Лютивият червен пипер кайен - лечебна панацея


| Прочетено Прочетено: 3437 пъти | КоменариКоментари: 0



Лютивият червен пипер кайен - лечебна панацея

Пресният или изсушен и счукан на прах червен пипер, наричан още кайен (Cayenne, Capsicum annuum l.) има множество полезни свойства. Според азиатските лечители и мексиканските индианци, една шипка червен пипер във всяко ядене или в горещ чай може да отсрочи много проблеми, настъпващи с възрастта, вкл. старческа немощ.

Името му произлиза от гръцкия глагол „хапя”. Първоначално пиперът е бил използван само като подправка, за да прави безцветните храни по-приятни и апетитни и на външен вид, пише в „Тайните на древните лечители”.

С течение на времето той се разпространил буквално по целия свят, и си спечелва популярност и като лечебно средство. Особено ценни са свойствата му да възстановява и стимулира организма след заболяване, да активира храносмилането  и дори да регулира отделянето на газове (метеоризъм).

Английските билкари го препоръчват и като средство за подобряване на паметта и забавяне признаците на сенилност.

Посипвайте с червен пипер готвените храни или добавяйте по 1 щипка в билков чай, приготвен от мента, салвия, розмарин, копър или маточина.

Според легендата едно от средствата, които използвали картагенският пълководец Ханибал и неговите войници бил именно лютивият червен пипер кайен. Като жител на Северна Африка военачалникът знаел много добре, че чаят от кайен засилва кръвообръшението и създава усеиане за затопляне. Вторият му коз за оцеляване на него и войската той научил от испанците. За предпазване от измръзване те изсипвали лютивия червен пипер  в обувките си. Това затопляло краката им.

Китайците също използват лютивия червен пипер от сорта чили, за да се предпазят от измръзвания и от студовете. За да си направите китайски мехлем против измръзвания, накиснете 1-2 люти чушки в 500 мл. чист спирт за около 10 дни. Прецедете. Прилагайте от сместа външно!

За да направите чили смес, която можете да пиете накиснете 1-2 люти чушки в 500 мл. водка и оставете да престои на тъмно за около 2 седмици. Прецедете. Слагайте 3-6 капки от тинктурата в билков чай по избор, за да засилите кръвообръщението.

Големият арабски лекар Авицена също използва лютивия червен пипер кайен, за да прекрати кървенето от носа. Според него приемането на малки количества всеки ден може да помогне на болния да се справи с проблема. Билкари препоръчват пипера да се слага в салати, готвени ястия или да се добавя (щипка от него) в билковия чай. Количеството пипер зависи от нивото на поносимост на пациента.

Лютивият червен пипер кайен е смятан в много култури за лечебна панацея. Използван  е като сигурен вътрешен дезинфектант, като дезинфектант на храни, като тонизиращо средство, като средство, което подобрява кръвообръщението, сърдечни проблеми и с кръвоспиращ ефект. Също се препоръчва и при треска.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Кайен, лют червен пипер, смлян, Здравница, 50 гр.

разгледай и поръчай Кайен - лют червен пиер, Нейръчс Уей, 100 капсули












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email