Регионалните храни и билки ни правят здрави!


| Прочетено Прочетено: 895 пъти | КоменариКоментари: 0



Регионалните храни и билки ни правят здрави!

Агроном Мими Найденова със съвети за здравословното хранене.Мими Найденова

- Г-жо Найденова, защо трябва да ядем сезонните плодове и зеленчуци, а не целогодишно домати, краставици, круши?

- Отгледаният в естествения си сезон, на открито, плод или зеленчук  носи всички полезни вещества и енергии, с които природата го е надарила. Всички отгледани извън естественото си време растения, в култивационни съоръжения, имат по-беден състав и не носят естествената си енергийност и затова не са вкусни. Но все пак ако са отгледани по биологичен начин, поне не са токсични и могат да се използват и през зимата, за разнообразие в кухнята. Аз лично не ям зимни зеленчуци, отгледани в оранжерии.

- Вредни ли са незрелите плодове и зеленчуци, които се берат месеци преди узряването им, разболяват ли ни?
- Не бих казала, че ни разболяват, затова че са откъснати по-рано, което се прави с плодовете и зеленчуците, които трябва да се транспортират дълго. Повечето от тях имат способността да доузряват откъснати, естествено никога не са толкова вкусни, като тези които узряват на корена си.По-скоро бедата идва от пестицидите, с които са третирани, които не се разграждат в плода, който е откъснат. И по тази причина често, идващите от далече плодове са с повишено съдържание на пестициди.Освен това, отдавна се знае, че  всеки организъм трябва да се храни с храна, която е отгледана в региона в който живее, защото тя се усвоява най-добре от него. Живеещите на едно място организми -растения, животни и хора са химически и енергийно съвместими един с друг. По тази причина понякога нехарактерна за даден регион храна може да не се понася добре от този, който я консумира.

Това важи и за билките…

Билките са естествени лекарства, затова е много важно да са отгледани или събрани в региона, където живеем, т. е. в България биха помогнали повече българските билки.

Ако са култивирани, най-добре е да бъдат отглеждани по биодинамичен метод, защото тогава се доближават като качество напълно до естествените и имат лечебни свойства. Конвенционално отгледани билки са по-скоро вредни, отколкото полезни.

- Каква е вредата от химизираната храна?
- Вредата е ясна, излишно е даже да я коментирам, но пак ще кажа, че третираната с конвенционални пестициди растителна храна губи полезната си структура и енергия и по този начин деструктурира и организмите, които я консумират-животни и хора. От това идват много здравословни проблеми.

- От години периодично се повдига въпросът за вредата от употребата на хербица глифозат. какво причинява той на почвата, природата и човека?
- През 70-те-80-те години на миналия век се считаше, че активното вещество глифозат убива само растенията, в ролята си на хербицид, като се разпада в почвата и не й вреди. За съжаление, по-късно проведените изследвания показаха, че дериватите, които се получават от този разпад също са много вредни за почвата и се запазват дълго време в нея, като се предават по хранителната верига растения - животни - хора. Има много данни напоследък за вредата от тези вещества върху здравето на животни и хора.

Аз подкрепям борбата на природозащитните организации за забраната на това вещество, като средство за растителна защита, защото дори е намерен метод чрез генно модифициране да се създават толерантни на глифозат културни растения.Това означава, че те директно се третират и не загиват от хербицида, като  носят в себе си веществото, усвоено при пръскането и отделно извлечено от почвата. Можете да си представите за какви остатъчни количества става въпрос. Много голяма част от съвременните интензивни сортове слънчоглед и пшеница са създадени по тази технология.

- Изводът е, че трябва да подкрепяме био- и биодинамичната храна, чистите регионални продукти.
- Да, категорично! И е мит тезата, че човечеството ще умре от глад без интензивното земеделие! Просто то носи по-голяма печалба, не толкова на фермерите, а на фирмите, които произвеждат конвенцинални препарати и торове.Точно те са сега тези, които създават сортове, устойчиви на препаратите им.Но това е много сериозен проблем, намесата в генома на растителните видове с тази цел може да доведе до много сериозни екологични и здравни проблеми в бъдеще.

- Защо трябва да се храним в ритъм, хората не разбират, че ако днес обядваш в 12 ч, а утре в 13 ч, а други ден си с приятели на пикник от 15 ч,. този ритъм на хранене е всичко друго, но не и здравословен?
- Да, така е  заради биологичния часовник. В определеното време организмът се подготвя да усвои определено количество храна, но без да преяжда. И тогава храната се усвоява най-пълноценно.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email