Черната (четвъртъчна) сол - чудодеен лек


| Прочетено Прочетено: 2158 пъти | КоменариКоментари: 0



Черната (четвъртъчна) сол - чудодеен лек

В началото на миналия век никой не би се изненадал да види черна сол. Четвъртъчна сол е имало на всяка трапеза – при господа и при селяни, при фабриканти и търговци, при студенти и свещеници. Тя е била смятана не просто за подправка, а за чудодеен лек.

Открай време четвъртъчна сол е правена само в Русия и само веднъж годишно – за Великден. В градовете и селата от Костромска, Ярославска, Владимирска губерния, а и в самата столица Москва най-големият християнски празник – Великден, е бил немислим без тази сол. Последният четвъртък преди светлото Възкресение Христово се нарича Велики. На този ден е било прието хората не само да се потапят във водата през дупка в леда или да се къпят, но е имало и много други обичаи, разказва Николай Даников в книгата си ”Чудодейната сила на солта”.

Между тях е и направата на черна сол. Жените увивали в парче плат обикновена сол, смесена с гъста закваска, слагали я в стар лапот (груба национална селска обувка от лико) и го поставяли в печката. Някои са прибавяли ситно нарязани зелеви листа, други – ароматни билки като риган или мента. Когато солта почернеела, я смилали и я пресявали. Останалата пепел използвали като активен въглен – за извеждане на токсините от организма. А самата сол заедно с козунаците и яйцата са носели в църквата за освещаване. Червените великденски яйца е можело да се ядат, посолени само с четвъртъчна сол. И са я пазели цяла година, използвайки я за лекуване на различни болежки.

Черната сол наистина притежава уникални свойства. Тя не уврежда ставите. Може да я употребяват дори хора, за които солта поначало е противопоказана. След като бъде изпечена, в солта се запазват редица минерални вещества – калий, калций, магнезий, фосфор, йод, хром. А какъв пикантен вкус и аромат придава тя на ястията! Ако поръсите с черна сол салата или филийка с масло, ще получите истинско лакомство. При това, за разлика от обикновената, тя е достатъчна в много по-малки количества.

За направата на черна сол се използва особена, специална технология на разбъркване.

Всъщност, качеството на черната сол зависи буквално от всичко, включително от дървата: подходящи са само брезовите. Днес черна сол може да опита всеки и така да се докосне до древната традиция, да открие за себе си изпитаните през вековете свойства на черната сол, която само по навик бива наричана четвъртъчна. Защото изобщо няма значение в кой ден е направена. Просто при изпичане (продължително време и при висока температура) обикновената сол се превръща в друг продукт с нови качества. Става много по-полезна и вкусна.

Тя е естествен, екологично чист продукт без синтетични добавки и консерванти, обогатен с микро- и макроелементи, и това го потвърждава Центърът по стандартизация и метрология на Руската федерация.

След изпичането в черната сол в сравнение с обикновената готварска количеството вредни примеси, включително съединенията на тежките метали, е много помалко. Въглеродът под формата на ситнопорест въглен е абсорбент, следователно изхвърля токсините от организма.

Черната сол има своя неповторим вкус на варено яйце и се прибавя към всяко ястие в края на приготвянето му (с изключение на супите). Тя е много подходяща като изискана вкусова добавка и придава пикантен вкус на всяко ястие.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email