Елексирът бадемово мляко


| Прочетено Прочетено: 1024 пъти | КоменариКоментари: 0



Елексирът бадемово мляко

Бадемовото мляко не е само заместител на кравето мляко. То носи нежното вкусово усещане на бадема, уникалния му аромат и лекия бежов цвят, придаден му от кожичката на ядката.

Бадемовото мляко се използва от хора, които са чувствителни към лактозата на кравето мляко. То се приема много добре и от вегани (вегетарианци, които не използват в храната си продукти пряко или косвено получени от животни – мляко, сирене, яйца).

Ето една лесна рецепта как да си го направим в домашни условия. Съветите са на проф. Пенчо Далев.

200 г сурови бадеми се слагат в блендер и се смилат за 5-6 секунди, колкото да се понатрошат. След това се заливат с 500 мл топла вода, покриват се и се оставят до другия ден. Слагат се в блендер или в миксер и се смилат за две минути. Прецеждат се през гъсто сито или през 2-3 слоя марля. Ако прецеждането е със сито, за да се помогне на процеса, кашичката се разбърква върху ситото с дървена лъжица и накрая се притиска с лъжицата за пълно отцеждане. Ако прецеждането е с марля – тя се закрепва върху по-широк съд (например със щипки за пране), сместа се изсипва отгоре и се оставя сама да се отцежда. Накрая марлята се свива и се притиска докато престане да капе течност.

Полученото мляко се консумира директно, подсладено с пчелен мед или без подслаждане. Използва се както се използва краве мляко.

Как гърците правят бадемово мляко, наречено сумада?
Сумадата е бадемово мляко, приготвено по традиционен начин при домашни условия в Гърция. Сервира се като разхладителна напитка през лятото, като чай през зимата, а в миналото сумада се e поднасяла на гостите при годеж или сватба.

За приготвяне на сумада бадемите могат да се използват белени или небелени. Ако искаме напитката да е бяла, като мляко, бадемите се белят. Приготвена от небелени бадеми, сумадата придобива светло бежов цвят, което много хора предпочитат. За да се обелят лесно, бадемите се заливат с вряла вода, съдът се похлупва и се оставя за 3-4 часа или до другия ден. Кожичката лесно се свлича между палеца и показалеца.

В Гърция сумада се прави от белени бадеми.

400 г бадеми се смилат в блендер или миксер с 250 мл вода (1 ч.ч.) до получаване на гладка кашица, след което кашата се прехвърля в по-дълбока тенджера, залива се с 1 л вода, прибавя се 750 г захар, слага се на печката и се бърка до разтваряне на захарта. В традиционната рецепта към бадемите се прибавят и 2-3 горчиви бадема.

Оставя се да ври на слаб огън 9-10 мин. През това време тенджерата се наблюдава, защото може да изкипи, подобно на прясно мляко. След като се охлади, отделената пяна се обира.

Тенджерата се покрива с кърпа и се оставя до другия ден. Прецеждат се през гъсто сито или през 2-3 слоя марля, както е посочено в горната рецепта. Полученото мляко се насипва в чисти бутилки и се съхранява в хладилник.

Остатъкът върху ситото се използва пълноценно за всякакви сладкиши.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email