Витамин С – по 75 мг дневно!


| Прочетено Прочетено: 1543 пъти | КоменариКоментари: 0



Витамин С – по 75 мг дневно!

Присъствието на витамин С е важно за обмяната на веществата в мозъка, панкреаса, далака, белите дробове, сърцето, тимуса, както и за очите. Той участва в изграждането на хрущяли, кости и зъбите. За да може витаминът да изпълнява своите функции и задачи е необходимо наличието на минерали, твърдят учените.

Германското дружество по хранене препоръчва на възрастните да приемат по 75 мг витамин С дневно. Това количество се достига много лесно с днешните храни: напр. в 100 гр. сурово зеле съдържа 105  мг витамин С, киви – 100 мг, а черният касис – дори 189 мг.

Голяма заблуда е, че може да си набавим необходимото количество витамин С само от консумацията на цитруси. Диетолозите  смятат, че дори да ги зачеркнем от менюто си, няма да ни липсва.

И все пак, откъде да се снабдяваме още с витамин С? На първо място, със сезонното хранене, с което за съжаление сме престанали да се съобразяваме. А то трябва да бъде съобразено със сезоните. Ето защо менюто през лятото не трябва да е същото, както през зимата, когато тялото ни се нуждае от повече гориво, за да си набави топлина.

И въпреки това, днес почти няма опасност от  недостиг на витамин С. По- скоро е възможно дори пресищане, твърдят диетолози. Тогава организмът се нуждае от много минерали, за да неутрализира и изхвърли аскорбиновата киселина.

Освен това витамин С не се разрушава изцяло чрез различните начини на приготвяне на храната като печене, пържене или варене. Пълна заблуда е да се смята, че приготвените по този начин продукти губят съдържанието на витамин С. Така напр.картофът губи между 33-48% от витамин С в сухата субстанция, при пържене- 46-58%, а при варене- 13-38%.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email