Слезът - здравословният зеленчук


| Прочетено Прочетено: 1823 пъти | КоменариКоментари: 0



Слезът - здравословният зеленчук

Казват на горския слез (Malva sylvestris L.) още камиляк, камбулеш, волско око, молоха.През XIX в той е много популярен в Европа като здравословен зеленчук. Използват се младите листа, сурови или сготвени, в салати и във всякакви ястия – постни или с месо. Листата при стриване са слизести и са с мек и приятен аромат и сладък вкус. Вложени в супи, те действат като сгъстител и придават на супата своя аромат и вкус. Младите и свежи листа могат да заменят пълноценно марулята в салати. Листата, дръжките и стеблата преди употреба се попарват с вряла вода или леко се кипват в подсолена вода. Незрелите сурови семена имат лешников аромат и вкус, но са твърде дребни и трудно могат да се съберат в достатъчно количество за да се предложат като хранителен продукт.

Цветовете се използват сурови, като добавка към салати или за гарниране. Вкусовите и ароматните им качества са като на листата и внасят в салата свежи и екзотични нотки. Младите, още не втвърдени плодчета се мариноват и използват като подправка към супи. За да се вложат в салата трябва да се сварят. От зелените части и неузрелите плодчета се приготвят туршии чрез мариновате и осоляване или се сушат. Изсушени и смлени младите листа, стъбла и плодчета се използват за подправка към супи салати и сосове. От листата се приготвя ароматен чай.

Трябва да се има предвид, че растението има тенденция да концентрира високи нива на нитрати в листата, когато е расло или отглеждано като култура на богати на азот почви, обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна” (ИК „Труд”).

Горският слез е разпространен в цяла Европа, Азия, Северна Америка и в някои райони на Австралия. Расте из храсталаци, по изоставени буренясали места, в изкопи, край пътища, около ниви и паркове. У нас се среща в цялата страна до към 1400 м н.в. В някои страни определени сортове горски слез се култивират като декоративни и ядивни.

 В зелените части на растението се съдържат белтъци и въглехидрати, провитамин А (каротен), витамин С, антоцианови гликозиди, слузни вещества, танини, минерални вещества и др.

Горският слез се използва от народната медицина на много страни с лечебните си качества. Той действа благоприятно при възпалителни процеси на дихателните органи, като смекчава лигавиците, втечнява бронхиалния секрет и облекчава отхрачването. Прилага се при стомашно-чревни колики, при заболяване на бъбреците и пикочния мехур и затруднение при уринирането, Външно се прилага като гаргара при гнойни процеси в устната кухина, за промиване на инфектирани рани, при изгаряния, отоци, циреи, акне, и др.

За лечебни цели се използват цветовете и листата на слеза (Flores et folia Malvae silv.). Горският слез е записан във фармакопеите на някои страни.

Салата от горски слез
100 г листа на горски слез се изплакват със студена вода, потапят се за 1 мин във вряла вода, нарязват се на дребно и се смесват с една средно голяма, нарязана на ситно глава лук, 1-2 супени лъжици настърган хрян, посолява се на вкус и се разбърква. Салатата се подрежда в подходящ съд за сервиране и се залива със сметана.

Хайвер от горски слез
100 г млади и свежи листа от горски слез, 50 г листа от коприва, 50 г листа от киселец, и една средно голяма глава лук се нарязват, размесват се с 50-60 г доматено пюре се пасират в миксер или в пасатор. Получената гъста кашичка се посолява на вкус, прибавя се ½ ч.л. черен пипер, 3-4 смачкани скилидки чесън, 20-30 мл растителна мазнина и се бърка на ръка с лъжица до поемане на олиото. Хайверът от горски слез се използва във сандвичи или като гарнитура.

Картофена супа с горски слез
200 г картофи се нарязват на ситно, заливат се с 1 л гореща вода и се варят до полуготовност. Прибавят се нарязани на ситно 100 г листа на горски слез и варенето продължава още 5-6 мин. Накрая се прибавя една настъргана на ренде глава лук, 2-3 с.л. доматено пюре, 2 с.л. краве масло, ½ ч.л. черен пипер, посолява се на вкус, разбърква се и се кипва още 1-2 мин.

Пюре от горски слез
200 г листа от горски слез се заливат с вряла вода, похлупват се и се оставят докато се охладят. Отцеждат се от водата, нарязват се на ситно, прибавя се 1 нарязана на ситно глава лук и се пасират с малко вода. Към получената каша се добавят 2-3 лъжици брашно, разбърква се до получаване на рядка каша, посолява се на вкус, прибавя се ½ ч.л. черен пипер, слага се на печката и се бърка до сгъстяване. Преди сервиране пюрето се оставя с в хладилник за 3-4 часа. Използва се самостоятелно или като гарнитура към постни и месни ястия.

Суха подправка от горски слез
Млади листа на горски слез се сушат на проветриво място за 2-3 дни, след което се досушават във фурна при 600С за 2-3 часа и се смилат в кафемелачка. Сухият продукт се съхранява в затворен съд на тъмно и хладно място. Използва се за подправка на супи.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Алтеа - сироп от бял слез












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email