество детски болести - от бронхити до бъбречни (товари силно нежните детски бъбреци, които трябва да се справят с извеждането на 6 пъти по-голям излишък от калций и фосфор, съдържащи се в кравето мляко) отмива калция (остеопороза), сърдечни заболявания (заради големия процент наситени мазнини), онкологични заболявания – силно подкиселяване на организма, заради казеина в млякото – казеинът не може лесно да се разтвори в стомаха и организмът е принуден да отдели огромно количество солна киселина, която всъщност го и подкиселява излишно като допълнение към другите подкиселяващи храни с всички последствия от това – от отнемане на минерали и калций, остеопороза, до онкология- най-вече рак на простатата, на млечната жлеза, на яйчниците. (онкология не възниква при алкално-киселинен баланс 7.4, а само когато той се измести в посока киселинен, което се причинява в голяма степен и от млякото), цялостно объркване в баланса на хормоналните и половите жлези с непредвидими последствия в държави (като USA) където той още не е забранен. По принцип се прилага само индустриално, и е забранен в Европа, но както сме забелязали – в бизнеса моралът не е на първо място, така че и всеки дребен производител би могъл да го набави и „вложи”. Може да съдържа гной, кръв, лекарства, хормони, пестициди, бацили, вируси – от кравата.

1. Казеинът е най-големият проблем в кравето мляко! Млякото е различно при всеки биологичен вид и всяко животно отделя различни ензими за да го разгради.

За преработка на кравето мляко телето изработва ензима ренин. Като се отбие, телето вече не го произвежда и ако се продължи да му се дава мляко, то се разболява и дори умира!

При хората обаче нещата стоят по друг начин – за преработка на майчиното мляко, при бебето отговорен е не ензимът ренин, а симбиотичните бактерии (бифидос), които се изработват В майката , и които са в самата кърма и чрез кърмата попадат в бебето! А краве мляко то не може да усвоява дори и докато суче, защото му лисва съответният ензим – ренин. Ензимът ренин при бебето го няма или е в много малки количества до 2 год. възраст! Затова една голяма част от казеина (от кравето мляко, което приема) остава неразграден!

Казеинът е сложно вещество с различна структура при различните биологични видове. И всеки животински ( или човешки) вид е създаден така, че да преработва неговия си казеин! А казеинът от други , (несъответстващи) биологични видове не може да се разгради напълно. Само че точно в това непълно разграждане е големият проблем, четете внимателно:

Човекът, а и други бозайници имат способността да усвояват и непреработените остатъци от казеина. Защо?
След раждането си, бебето приема първото си мляко от майката, което обаче е особено, защото в него се съдържат много антитела, които са извънредно важни за имунната система на бебето. Тези антитела също са протеини! Но за да достигнат до предназначението си , за да попаднат в кръвопотока, природата е направила така те умишлено да не бъдат разградени  от храносмилателната система на бебето! Тази способност -известно количество неразградени белтъци да попадат в кръвта се запазва не само при детето, а даже и при възрастните! Това не е проблем, стига обаче да се употребяват човешки белтъци! Ако се приемат обаче белтъци от чужд животински вид (краве мляко), организмът ги приема, но може да почне да ги разпознава като чужди за него вещества. А какво прави имунната система с чуждите вещества? Правилно – атакува ги! Изработвайки собствени антитела срещу чуждият белтък. Причината е в това, че тези чужди белтъчни структури могат да се окажат много подобни на някои от собствените ни клетки и тогава нашите антитела да се насочат към унищожаване на нашите си клетки, а не на чуждите! Това се нарича автоимунна реакция. И затова приемът на мляко от чужд вид може да предизвика автоимунни заболявания. (за които се търсят какви ли не други причини)

Количеството белтък в човешкото мляко е 1.2 гр/л. И бебето удвоява теглото си за 120 дни.

Могат ли децата да се развиват, пиейки краве мляко? Разбира се , че могат. Даже изглеждат и по-развити на външен вид, в сравнение с тези, които са били на майчино мляко. Но тези последните компенсират с по-развит интелект. Така че нещата с белтъка не са на принципа „колкото повече –толкоз по-добре” дори за малкото дете.

