Всичко за здрава, чиста и поддържана коса: какви шампоани, лосиони, маски, балсами и маши да изберем?


| Прочетено Прочетено: 2199 пъти | КоменариКоментари: 0



Всичко за здрава, чиста и поддържана коса: какви шампоани, лосиони, маски, балсами и маши да изберем?

Професионалните съвети са на Йонка Велкова, фризьор с 30 години опит.

Хубавата коса е здравата, чистата и поддържаната. Косата издава здравето на човек, освен в случаите, когато не е увредена неволно. Забързаното ежедневие, стресът, лошите мисли разболяват както косата, така и целия човек, твърди  Йонка Велкова, фризьор с 30 години стаж, която от години е предпочела да работи с професионалните продукти на Лонда. Всички водещи големи фирми наблягат на грижата за косата и на стайлинга, посочва тя.

Грижата за косата започва с избора на шампоан:

Възстановяващ шампоан: подходящ е за сухи, остри и изтощени коси. Целта е косата отново да върне своята здравина, да стане лъскава, да не се чупи и да не стърчи.

Шампоан за обем и мазен скалп: той подсушава косъма и укрепва косата. Шампоанът е подходящ за тънки и вяли коси, а също и за мазен скалп.  Стресът, хормоналните промени и пренастройки в тялото, както и пубертетът внасят промени и в косата. Някои клиенти неправилно считат, че косата им е мазна. Какво означава мазен скалп? Да си измиеш косата, да я изсушиш и 2-3 часа след това тя отново да плувне в мазнина. Плувналата в масло коса изтънява и косъмът отслабва. Професионалният шампоан срещу мазен скалп повдига косъма , подсушава косата и я укрепва.

Шампоан против пърхот: пърхотът може да е мазен или сух. Много често в него има като активна съставка течен антибиотик, който след като престои известно време върху косата трябва да се измие обилно.

Шампоан за къдрави и непокорни коси: често косите стават чупливи, и с този продукт на косата се осигурява достатъчно влажност и така стои по-красиво.

Шампоан за химично третирана каса (боядисване): целта му е да неутрализира процеса на боядисване, създавайки кисела среда, при която косъмът се „затваря” и по този начин не позволява цветът след боядисването да се отмива бързо.

Шампоан против косопад: съдържа съставки, които се грижат за корена на косата. Заради забързаното ежедневие много компании, сред които и Лонда предлагат продукти, които се нанасят върху косата и не се отмиват. Става дума за различни видове спрей, пяна и балсам, които не утежняват косата, а само осигуряват защитен филм, който пази от механично увреждане : слънце, студ и вятър. Другото им предимство е, че не омазняват косата и са леко ароматизирани, без уханието им да се натрапва на клиента и на околните, и без да засенчва парфюма напр.

За скалпа се препоръчва още енергизиращ тоник за коса, който почиства и подсушава, охлажда и загрява скалпа, и избутва косъма да расте като позволява на косъма да се подхранва.  Той също се нанася върху косата без да се отмива. 

Ампули против пърхот:  допълнително се нанасят върху скалпа след измиване с шампоан. Също не се отмива след втриване в косата.

Арганово масло: подходящо за връхчетата на косата и се усвоява веднага от косата.

Избирайки подходящите продукти всеки човек се съобразява с особеностите на своята коса. Има няколко вида увреждане на косата:
- Химическо (бои, къдрини, супри)

- Механично ( сресване с лошокачествени четки и гребени карат косата да се чупи по средата на косъма, стои надърпана и пр.)

- От атмосферните влияния (слънце, вятър, студ) Слънцето и студът изсушават косата. За лятото са подходящи серията за коса, която я предпазва от UV-лъчите. За вятър и студ се използват подхранващи продукти ( балсами, пяна, спрей, стандартен балсам и др.)

Отделно стилизиращите продукти помагат да се оформи прическата (лакове, гелове, пяна, вакси).

Хората, които работят в задимена среда, запрашена и агресивна среда трябва да си мият косата по-често, но веднага след това да ползват подхранващи продукти (балсам, маска ), обяснява още Йонка Велкова. Тя съветва дори шампоанът да се разреди с вода, за да щади повече косата или да се ползва неутрален бебешки шампоан.  Когато е налице пърхот, медицинският шампоан да се редува с неутрален бебешки сапун. Целта е да не се изсушава косата, а също и да не се отмиват полезните бактерии, които всяка коса си създава.

Всички водещи марки в своите стилизиращи серии са включили и грижа за косата и могат да се ползват един върху друг, без да я утежняват в познатата последователност: шампоан, лосион и стилизант.

Тенденции:

Модерни са както късите прически, които са добре оформени, стилизирани, така и дългите прически с добре оформени букли.

Много важен момент е изборът на преси, маши и сешоар, защото причиняват механично увреждане на косата, ако са с лошо качество, напомня още известната фризьорка. Тези помощни средства трябва да бъдат със специално покритие. Преди да се използват маши е добре косата да се третира със специални продукти, които не позволяват тя да се увреди от ел.уреди при разкрасяването.

Грешка е, че мъжете си бръснат косите съвършено гладко, косата има защитни функции, тя не е приумица на природата. Космите на главата имат и защитна функция, съветва още Йонка Велкова. Както мъжете на които косата им оредява силно или опада, така и жените трябва внимателно да избират продуктите за глава, които ползват.

И не на последно място: масово във фризьорските салони косата не се измива добре от боята след боядисване и част от нея остава полепнала по скалпа. Затова клиентката трябва да следи главата й наистина да е без остатъчна боя и след боядисването е добре да си сложи маска, която да стабилизира цвета и да подхрани косъма. Подходящо е да се ползват продуктите с натрупвания:шампоан, лосион и стилизант.

И няколко думи за маските за коса:

Има разлика между балсам за коса и маска за коса. Балсамът е по-лек продукт, който може да се нанесе върху космите без да се отмива, предвид на забързаното ни ежедневие. За маските винаги се изисква малко повече време, тя се нанася след измиване на косата, трябва да постои поне 20 мин., и задължително се изплаква.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Натурални продукти за косата

разгледай или поръчай Шампоани и балсами












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email