Бронхиалната астма е невроендокринно, а не алергично заболяване! (част 1)


| Прочетено Прочетено: 3275 пъти | КоменариКоментари: 0



Бронхиалната астма е невроендокринно , а не алергично заболяване! (част 1)

Визитка:Д-р Иван Д. Христов


Д-р Иван Д. Христов е роден на 20.03.1936 г. в с. Войново, обл. Силистра.
Върху проблема "белодробна астма" работи от 30 години. Извършил е клинико-терапевтични наблюдения на около 27 000 болни от астма. Изобретател е на антиасматичен некортикостериоден препарат - "Христамин". На препарата е направена световна експертиза в Женева. Заключението е, че "отговаря на всички условия за новост, изобретение и промишлено производство".

На 3-тия Световен салон за новости и изобретения, юли 1997 год., Казабланка Мароко, с участието на 47 държави под егидата на Крал Хасан II, антиасматичният некортикостероиден препарат е отличен с най-високата награда - ЗЛАТНА КУПА и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

Научете повече или се свържете с Д-р Иван Д. Христов



Четиридесет и пет години работя сам  върху проблема бронхиална астма. Извършил съм  клинично терапевтични наблюдения при около 45 000 болни от астма. Изградих моя , нова концепция за същността на  астмата във всичките и аспекти.
Бронхиалната астма е невроендокринно , а не алергично заболяване!

Развитието на  болестния процес / патогенезата/ има два  стадия:
- първи стадий - невроендокринен, задължителен. Без него няма заболяване астма.

- втори стадий – алергичен. Незадължителен . Той е следствие от променитев невроендокринния статус на организма през първия стадий. Има алергия при астмата а не астмата като алергично заболяване.

Бронхиалната астма има две клинични форми:
- Централна / симпатикова / астма – причините действат върху структурите на централната нервна система и повишават тонуса на симпатиковия дял на вегетативната нервна система . Резултатът е клинична проява на астма със симптоми: пристъпи на задух, суха кашлица, ринореа, кихане, дразнене в  гърлото.

- Периферна / парасимпатикова / астма, астматичен бронхит – причините действат върху меките тъкани  на бронхиалното дърво и повишават тонуса на парасимпатиковото ядро на Нервус Вагус. Симптомите са: пристъпи на задух, вллажна кашлица, носна полипоза / при 60-70%  от болните /.

- Клиничната изява на алергията при симпатиковата бронхиална астма настъпва след  5-20  дена от началото на заболяването/.

- Клиничната изява на алергията при симпатиковата бронхиална астма настъпва след  5-20  дена от началото на заболяването,  а при парасимпатиковата – след  8 месеца до  2 години.

Както писах , промените в невроендокринния статус през първия стадий са почвата дърху която „ пониква” алергията, т.е. алергията е следствие от развитието на болестния процес  / патогенезата/ при бронхиалната асма , а не причина за заболяване от астма . Тази алергия която е свързана с патогенезата, определям като астматична.

Астматична алергия трябва да различаваме от алергичните заболявания, които настъпват във време отдалечено от първия ден на клиничната проява на бронхиалната астма, т.е., дълго време - десет и повече години преди или след заболяване от астма . В тези случаи различните алергични заболявания нямат връзка  с етиологията и патогенезата на астмата. Това са неастматични алергични заболявания, които придружават астматичното заболяване. Те могат да провокират изостряне на клиничното протичане на астмата.

Неастматичните алергични заболявания не могат да бъдат причина за заболяване от астма.

Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с Д-р Иван Христов консултант на Здравница

виж всичко за Астма бронхиална

разгледай и поръчай Здравословни продукти при Астма












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email