Цитирам статията „Никакво кисело мляко за бебетата „от изданието на Medical Tribune от 25.10.2002, за което ще стане дума по-нататък). Цитирам и от Журнал за Педиатрична Гастроентерология и Хранене 1993: „ Би трябвало да се потрудим да използваме храни, които отговарят на потребностите на децата, но и храни, които нямат вредни въздействия. Кравето мляко не отговаря на тези изисквания.”

Както се вижда, някои неща са известни отдавна на научния свят, но рекламата не ги признава вече 100 години.

Статията продължава: „Бебета, които са хранени с краве мляко през вторите си 6 месеца имат около 30 % загуба на кръв и чувствителна загуба на желязо, чрез дефекацията, (изпразването на дебелото черво). Механизмът е следният: Твърде голямото количество белтък поставя повишени изисквания към храносмилателната система – за да го разгради, тя трябва да отдели повишено количество солна киселина . Тази солна киселина идва в повече за нежното още детско чревце, което още не е приспособено. В резултат от нея чревните стени се разраняват и започват да кървят! Така с кръвта си отива и желязото с изхожданията.

В Medical Tribune (от 20.09.1996) се казва – „Кръв в изпражненията на малкото дете – това може да е заради млякото.”

2. Галактоза
Очните проблеми, като катаракта и др., могат да имат за причина употребата на мляко. Тук виновникът е галактозата , която спира да се разгражда от човека, от момента когато той спре да суче! Какво е пък това? Кърмачето получава енергията си под формата на млечна захар, състояща се наполовина от глюкоза и галактоза. Млечната захар се нарича лактаза. Тя се разгражда до глюкоза и галактаза посредством ензимът лактаза. У малка част от хората той запазва действието си и през годините. Галактаза обаче се разгражда чрез ензимът Б-галактозидаза, който при всички хора спира да действа след кърмаческата възраст!

Галактозата е нещо като резерва към глюкозата, организмът посяга към нея, когато има недостиг от глюкоза. Но след отбиването на кърмачето, генът , който отговаря за преработката на галактозата вече не е активен! (точно както и ензимът ренин за преработка на казеина от млякото). Възрастният човек не може да преработи галактозата! Или генът е дотолкова дезактивиран , че практически процесът не работи.

Какво се случва: Организмът лесно се справя с глюкозата от млякото , но с галактозата не знае какво да прави! А все някъде трябва да я сложи. И той започва да я складира, да я отлага на различни места в тялото:
- В кожата или в подкожието (което е всъщност целулит)
- В очите (настъпва катаракта) 
- В ставите, което съкращава тяхната подвижност и води до болки в тях. Отлага я и на други места по тялото, което се характеризира със съответната симптоматика, която лекарите щамповат с някаква „диагноза”).

3. Млечните продукти са много богати и на мазнини и холестерин. Само че мазнините са такива, че холестеринът в тях е оксидиран, т.е окислен. Заради контакта му с въздуха при преливане на млякото, преработката и разнасянето му, е много по-вреден от обикновения холестерин. Защо? Заради свободните радикали, които се образуват точно при окисление на мазнините. Този лош холестерин по-нататък си знае работата – склеротични плаки в артериите, инфаркт, инсулт. Свободните радикали също си знаят тяхната – преждевременно остаряване, някой ден- рак, и т.н. При кърменето това не се случва, бебето го поема директно, без да се стига до окисляването му.

Мазнината в млякото е много и това означава – повече калории. Които е по-добре да се приемат под формата на сложни въглехидрати, защото те се разграждат лесно и също така – засищат! А мазнината не засища толкова и провокира към още по-голяма консумация на мляко. Някой сигурно си мисли, че калориите са си калории, без значение от къде ги набавяме. Но не е така! Калориите от въглехидратите са по-важни за организма (заради глюкозата в тях) и той ги преработва първо тях, а чак след това започва да преработва калориите от мазнините! И ако няма нужда от всичките калории, които са в мазнините, той просто „ги зарязва” и ги отлага някъде по тялото. На практика производителите на мляко ни лъжат в процента масленост. (Отново жонглиране с терминология ). Те измерват съотношението на мазнината към водата, а не към целия продукт! И затова четем че млякото съдържало 2-3% , като на практика това е съвсем иначе – чаша мляко – до 49%, „обезмаслено” – 20% , сладолед , кисело мляко – до 50%, мазно сирене – до 65%. В среднодневното потребление на мляко се съдържа толкова холестерин ( 160 мг), колкото при 50 резенчета колбас.

