Силата на бръшляна е след август!


| Прочетено Прочетено: 2583 пъти | КоменариКоментари: 0



Силата на бръшляна е след август!

Като лечебно растение бръшлянът (Hedera helix L.) се споменава още в античната медицинска литература. В онези времена е бил символ на верността (имало обичай главите на младоженците да се украсяват с венци от стъбла на бръшлян).Авицена говори за неговите пречистващи, абортативни и противозачатъчни свойства. Няколко века по-късно Амасиаци изтъква ползата от билката при язва на червата, изгаряния (прави се мехлем от счукани листа, зехтин и восък), главоболие (приготвя се смес от прясноизтискан сок, масло и оцет), при болки и гноясване на ушите (капва се смес от бръшлянов сок и зехтин), зъбобол, лунички.Други автори посочват вниманието си към ползите от бръшляна за укрепване на косите.

Днес са разработени редица препарати с растението срещу кашлица,бронхит, астма при децата и при коклюш (магарешка кашлица).

Дрогата се приготвя от листата, които могат да се берат по всяко време на годината, но най-подходящо се счита времето за цъфтежа (от август до декември), и особено през септември- октомври, когато е ценен и за есенната паша на пчелите. Любопитното е, че бръшлянът стига възраст до 500 години.

Напоследък за  най-добра лекарствена суровина се считат облистените цъфтящи връхчета, отрязани късно през есента. Сушат се на проветриви места.

Дрогата въздейства спазмолитично, противоболково, втечнява секретите. Ползва се предимно като запарка и спиртен извлек при възпаления от различен характер, бяло течение при жените, заболявания на черния дроб,жлъчния мехур,далака, както  и при подагра,ревматизъм, рахит и др. Външно се препоръчва при замърсена кожа, обилно потене на ходилата, измръзвания, краста, въшки  и др, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Главните съставки на бръшляна са някои видове сапунини,сред които хедерин, хедеракозид С и др., малко алкалоиди (еметин, йод.) При предозиране хедеринът претоварва прекалено кръвообръшението, както и вътрешните органи.

Запарката се прави от 1 ч.л. (с връх) наситнени листа се слагат в 250 мл. вряла вода, кисне 10 мин. и се прецежда.При отварата се взема 1 ч.л. дрога,която да кипне в 1 ч.ч. вода, кисне 10 мин. Дневно се пият по 2 ч.ч , подсладени с мед (по желание). Особено полезно при бронхит, кашлица и коклюш.Чаят при тези заболявания се приготвя като се прави смес на равни количества бръшлянови листа, цветчета от бял глог и стръкове от средна звездица (врабчови чревца).

За стимулиране работата на черния дроб, жлъчния мехур и при камъни е подходящ студен извлек: ½ ч.л. листа се заливат с 1 ч.ч. студена вода, кисне 8 часа и се прецежда. Изпива се в рамките на деня.

В българската фитотерапия при високо кръвно се препоръчва пиенето на отвара от листа: 6 гр. суровина ври в 1 л. вода, докато позеленее. Ползва се и и за промивки на рани.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Ивилен - сироп със сух екстракт от бръшлян

разгледай и поръчай Бръшлян - Hedera helix L.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email