Как да си направим билкови мармалади (10 подбрани рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2730 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си направим билкови мармалади (10 подбрани рецепти)

Билковите мармалади и конфитюри са едни от най-предпочитаните в домашната кухня. Трябва да се използват различните сезонни плодчета , за да си осигурим запаси за зимата. „Здравница” подбра 10 от най-популярните рецепти

Рецепта 1
Мармалад от глогинки. Скоро ще цъфне и глогът. Затова си наберете 1 кг глогинки, които се варят с малко вода до омекотяване, стриват се през сито, добавят се още 250 мл. вода, 500 гр. захар, разбърква се и ври на слаб огън до сгъстяване. Сипва се в стерилни бурканчета, които се затварят плътно. Съхраняват се на тъмно и студено място.

Рецепта 2
Конфитюрът от глогинки се приготвя като се смесват по 1 кг. пюрирани плодове ( врят в малко вода, отцеждат се и се стриват през сито) и се добавят ябълки. Сипва се отварата, в която са врели плодовете, по 350 гр. захар на 1 кг. плодова маса, и се вари на слаб огън, като се бърка до сгъстяване. Накрая се слага лимонтозу и се разпределя още горещо в буркани. Стерилизират се 20 мин.

Комбинация може да се прави също с плодчета на касис, офика, кисел трън.

Рецепта 3
Желе от плодчетата на калина се бланшират 6-8 мин., слагат се в тенджера, добавя се водата ( 2 ч.ч. на 1 кг суровина), варят се до омекване. Разварената маса се стрива през сито. 1 кг. пюре се смесва с 1-1.2 кг. захар, ври 45-50 мин., след което се сипва в горещи бурканчета.

Рецепта 4
Сладко от касис. Вземат се 1 кг. плодчета, бланшират се 2-3 мин., отцеждат се и се слагат в горещ захарен сироп (1 кг захар на 400 мл вода), ври на слаб огън до сгъстяване, като постоянно се бърка и периодично се отстранява от огъня за по 10 мин.

Рецепта 5
Сладко от кисел трън. Наберете 1 кг плодчета, залейте със захарен сироп ( 750 мл. захар на 250 мл. вода). След 1 денонощие сокът се изцежда, слага се да кипне, оставя се да изстине и суровината отново се залива за 1 денонощие. На 3-ия ден се добавя 200-300 гр. захар и ври до сгъстяване.

Рецепта 6
Мармалад от кисел трън: 500 гр. добре узрели плодчета се варят с малко вода до омекване, пасират се през сито. Добавя се същото количество захар и се кипва. Особено подходящ е за смесване с други готови, преди всичко сладки мармалади, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 7
За сладкото от малини са необходими 1 кг. плодове, заливат се с горещ захарен сироп( 1.2 кг. захар на 200 мл. вода) и се оставя да престои 5 часа. Отцежда се сиропът, кипва се ,слагат се в него плодчетата и ври до необходимата гъстота, като периодично се отстранява от огъня за по 10 минути.

Рецепта 8
За сладкото от зелени орехчета най-напред е необходимо да се изстърже повърхностната кожица от 100 бр. зелени орехчета. Варят се по 10-15 мин. 5-6 пъти като всеки път водата се сменя. Накрая се изплакват неколкократно в студена вода и се оставят да киснат отново в студена вода в продължение на няколко часа. Приготвя се сироп от 1 кг. захар и 500 мл. вода, слагат се подготвените орехчета и ври до сгъстяване. Накрая се добавя 1 ванилия.

Рецепта 9
Сладко от плодчета на офика: вземат се 1 кг. изчистени и измити плодчета, заливат се с охладен захарен сироп, сварен от 1.5 кг. захар и 2 ч.ч. вода. На следващия ден сиропът се отцежда, слага се да кипне и след изстиването му отново се използва за заливането на плодовете. Държи се в тях пак до следващия ден и чак тогава се вари до необходимата гъстота.

Рецепта 10
Плодово пюре от гроздовидна песъкиня: измитите и почистени от дръжчиците песъкинени плодчета се сваряват в малко вода и се стриват през сито, като по този начин се отделят костилчиците. Към 1 кг. пюре се добавят 250-300 гр. захар. Разбърква се добре и се разпределя в буркани. Затварят се и се стерилизират във вряла вода 20-25 мин.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email