4. Лекарите отдавна свързват употребата на краве мляко в детска възраст и с диабет тип1. Механизмът беше разгледан по-горе – организмът атакува собствените си клетки, които не успява да разграничи от чуждите, които много наподобяват неговите. Оказва се, че структурата на казеина е много подобна на структурата на клетките на панкреаса. Организмът разпознава казеина като антиген ( чужд агент) и отделя антитела за да го обезвреди. Но се случва в един момент тези антитела да се насочат към клетките на панкреаса и ги разрушава. Разбира се, това не се случва винаги, но може да се случи! Особено при повишена и продължителна консумация на мляко. За това докладват различни изследвания, публикувани в различни научни списания: „ diabetologia” 1994 /,бр. 37,(Am J Clin Nutr. стр. 381-387, 1990 51 стр 489-491, Diabetes Care 1994 , New England Journal of medicine 1992 302-307)
Практически, това се оказва основната причина за диабет тип 1!

Във Финландия потреблението на млечни продукти е 2-3 пъти по-голямо от това в Испания. Диабет : във Финландия – много високи нива, в Испания – много ниски. (Изследвания на учени от Хелсинги. В публ.02.11.2000 в Германия – Arzte Zeitung немски лекари правят също връзката между сухо краве мляко и диабет тип 1). В Лансет медицински журнал се съобщава пак същото – употребата на млечни продукти в ранна възраст може да е причина за диабет в по-късна възраст.

5. Остеопороза – причините за нея са комплексни, но една от най-определящите е твърде много протеин в храненето!
Калцият е много необходим за борбата с остеопорозата. Да, но… В кравето мляко наистина има много калций. Но може ли да считаме млякото за негов добър източник? Не! В млякото калцият съжителства с голямо количество животински белтъчини. Правени са стотици изследвания с един и същ извод: „Жените , които си набавят калция от животински белтъчини имат 3.7 пъти повече счупвания от тези, които използват растителни източници.”( American Journal of Clinical Nutrition 2001.)

Причината е, че растителният белтък не провокира отделяне на такова голямо количество киселина. А подкиселеният организъм връща баланса чрез изземване на калция от костите!

Което води до загуба на костна маса. Най-силно това се проявява при жените през менопаузата.

Съществува парадокс – на хора страдащи от дефицит на калций предписват допълнително количество калций – (напр. – да пият мляко). Само че тук отново има проблем и той не се състои в недостиг на самия минерал, а в компрометираната вече система за усвояване и вграждане на калция, а именно – клетките-остеобласти. При нарушен киселинен баланс + влиянието на неусвоения казеин тези клетки спират да функционират. При връщане на алкално-киселинния баланс в норма тези клетки отново стават активни. И тогава няма нужда от таблетки или животински продукти с калций.

Дори да се приемат 1400 мг калций на ден, човек приемащ голямо количество протеини на ден, ще губи до 4% от костната си маса всяка година. American Journal of Clinical Nutrition 1979;32.

Интересна е таблицата за чупливост на костите при жени в различните държави. Най-малко счупвания има в Южна Африка (не се употребяват млечни) - 5 на 100 000. Най-много – в скандинавските страни (Норвегия и Дания) – 200 на 100 000 . А там е най-голямата консумация на млечни продукти! Въпреки това, лекарите им, когато установят дефицит на калций, предписват употреба на колкото се може повече … млечни продукти. От статистиката се вижда обаче, че това май не им помага много!
С известни съкращения

Редакцията на „Здравница” е готова да публикува и други мнения по темата!











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email